3 DOLOG, AMIT HIÁBA VÁRSZ EL MAGADTÓL SZÜLŐKÉNT

Abban a pillanatban, amikor megszületik a kisbabád, a szíved megtelik szeretettel. Már rengetegszer elképzelted, hogy mennyire szexi lesz a párod, ahogy gondoskodik a pár napos babátokról, és a rengeteg elolvasott könyvből pontosan tudod azt is, hogy miként kezeld a szoptatás, az alváshiány, a megváltozott tested és karriered okozta nehézségeket. De biztos, hogy nem állítod magad túl nagy elvárások elé?

Szülőnek lenni rohadt nehéz és teljesen kiszámíthatatlan. Újdonsült szülőként gyakran irreális elvárásokkal találjuk magunkat szemben – és sokszor ezeket mi magunk állítjuk fel. Nem ritka az sem, hogy ezek miatt az elvárások miatt nem érezzük magunkat elég jó szülőnek, sőt jogosan merül fel bennünk az is, hogy a kisbabánkkal van valami baj. A Lifehacker segít, hogy reális elvárásokkal induljunk neki az életre szóló kalandnak.

Teljesen oké, ha gyászolod a régi életedet

Rengeteg infót találunk arról, hogy a szüléssel hogyan változik meg a női test, és mit kell tenned azért, hogy az első napokban sikeresen életben tudd tartani az újszülöttet, de kevesen beszélnek arról, hogy ez az új, gyönyörű kezdet egyúttal bizony valaminek a végét is jelenti. Éppen emiatt, teljesen természetes, hogy veszteségérzet alakul ki bennünk. „Néha szomorúságot érzünk, annak ellenére, hogy határtalanul boldoggá tesz minket az új helyzet” – mondja Alexandra Sacks pszichiáter.

De mi a teendő ilyenkor?

Engedd el magad! Fontos elfogadni, hogy újdonsült szülőnek lenni hatalmas változást jelent. Sacks szerint éppúgy, ahogy a tinédzserek szenvednek a fizikai, mentális és hormonális változásoktól, az újdonsült anyukákban is hasonló érzések fogalmazódhatnak meg. Gondoljuk át, hogy mik azok a hétköznapi dolgok, amik örömet okoznak számunkra, hozzájárulnak a párkapcsolatunk kiegyensúlyozottságához. „A legnehezebb azokat a dolgokat megfogalmazni, amelyekről azt hisszük, hogy le kell mondanunk, csak azért, mert szülővé váltunk. Ilyen például az újságolvasás vagy egy romantikus vacsora. Azonban ezek nagyon fontos pillanatok lehetnek egy újdonsült szülő életében” – hívja fel a figyelmet Sacks.

Készülj fel, lesznek ennél kevésbé nyugodt pillanatok is!

Készülj fel, lesznek ennél kevésbé nyugodt pillanatok is!

Fotó: StÃgur MÃr Karlsson /Heimsmyndir / Getty Images Hungary

A cikk folytatása: divány.hu 

2019. szeptember 27.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó