10 dolog, amiért szükségünk van D-vitaminra!

Mostanában egyre többet hallunk a D-vitaminról, erről a nagyon érdekes molekuláról, ami valójában nem is vitamin. Most összeszedtünk 10 olyan okot, ami miatt érdemes beleásni magatokat a témába, és ügyelni arra, hogy a család apraja-nagyja megkapja a számára szükséges napi D-vitamin adagot!

Az egyik legnagyobb változás-e téren, hogy kiderült: az eddig ajánlott napi mennyisége valójában csak a töredéke volt annak, amire valójában szüksége van az emberi szervezetnek. De hogy mi mindenre van hatással a D-vitamin (kolekalciferol) vagy annak hiánya? Ezt nézzétek:

1. Erős csontok! Ez talán a legismertebb mind közül és igen, már magzati korban is ezért fontos, hogy a kismama megfelelő mennyiséget vigyen be minden nap. Az újszülötteknek is minden áldott nap szüksége van a külső vitaminpótlásra, és ne is hagyjuk abba a napi D-vitamin adagolást egészen hároméves korig. Ez azért különösen fontos, mert így előzhető meg az angolkór, és jó eséllyel gyermekünknek később a csontritkulással is kevesebb gondja lesz - ahogy vélhetően a fogazata is erősebbnek bizonyul majd, és akármilyen örökmozgó, talán gipszből is kevesebb jut majd. Ha jön a tél, nagyobb gyereknél is érdemes újrakezdeni a pótlást.

2. Erős immunrendszer! A D-vitamin szerepet játszik az úgynevezett monociták előállításában is. Ezeket a fehérvérsejteket a csontvelő állítja elő és fontos katonái szervezetünknek! Például ezek falják fel a szervezetünkben az elhalt szöveteket és a rákos sejteket is! Bizonyítottan segít megelőzni bizonyos daganatos betegségeket és hatásosabbá teszi a kezelések eredményét más rákos megbetegedések esetén is.

3. Kevesebb infuenza! Tudományos kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik rendszeres D-vitamin pótlásban részesülnek, sokkal kisebb eséllyel fertőződnek meg az influenzával.

4. Biztosabb gyermekáldás! Összefüggést találtak kutatók a D-vitaminhiány és a meddőség között is. Érdemes megméretni a szervezet D-vitamin szintjét gyermekvállalás előtt, és ha hiányt fedeznek fel, mielőbb pótolni a vitamint - így talán a kétcsíkos tesztnek is előbb örülhettek.

5. Kevésbé fájdalmas szülés! Mint egy múlt heti hírből kiderült, azok a kismamák, akik a terhességük alatt rendszeresen gondoskodtak szervezetük D-vitamin szükségletéről, nemcsak magzatuknak segítettek, hanem maguknak is. A kutatások szerint ugyanis a szülés alatti fájdalmakra is hatással van a D-vitamin.

Ezt már olvastad? MIÉRT KELL D-VITAMINPÓTLÁS 0-3 ÉVES KOR KÖZÖTT?

6. Fejlett, erős tüdő! Magzati korban fontos szerepet játszik a tüdő érésében a a tüdő felületaktív anyagainak felszabadulásában - ami a baba esetében a méhen kívüli környezethez való alkalmazkodásához elengedhetetlen.

D-vitaminról a rendelőben

A D-vitaminnal kapcsolatban rengeteg kérdés merülhet fel a baba gondozása közben. Ezekből olvashatsz egy sort a Babanet Rendelőjében!

7. Csökkenti a vérnyomást! Ez főleg azoknak fontos, akiknek már kialakult magas-vérnyomás betegségük van: a megfelelő D-vitamin bevitellel akár 

8. Hosszabb élet! No nem örök, de azért akár évekkel is hosszabb. Legalábbis egy 2008-as és egy 2013-as tanulmány szerint. 

9. Kisebb esély a diabéteszre! A kutatások egyértelmű kapcsolatot találtak a kisgyermekkori D-vitaminhiány és a későbbi - akár 10-20 év múlva kialakuló - diabétesz között.

10. Eredményesebb fogyás! Bizony, ha a szervezetünk nem szűkölködik D-vitaminban, a felszedett kilóktól is gyorsabban, hatékonyabban és biztosabban tudunk megszabadulni. Ha hiába teszünk erőfeszítéseket, mégsem mozdul a mérleg nyelve, lehet, hogy egy kis pótlással elejét vehetjük a csüggedésnek...

Már most érdemes elgondolkodni rajta, hogy vajon a télen honnan lesz a családtagok szervezetének elegendő D-vitamin bevitele. A statisztikák szerint ugyanis nem állunk fényesen. tél végére a 18 év feletti magyar népesség 91%-a D-vitaminhiányban szenved!

Te hogyan gondoskodsz a napi D-vitamin szükségletetekről?

Szilágyi Diána , 2014. november 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár