Szoptatás: adottság vagy hozzáállás kérdése

Noha a legtöbb újdonsült anyuka megpróbálja szoptatni a babát, nem mindenki jár sikerrel hosszútávon. A tej hiánya, a tejmirigyek gyulladása és eltömődése a felelős a problémáért, aminek hátterében a legtöbbször cinkhiány áll. A cink a tejmirigyek fejlődése és működése érdekében elengedhetetlenül szükséges.

Sok friss anya tekint kudarcként arra, ha képtelen szoptatni a gyerekét. A legtöbbször azonban a problémának genetikai oka van: azok a nők, akik a ZnT2 fehérjére hatással lévő génmutációt hordozzák, általában súlyos cinkhiánnyal küzdenek, mivel a szervezet képtelen elegendő cinket felhalmozni. Márpedig a cink elengedhetetlen a tejmirigyek megfelelő fejlődése és működése szempontjából.

“Az anyatejben lévő cink mennyiségéből következtethetünk a mellek állapotára és a szoptatás minőségére is. Abban bízunk, hogy ez a friss felfedezés segít majd a szoptatással küzdő nők problémáinak felismerésében és segítségében” – mondja a kutatást vezető Dr. Shannon Keller, a Penn State University adjunktusa.

A kutatás során a szakember ötvennégy szoptatós anyát vizsgáltak, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a megfelelő cinkbevitel nem csak a tejmirigyek állapota szempontjából fontos, de akár egészségmegelőző hatása is lehet.

Babanet/Medipress , 2016. január 04.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?