#baba#anya

A szülési babonák mögött rejlő igazság

Milyen babonák vannak a késői babákkal kapcsolatban? Az első babák mindig későn érkeznek? Egy döcögős út előidézheti a szülést? A telihold befolyással van a baba születésére?

 


Gyakorlatilag amint a “babavárás” szót kiejted a szádon, elkezdesz tanácsokat és történeteket hallani arról, hogy mikor foganhat meg a baba, hogyan lehet a kívánt nemet kapni, mit jelentenek bizonyos terhességi tünetek és még sok minden mást.  A szülés közeledtével még babonákat is hallani fogsz a késői babákról. 

Az életben szinte mindenre van valaki, aki ismer valakit, akinek az unokatestvérének a legjobb barátjának nővére csinált valamit, és végül egy bizonyos eredményt ért el. Valahol az út során az ilyen véletlenszerű történetek kezdenek teret nyerni, és kikerülnek a kontextusból, mint egy rossz telefonos játék. Végül úgy tűnik, mintha mindenki hallotta volna a történet valamelyik változatát, ami valahogy tekintélyt kölcsönöz neki, még akkor is, ha a józan ész mást mondana. Ezek a történetek a babonák.

A babonák nagyon is jelen vannak, amikor a fogamzási kísérletekről, a terhességről és a szülésről van szó. Ezek a mesék azért olyan gyakoriak a terhesség során, mert bár a tudomány sok mindent meg tud mondani a növekvő babáról, még nem tart ott, hogy pontosan meg tudja mondani a pontos esedékességi időpontot, hogy a baba valójában hogyan fog kinézni, vagy hogy meddig fog tartani a szülés. Minden terhesség és szülés története más és más, ami azt jelenti, hogy a leendő anyukák más nők tapasztalataira támaszkodnak, hogy megjósolják saját sorsukat. Ha úgy tűnik, hogy későn fog megszületni a babád, akkor lehet, hogy eljutottál arra a pontra, amikor már minden történetet elhiszel, bármennyire is furcsának tűnik. Tehát, hogy időt spóroljunk Neked, és egy kicsit megnyugtassunk, íme néhány gyakori, a későn született babákról szóló babona, valamint a mögöttük álló tényleges tudomány.

1. Az első babák mindig későn érkeznek

Ez egy elég gyakori narratíva, amire sokan esküsznek, azonban, bár egyesek esetében ez igaz lehet, ez biztosan nem igaz mindenkire. Allen Downey, az Olin Főiskola professzora megvizsgálta a felmérési eredményeket, és megállapította, hogy az elsőszülöttek 15%-kal nagyobb valószínűséggel születnek későn (40. hét után), de 12%-kal nagyobb valószínűséggel születnek korán (37. hét előtt), tehát ez egyfajta pénzfeldobás. 

2. Ha később születik a babád, mert a vajúdás “örökké tart”, akkor fiú lesz

Mint egy nő, aki mindkét gyerekével napokig vajúdott, bátran mondhatom, hogy csak azért, mert vajúdsz, nem jelenti azt, hogy a babád siet, hogy kijusson. Valójában az elhúzódó vajúdás technikailag azt jelentheti, hogy későn hozod világra a babát, és a babonák szerint a hosszú vajúdás azt jelenti, hogy fiút vársz. Bár elmondhatom, hogy ez nem a szabály, mivel mindkét babám lány, van némi tudományos alapja a dolognak. Egy 2017-es, 1550 nő bevonásával végzett kutatás megállapította, hogy a fiúkat hordozó nőknél az aktív vajúdási szakasz tovább tartott, mint a lányokat hordozó nőknél.

3. Egy döcögős autóút előidézheti a szülést

Nézd, ha eléred ezt a 40 hetes határt, akkor már elég régóta terhes vagy. Senki sem hibáztatna, ha el akarnád indítani a szülést, de a szó szoros értelmében vett “út” nem fog sokat segíteni neked ezen a téren. Egy elterjedt babona szerint, ha a baba késik, az autóban való utazás egy göröngyös úton előidézheti a magzatvíz elfolyását, és megindítja a szülést. Sajnos a Texas A&M Health megcáfolta ezt, mondván, “nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná ezt a mítoszt”.

4. A Hold a bűnös

A baba azért késhet, mert teliholdra vár, ha hihetünk egy babonának. A szóbeszéd szerint állítólag több baba születik teliholdas éjszakákon, és nem véletlenül. Ha a Hold fogyatkozik, amikor a szülésed időpontja közeledik, ne aggódj, mert egy négyéves, több mint 500 000 szülést vizsgáló kutatás bebizonyította, hogy ez az elmélet mítosz. Valójában a Holdnak semmilyen hatása nincs a baba és/vagy a vajúdás fejlődésére – mondták a kutatók: “Nem találtunk szignifikáns különbségeket a szülések gyakoriságában, a szülés módjában, a többes terhességű nők szüléseiben vagy a szülési komplikációkban a hold 8 fázisa között, illetve a holdciklus dokumentáltan magas és alacsony volumenű intervallumai között.”

5. Az ananász “kihozza” a késésben lévő babát

Úgy tűnik, ha hallgatsz a babonákra, az ananász fogyasztása segít “kihozni” a késésben lévő babádat, mert az édes gyümölcs “megérleli” a méhnyakadat. Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Dr. Elaine Duryea szülészorvos a University of Texas Southwestern Medical Center cikkében elmagyarázta, hogy az ananász magja olyan enzimet tartalmaz, amely “lebontja a szövetekben lévő fehérjéket, és ettől bizsereg a nyelved, vagy alakul ki a szádban sebesedés, amikor ananászt eszel”. Szerinte azonban nincs bizonyíték arra, hogy az ananásznak ugyanez a hatása lenne a méhnyakra, miután megetted, különösen azért, mert a gyomorsav lényegében hatástalanítja az enzimet, így a szervezeted valójában nem szívja fel.

6. A 40. hét után bármi “késő”

Amikor először teherbe esel, azt mondják, hogy a babának körülbelül 40 hétre van szüksége a testedben a fejlődéshez, így amikor eléred a 40 hetet és 1 napot, a babának készen kell állnia arra, hogy boldoguljon a világban. Nem világos, hogy ez egy babona vagy csak egy általános tévhit, de akárhogy is van, az esedékesség időpontja csak egy becslés. Tehát ha a 41. héten indul be a szülés, nem biztos, hogy késik a baba, csak téves az esedékesség időpontja. Az esedékesség időpontját az utolsó menstruációs ciklus alapján becsülik meg, de az Evidence-Based Birth című lapban megjelent cikkében Rebecca Dekker, RN, Ph.D. szerint ez nem mindig pontos. A nőknek szabálytalan lehet a menstruációjuk, előfordulhat, hogy nem pontosan a ciklus 14. napján van peteérésük, és előfordulhat, hogy nem is emlékeznek az utolsó menstruációs ciklusuk kezdetének pontos dátumára. Ehelyett az orvosok inkább az ultrahangot használják, amely jobban jelzi, hogy a baba hol tart a terhességben, így a 41 hetes terhességű baba valójában lehet, hogy egy tökéletes 40 hetes baba.

A babonák kétségtelenül szórakoztatóak, de nem szabad őket félvállról venni (különösen a hormonális leendő anyukáknak, akiknek már nagyon elegük van a terhességből). A kései baba temperamentuma, neme és világrajövetele teljes mértékben a biológián alapul, nem pedig a Holdon vagy valahol egy göröngyös mellékúton. Szóval, ha nem túl türelmesen várod, hogy megérkezzen a babád, tedd fel a duzzadt lábad, lazíts, és egyél egy kis ananászt (nem azért, mert felgyorsítja a dolgokat, csak mert finom).

 

A cikk forrása: romper.com

B.Edina, 2022. május 15.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?