5 nevelési elv, amit feltétlen szegj meg hőség idején

A hét végéig egészen biztosan tombol a nyár, amit nemcsak a felnőttek bírnak egyre nehezebben, de a gyerekek is. Aki teheti, ilyenkor biztosan valamilyen víz partján hűti magát, ám sokan rekednek ilyen-olyan okból a városban. A magas hőmérséklet miatt érdemes újragondolni azokat a nevelési elveket is, amelyeket normális esetben mindenekfelett megtartunk, ha törik, ha szakad!

Hogy miért? A válasz igazán egyszerű: sokszor könnyebb elviselni a forró nyári napokat, ha lazítunk egy kicsit ezeken. Vegyünk csak néhány példát sorra.

  • Ragaszkodjunk a napirendhez!

Lehet, hogy egy átlagos napon, amikor ráadásul bölcsőde-óvoda-iskola is várja másnak a gyerekeket, fontos a pontos napirend betartása, ám a hőségben, amikor ráadásul mindhárom helyen szünet van, kicsit sem az. A nagy melegben nem kell ragaszkodni a déli ebédhez, vagy az este hatórás vacsorához, egyenek a gyerekek, amikor éhesek. A főtt ételhez sem kell ragaszkodni, ki az, aki a negyvenfokos konyhában akar a tűzhely felett görnyedni? Ha ilyenkor szakítunk a bevett és esetenként rigid szabályokkal, megadhatjuk az egész családnak a lehetőséget a lelassuláshoz és a feltöltődéshez.

  • Villanyoltás!

Ebben a melegben ugyan mindenki nyomottnak érzi magát, ám az alvás – nem véletlenül – mégis nehezen megy. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy a gyerekek a megszokott időpontban az ágyban feküdjenek! Estére valamelyest kellemesebb az idő, adjunk nekik még egy fél-egy órát arra, hogy fent lehessenek, vagy akár egy kicsit kimozoghassák magukat. Egy közös családi séta, vagy egy fél óra-óra a már lámpákkal megvilágított játszótéren örök emléket jelent majd nekik és segít a kánikula túlélésében is.

  • Fagyit csak az kap, aki megette a zöldségeket!

Valóban, aki egészségesen akarja táplálni a gyermekeit, az ezt az alapszabályt minden körülmények között szem előtt tartja. Tekintettel azonban arra, hogy a hőmérő higanyszála már a plafont verdesi, merem állítani, hogy ezt is meg lehet szegni! A gyerekek egyébként is hajlamosak keveset inni, a fagylalttal – főleg, ha vizes fagyiról beszélünk – viszont két legyet üthetünk egy csapásra: folyadékot is bejuttatunk, plusz egy kis felüdülést is jelenthet. Hogy nem lesz étvágyuk az ebédhez? Hidd el, hogy amúgy sem. Napközben vélhetően így is csak maximum gyümölcsöt, joghurtot tudsz majd beléjük szuszakolni.

  • Öltözz fel az evéshez!

Az illemszabályok valóban minden jól nevelt családban megkövetelik, hogy ne hiányos öltözékben üljenek oda a gyerekek az asztalhoz. De ez alkalommal állítsuk a sarokba az illemet, és hagyjuk, hogy a gyerekek akár kisbugyiban-gatyában, pelusban csipegessenek az eléjük tett ételből. Attól nem kell félni, hogy a következő családi ebéden is letépik magukról a gondosan kiválasztott ruhákat, viszont talán több kedvvel esznek. Már ha egyáltalán esznek.

  • Aludj a saját ágyadban!

Valamiért bárki más ágya vonzóbbnak tűnik a csemetéknek, mint a sajátjuk. Ezzel általában nap mint nap megküzdünk, de olyan időszakban, amikor már önmagában a nyugodt alvásért is meg kell harcolni, miért is ne hagyhatnánk a gyerekeket azon a helyen szunnyadni egyet, ahol nekik tetszik? Sőt, a forróságot kellemesebbé tehetjük azzal is, ha egy kis tábori hangulatot csempészünk az otthonunkba: kapjunk elő pár hálózsákot – ha van kert, verjünk fel egy sátrat, ha nincs, a nappali padlója, vagy az éjszaka hűvösebb és szellősebb erkély is megteszi! Fogadjunk, hogy könnyebben és jobban fognak aludni, és hogy a következő évi hőségig emlegetni fogják!

Ti milyen nevelési elvetekből vagytok még hajlandóak engedni a körülmények hatására?

Szilágyi Diána , 2013. augusztus 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó