Ha autóval utaztok a kánikulában

Azt mindenki tudja – ugye? -, hogy gyereket, főleg kisbabát egyedül hagyni a kocsiban szigorúan tilos! Többek között azért, mert nyári melegben az autó belseje annyira felhevülhet, hogy ez a kicsi egészségére káros következményekkel járhat. Ám a nagy meleg még akkor is gondot okozhat egy autós utazás során, ha a kocsi halad, sőt, még akkor is, ha megy a légkondi. Hogyan tedd elviselhetőbbé a gyerek számára a nagy melegben kocsikázást?

 • Válassz világos színű autósülést! Azt mindenki tudja, hogy a sötétebb színek szó szerint szívják magukba a meleget. Abban ülni órákon keresztül meglehetősen vacak érzés. És bár a világosabb színek esetében tarthat az ember attól, hogy nehéz lesz tisztára takarítani a huzatot, mégis arra bátorítunk mindenkit, hogy ilyen ülést vegyen, az legalább nem ontja magából a forróságot.

 • Szerezz be autósülés takarót! Ez ugyanolyan az alkalmatosság, amit a fifikásabb sofőrök a nagy melegben az autó szélvédője elé tesznek belülről: visszaveri a fényt és a hőt, így elviselhető hőmérsékleten tartja a gyerekülés felületét.
   
 • Árnyékolj! Az ablakokra bármelyik autós kellékekkel foglalkozó üzletben vagy bababoltban kaphatsz árnyékolót. Ezek tapadókoronggal maradnak a helyükön, és számtalan vicces figurásat is lehet találni. De ha nem akarsz rá költeni, kapj elő otthon pár tetrapelenkát, és csíptesd be az ablaknyílásba, tökéletesen megteszi az is!
   
 • Hűtsd elő az autót! Nyilvánvaló megoldás, bár ha egyedül indulsz útra a gyerekkel, kicsit bonyolultabb a megoldása – mégsem szereti senki sem őrizetlenül hagyni a járó motorú autót. Viszont alkalomadtán – ha az egész család útra kel -, jó szolgálatot tehet azért, hogy mindenki kellemesen utazzon.
   
 • Jegeld az ülést! Nem vicc, akár egy sima jégakku is megteszi. Indulás előtt fél órával dugd az ülés huzata alá – még a motort sem kell beindítani -, majd mielőtt az ülésbe teszed a gyereket, kapd ki onnan. Jégkockával ne próbálkozz. Szerintem.
   
 • Csak egy könnyű hacukát rá! Eszedbe ne jusson túlöltöztetni a gyereket! Minél vékonyabb, természetes anyagból készült, légáteresztő ruhácskát adj csak rá. Egy body is bőven megteszi, de a legnagyobb hőségben elég a pelus is!
   
 • Utazzatok jó korán vagy jó későn! Ha csak lehetséges, olyan időpontban induljatok el, amikor még hűvös az idő. A 37 fokhoz képest a kora reggeli 25 fok is annak számít… Ha mégis a nagy melegben kell útnak indulnod a gyerekkel, parkoláskor érdemes akkor is árnyékos helyet választani, ha kicsit többet kell gyalogolni miatta.

 • Sok-sok hűvös folyadék! Persze, hogy jéghideg innivalót nem adunk a gyerek kezébe, de azért ha sok hűsítő folyadékot vehet magához, az segít abban, hogy ne hevüljön túl a teste. Az itatópohár legyen mindig a gyerek keze ügyében, de azért légy óvatos is: egy esetleges balesetnél egy repülő itatópohár nagy galibát okozhat. Ezért vagy legyen valahová rögzítve, vagy egy felnőtt üljön hátra a gyerek mellé.
   
 • A társaság is hűsít! Na jó, nem úgy. Hanem pusztán a jelenlétével. Hiszen ha valaki a gyerek mellett ül a hátsó ülésen, akár a kezével is legyezheti – tényleg, a legyezők reneszánszát éljük! -, időnként egy kis vízpermettel könnyíthet a helyzeten, de azzal is sokat segíthet, ha csak beszél a babához.

Van még valami jól bevált, hűsítő trükkötök az autózások idejére?

Szilágyi Diána , 2013. július 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X