Hogyan legyél “nyugis” anyuka

Mindannyian csináltuk már azt a hajnali 3 órai, szemünket alig fókuszáló internetes keresést, hogy "mi az ideális fürdővíz-hőmérséklet egy 2 hetes és 3 napos baba számára?". Vagy átéltük azt a pillanatot, amikor nem tudjuk megállni, hogy ne lopózzunk be az alvó baba szobájába, hogy figyeljük, ahogy a kis mellkasa fel-le mozog. Nem mindig elég, ha azt mondjuk magunknak, hogy nyugodjunk meg. (Tényleg amúgy, működik ez valaha is?) Amire szükségünk van ilyenkor, az egy "meg tudom csinálni" arzenál, olyan eszközökkel, mint egy életet megváltoztató babafigyelő, például. Nos, mi elvégeztük a gondolkodást helyetted. Íme 5 alapvető módja annak, hogy növeld az újdonsült szülői chill faktorodat. 
 


1. Gyakorold a határok kijelölését

A szomszéd áthajol a kerítésen, a boltban egy random vásárló behajol a babakocsiba, csak, hogy lássák az új babát. Olyan emberek, akikről elfelejtetted, hogy léteznek, vagy mi több, nem is ismered őket (!!!). Valahol ez teljesen érthető, viszont anyaként egy idő után frusztráló lehet, de abban kiegyezhetünk, hogy nagyon aranyosak.


A helyzet az, hogy egy új baba születése teljesen más szintű kimerültséget jelent. Szóval szánj néhány értékes ébren töltött percet arra, hogy eldöntsd, mi az, ami neked megfelel, és mi az, ami nem. Talán nem baj, ha néhány megbízható látogató bejön, és a kezében tartja a babát, amíg te alszol például. Talán az sem baj, ha öt perc alatt áthozzák az ételt, ami egy remek ürügy lehet arra, hogy lássák a picit, mert, valljuk be, akivel a baba születése előtt alig találkoztatok, annak ez egy meglepő fordulat. Csak azt kell tudnod, hogy mindenkinek csak szívességet teszel azzal, ha tudtára adod, hogy mikor látod őket szívesen, és mikor nem szeretnéd, ha egy átjárónak használnák a nappalidat – oké, hogy azon keresztül juthatunk el a babaszobába, de na. És hidd el, túl fogják élni, és ami még fontosabb, te is túl fogod élni.

2. Szerezd be magadnak (és a babádnak) a világ legokosabb babafigyelőjét

Nagy kihívás lehet igazán nyugodtnak érezni magad, amikor az újszülötted nincs a karjaidban, ahol mindent láthatsz, hallhatsz és érezhetsz, de neked is pihenned kell, és ez nem könnyű, ha állandóan azon gondolkodsz, hogy minden rendben van-e, amíg a kiságyában van. Adj magadnak nyugalmat például egy babafigyelő segítségével, ha épp a nagyszülő, vagy a szorgos szomszéd nincs „kéznél”. Létezik egy babafigyelő, a Nanit, ami nem egy tipikus videomonitor - nyomon követi a baba légzésének mozgását, azt, hogy hányszor ébred fel, és a Nanit Smart Sheets segítségével még azt is, hogyan növekszik. A Nanit teljes képet ad a pici jólétéről, és minden mérföldkövet elment az út során, így nem kell kizárólag az alváshiányos agyadra hagyatkoznod – ami egy újszülöttes anyukánál nem meglepő, igaz? A legjobb az egészben, hogy a Nanit mindezt anélkül teszi, hogy a babán vagy a baba körül elektronika lenne. Keress rá, ha nem hiszed – én is utána olvastam. Ha pedig tetszik – mert tetszeni fog –, te is olyan megszállott leszel, mint mi a férjemmel.

3. Gondoskodj a többi fontos kapcsolatodról

Szülőként természetes, hogy szinte csak az újszülötteddel való kapcsolatodra koncentrálsz, de nem lehet ez az egyetlen kapcsolatod. Tudjuk, tudjuk, már 12 845-ször hallottad és a könyöködön jön ki, de teljesen igaz: időt kell szakítanod arra, hogy a pároddal olyan módon is kapcsolatot teremts, ami nem csak a babáról szól és sokkal inkább hasonlít arra a kapcsolatra, ami a baba előtt volt – akármilyen hihetetlennek is érzed, hogy olyan is volt. Elengedhetetlen, hogy a közeli barátokkal és a családdal is ápoljátok a kapcsolatotokat - még akkor is, ha csak egy mém, sms küldésével tudtok boldogulni. Kiváló, gondoskodó szülő vagy, efelől kétség sem fér, sok más szempontból is csodálatos ember vagy, és sok más embernek is fontos vagy. Ezt ne felejtsd el.

4. Lazítsd el a normáidat

Semmi sem készíthet fel az új baba okozta örömteli káoszra, ezt már most, az elején le kell szögezni. A házad rendetlen lesz, és ez főként akkor fog kiborítani, ha amúgy rendmániás vagy. Lehet, hogy egy-három napig kihagyod a zuhanyzást – büdösnapot tartasz, valld csak be (nem vagy vele egyedül). A házi kosztot teljesen felválthatja a hideg koszt – azaz párizsi, vajkrém, kenyér. Ez mind rendben van. És nem tart örökké, mert...

5. Ne feledd: Olyan gyorsan elszáll

Az újszülöttedet a mellkasodra fektető nővér és az érettségi között körülbelül 4 másodperc telik el. Komolyan, most csak legyintesz, de így lesz és leginkább a gyerkőcökön fogod érezni az idő múlását, ez nem tudomány – szülői tapasztalat. Szóval, amikor a kimerültség eluralkodik rajtad, emlékeztesd magad arra, hogy minden inspiráló idézet, amit láttál, igaz: tényleg olyan gyorsan felnőnek. Szerencsére a sokat emlegetett Nanit memóriafunkciója felbecsülhetetlen értékű emlékeket örökít meg számodra, még azokban a pillanatokban is, amikor túl álmos vagy ahhoz, hogy emlékezz, hol van a telefonod, nemhogy egy aranyos videót rögzíts. És amikor a szorongás és a maximalizmus elkezd nyomasztani, ne feledd, hogy az emberek már nagyon-nagyon régóta csinálják ezt a babás dolgot. Emberként - nagyrészt - tudjuk, hogy mit csinálunk. Ez rád is vonatkozik.

A Te jóléted ugyanolyan fontos, mint a babáé, mert csakis egy lélekben, testben teljes és egészséges anyuka tud megfelelően gondozni egy pici babát. Ennek kulcsfontosságú része, hogy magabiztosnak érezd magad, és tudd, hogy bármi adódik, meg tudod oldani.

 

 
D. Dominika , 2022. május 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?