7 ok, amiért sokkal szebb az élet egy kisbabával

Önmagában szülőnek lenni (szülővé válni) egy belülről jövő, magyarázatra nem szoruló, csodálatos érzés, nem is gondolunk bele, miért is lehetünk annyira hálásak: csak tesszük a dolgunkat, automatikusan és a világ legtermészetesebb dolga, hogy szeretjük a csemeténket (és ő is minket).

Most állj meg egy pillanatra, és ne csak olvasd, hanem éld is át, a következő sorokat! Aztán öleld meg a gyerekedet olyan szorosan, amilyen szorosan talán még soha nem tetted!

Hogy miért olyan csodálatos dolog anyának lenni? Mi legalább (!) hét okot tudunk rá:

  1. A gyerkőcöd imád Téged, rajong érted (úgy, mint senki más). Tehetsz bármit, a tényen akkor sem változtat, hogy a kisbabád számára tökéletes vagy. Ha egyszer meghallod kacagni, a függőjévé válsz: énekelsz, bohóckodsz, bábozol Neki, csak hogy megnevettesd!

7 ok, amiért sokkal szebb az élet egy kisbabával

  1. Egy újfajta „közösséghez” való tartozás élményét élheted meg; méghozzá a gyerekes szülőkét. De nem csak a szemed fényével azonos korú gyerkőcök szüleivel ismerkedsz meg, hanem a környezetedben gyakorlatilag mindenkivel. Egy gyönyörű új élet látványa mindenkit beszélgetésre ösztönöz: az utcán nap, mint nap szembe jövőket, a sarki pékségben dolgozó eladót, a kávézóban a felszolgálót. Ismerni fogod a biztonsági őrt a lépcsőházban, a közeli parkba járókat, a könyvtárost és a pénztárost a boltban. A gyermek fejlődése mindig érdekes téma lesz, és talán új barátokra is szert tehetsz.
  2. Sokkal megértőbbé, empatikusabbá válsz. Emlékezz vissza, bizonyára Veled is előfordult korábban, hogy rettenetesen idegesített a szomszéd poronty harsány kiabálása, toporzékolása, a kisdömper zaja a lépcsőházban, vagy a labda pattogása a folyósón. Talán még néha jól rájuk is förmedtél. Nos, amikor a saját csemetéd megszületik – jól lehet, bizonyos dolgokat máshogy fogsz csinálni, mint a melletted lakók- sok minden már fel sem tűnik. De nem csak a közvetlen környezetedet érted meg jobban, hanem úgy általában; szociálisan érzékenyebb leszel; jobban megérintenek a családi drámákról szóló hírek vagy filmek és igazából most kezded el érezni, hogy valóban és végérvényesen felnőttél!
  3. A halogatás nem létezik többé számodra – vagy legalábbis koránt sem olyan mértékben, mint azelőtt. Hányszor fordult elő Veled, mielőtt anyává váltál volna, hogy eltelt úgy egy egész nap, hogy fogalmad sem volt, mit csináltál abban a 24 órában?! Hát ilyen többé nem lesz! Egész egyszerűen nem teheted meg. Szülőnek lenni, egyben azt is jelenti, hogy „turbó fokozatra” kapcsolsz, más különben sosem érsz a feladataid végére. Az időpontok még fontosabbá válnak (a bébiszitter csak hatig ér rá, addigra haza kell érni, az iskolából és a külön foglalkozásról sem nem lehet késni), az ígéreteid pedig szentek és sérthetetlenek!
  4. A tested szeretete és az önértékelésed gyökeresen megváltozik. Nem feltétlen a külsőségekre gondolok, hiszen a szülés a legtöbb nő bőrét, alakját megviseli. Viszont anyaként megtanulsz sokkal jobban vigyázni magadra és egy olyan fajta magabiztosságra, határozottságra és öntudatra teszel szert, amit csak azok érthetnek meg, akik szintén a világra hoztak már legalább egy gyerkőcöt.
  5. Különbséget tudsz tenni azok között a dolgok között, amik számítanak, és amik nem. Az anyaság az egyik legélesebb tükör is egyben: most látod igazán, hogy mennyi apróságon húztad fel magad korábban fölöslegesen, és milyen hülyeségekre fecsérelted el az időd – amikre most egy percet sem szánnál. És ugyanezt tapasztalod a tárgyakkal is: kevesebb kacat, több szeretet költözik a házba.
  6. A maximalizmusod teljesen alább hagy. Megpróbálhatsz ragaszkodni a tökéletes nő és anya képéhez, aki mindig kifogástalanul néz ki, és úgy is cselekszik… de tuti nem fog menni. Az anyasággal megtanuljuk elfogadni a saját és mások tökéletlenségét, hiszen mindig kiömlik valami, sáros vagy morzsás lesz, a rend csak percekig marad meg a nappaliban, van, hogy napokig nincs időd hajat mosni és a cumik felét is sikerül elhagyni a játszótéren vagy útközben valahol. Hál’ Istennek, mivel már megtanultad, mi az, ami igazán számít, csak legyintesz ezekre a dolgokra.
Plézer Panna , 2018. január 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó