#baba#anya

Anyai önzőség és uralom?

Teljesen normális, hogy vannak céljaink, vágyunk a figyelemre, és büszkeséget érzünk, de amikor ezek túlzásba esnek, és más, problémásabb tulajdonságok is megjelennek mellettük - többek között a kapzsiság és az apátia -, akkor ideje bizonyos határokat szabni.

 


Igaz vagy hamis?

Annak megállapítása, hogy vajon nárcisztikus szülők gyermekeként nőttél-e fel, valószínűleg az első lépés a generációs nárcizmus körforgásának megállítása felé. Ha pedig úgy érzed, hogy igazak lehetnek rád a fent leírtak, de szeretnél efelől megbizonyosodni, akkor olvasd el a lent leírt nárcisztikus példamondatokat.

A szakértő válaszolt

Valószínűleg nem lepődsz meg, ha megtudod, hogy sok mindent meg kell vizsgálni, amikor a nárcisztikus anyákról és a gyermekeikkel való interakcióikról van szó. Ennek érdekében a Scary Mommy online magazin Lena Derhallyt, okleveles pszichoterapeutát és a The Facebook Narcissist című könyv szerzőjét interjúvolta meg, hogy betekintést nyerhessünk ebbe az összetett témába.

Melyek a nárcisztikus anyák jellemzői?

Derhally szerint a nárcisztikus anyák gyakran úgy tekintenek a gyermekükre, mint önmaguk meghosszabbítására - kevéssé érdekli őket, hogy ki is valójában a gyermekük. "A nárcisztikus anya rákényszerítheti a gyermeket bizonyos, általa elfogadhatónak tartott tevékenységekre, miközben megfosztja a gyermeket azoktól a tevékenységektől, amelyeket ő élvez. Lehet például, hogy a gyermekük utálja a balettet, de a nárcisztikus anya rákényszeríti a gyermeket, hogy folytassa, még akkor is, ha a gyermek ettől nyomorultul érzi magát" - magyarázza Derhally.

A nárcisztikus anya szeretetét gyakran feltételesnek fogja érezni, ami azt jelenti, hogy a gyermeke nem érzi magát elfogadottnak, szeretettnek és érvényesítettnek azért, aki. "A nárcisztikus anyáknál minden róluk szól" - mondja Derhally - "így, ha a gyermek megbántva érzi magát valami miatt, amit a nárcisztikus anya tett, az anya sírhat és nagy jelenetet rendezhet, elvonva a figyelmet a gyermekről, és önmagát állítva a középpontba".

Derhally szerint a nárcisztikus anyák további jellemzői közé tartozik a külsőségekre való összpontosítás, a szeretet és a ragaszkodás visszatartása, az elzárkózás és az ignorálás, a kritizálás és a megszégyenítés, a gyermek iránti érdektelenség.

Vajon egy nárcisztikus szülő felismeri, hogy nárcisztikus lehet?

Mivel a nárcizmus egy spektrumon létezik, Derhally elmagyarázza, hogy a felismerés különböző mértékű lesz attól függően, hogy az anya hol helyezkedik el ezen a spektrumon, skálán, ha úgy tetszik. Mégis, ha afelől aggódsz, hogy nárcisztikus szülő lehetsz, aki olyan dolgokat mond vagy tesz, amelyek rosszat tesznek a gyerkőcödnek - akkor valószínűleg nem vagy nárcisztikus. Derhally többek között azt is mondja, hogy a legtöbb nárcisztikus szülő egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy mit mond a gyermekének, vagy mit kényszerít ki belőle és hogyan hathat rá és árthat neki ezzel. Az igazi nárcisztikus szülők nem aggódnak amiatt, hogy mit gondol vagy érez a gyermekük, mert őket csak az foglalkoztatja, hogy ők hogyan gondolkodnak és éreznek. A nárcisztikus szülők szinte mindig áldozatnak tekintik magukat, és természetesen nem ismerik fel magukon a nárcizmus tulajdonjegyeit.

Kegyetlenül szeretni

Valójában a nárcisztikus viselkedéshez hozzátartozik, hogy némi örömet okoz a kegyetlenség. A nevelésben ez úgy nyilvánulhat meg, hogy "különböző módon bünteti a gyermeket, kevés empátiával a gyermek iránt". Egy nárcisztikus anya számára az ilyen viselkedés racionalizálható - úgy gondolják, hogy a gyermekük "megérdemli a felé irányuló kegyetlenséget". Derhally tovább részletezi, és így fogalmaz: "Ez is a manipuláció egy formája, és egy módja annak, ahogyan a nárcisztikus szülők irányítják a gyermekeiket. Megvonhatják és visszatarthatják a szeretetet, vagy olyan dolgokra kényszerítik a gyermeket, amelyekkel bebizonyítják, hogy méltóak a szüleik szeretetére".

Biztos vagy magadban?

Talán arra gondolsz, hogy „nem, én soha nem tennék ilyen dolgokat a gyermekemmel”, merthogy tudnád a különbséget. Derhally szerint van benne igazság - de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen mentes vagy a nárcizmustól. "Egy olyan szülő, aki nárcisztikus vonásokkal rendelkezik, de nem feltétlenül nárcisztikus, képes lehet felismerni, hogy problémás vonásai vannak, majd aggódik és bűntudata van amiatt, hogy ez milyen hatással lehet a gyermekére" - mondja.

Milyen példákat mondhat egy nárcisztikus anya? Olvasd el a következő kijelentéseket:

"Ez soha nem történt meg. Biztos csak képzelted."

"Annyi mindent megteszek érted, és te soha nem mutatod ki a háládat!"

"Miért nem tudsz már túllépni rajta?"

"Mindig annyira el vagy foglalva a saját életeddel, hogy nem is gondolsz rám."

"Annyira belefáradtam, hogy mindent megteszek érted."

"Hízol, és nemsokára nem fogsz beleférni az új ruháidba."

"Nem örülsz, hogy ez neked sikerült, mert segítettem neked?"

"Ne légy már ilyen érzékeny."

"Jobban teljesíthettél volna a vizsgán, ha jobban tanulsz, ahogy mondtam."

"Siess, különben nélküled kezdem el, és kimaradsz a tevékenységből."

"Már így is elrontottad az új cipődet. Nem érdekel, hogy milyen keményen dolgozom?"

"Ne vedd sértésnek, de az új kapcsolatod nem lesz tartós."

"Ezt nem jól csinálod! Tessék, csak hadd csináljam én!"

"Amikor gyerek voltam, soha nem tettem volna ilyet."

"A házasságod egy roncs. Nem csodálom, hiszen annyira önző vagy."

"Jobb szülő vagyok, mint te valaha is leszel."

"Te olyan trehány vagy. Csak nézd meg a szobádat. Ezt nem tőlem örökölted!"

"Mindig is nagyon jó voltam ebben. Meglep, hogy te nem vagy az."

"Ezt a célt a te korodban már elértem. Mi tart ilyen sokáig?"

"Nem így kell csinálni, de próbáld csak meg a magad módján. Akkor majd meglátod, hogy igazam van."

"Csak hallgass rám, és megspórolhatod azt az időt, amit azzal töltenél, hogy rosszul csinálod."

"Nem érdemled meg, hogy boldog légy."

"Ki kellene próbálnod a receptemet. Sokkal jobb, mint a tiéd."

"Mindenki más jól érzi magát, csak te nem. Mi a bajod?"

"Tudom, hogy azt hiszed, hogy olyan okos vagy!"

"Adok neked valamit, amin igazán sírhatsz!"

"Nem látod, hogy elfoglalt vagyok? Most nincs időm rád."

"Ne is kérdezd! A válaszom: nem."

"Én vagyok az egyetlen ember, aki valaha is igazán szeretni tudott téged."

"Az egész életemet feladtam érted, te meg csak magaddal törődsz!"

"Olyan szép lennél, ha csak pár kilót fogynál."

"Soha nem fogom megérteni, hogyan szülhettem egy olyan gyereket, mint te."

 

A cikk forrása: Scarymommy.com

 

 

 

 

 

 

D. Dominika , 2022. május 17.

 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

X
EZT MÁR OLVASTAD?