Jó elem a fegyelem

Még a legjobb szülők is küzdenek azzal, hogyan fegyelmezzék kisgyermeküket, ez alól én sem vagyok kivétel. Ha hasonlóképpen érzel, mint én kövesd ezeket az egyszerű stratégiákat - öt lépésben- a határok felállításához és betartatásához a 2 és 3 évesekkel szemben.


1. Próbára tesz

Kétéves volt a legidősebb gyermekem, amikor lenyűgözték a játékkardok, és imádott párbajozni a bátyjával, aki akkor négyéves volt. Persze így adódtak olyan helyzetek - amikor például fejbe vágták egymást - hogy sírás lett a vége. Ilyenkor mindig arra kértem a “tettest”, hogy kérjen elnézést a másikól, szeretgesse meg és adjon puszit a fájó pontjára. Ha ellenkezni kezdett volna, kettes fokozatba kapcsolok – azaz elzárom a játékkardtól és addig nem játszhat vele, míg be nem ismeri, hogy csúnyán viselkedett.

Sokunknak szülőként a hatékony fegyelmezés az egyik legnehezebb és legfrusztrálóbb feladat, amellyel meg kell küzdenünk, egy látszólag véget nem érő akaratharc köztük és a gyerekeik között. 

2. Válaszd ki a csatáidat

Ha folyton azt mondod, hogy "nem, nem, nem", a gyermeked nem fogja megérteni a prioritásaidat. Ráadásul nem is tudod végigcsinálni az összes nemet, mert egyszerűen képtelenség, mert vannak azok a pontok, ahol meghajolsz, megtörsz, mert hát na, mégis a pici gyermekedről, majdhogynem egyetlen szerelmedről van szó – nyilván engedni fogsz.

A dolgok kiegyensúlyozása érdekében arra is ügyelek, hogy megdicsérjem a gyerekemet (az idősebbiket), ha valami jót tett – például, amikor azt mondja, hogy "kérlek", vagy megosztotta a játékait az akkor 5 hónapos kistesójával. Így remélhetőleg a pozitív megerősítés arra ösztönzi őt, hogy több jó viselkedést tanúsítson, és kevesebb rosszat.

A rossz viselkedés egy része megelőzhető - mindaddig, amíg előre látod, mi fogja kiváltani, és előre kidolgozol egy játéktervet, eltávolítva a kísértéseket.

3. Gyakorold a megelőzést!

Amit tudok, hogy egyes gyerekek akkor viselkednek rosszul, ha éhesek, túl fáradtak vagy frusztráltak a bezártság miatt, legalábbis ezt olvastam korábban. Ha például a gyerkőcöd hajlamos arra, hogy reggel vidám és energikus legyen, de ebéd után fáradt és mogorva, akkor délelőttre időzítsd a bevásárlást és az orvoslátogatást, amikor a legjobban érzi magát, ezzel megkönnyítve a te feladatodat is. Adj neki elegendő időt az átmenetekhez való alkalmazkodásra is, ne várd el, hogy ad hoc jelleggel egyik helyzetből a másikba átülni.

4. Légy következetes

Ha egy helyzetre adott reakciód folyamatosan változik - egyik nap hagyod, hogy a gyereked labdát dobáljon a házban, a következő pillanatban pedig már nem -, nem fogja tudni, mi merre, hány méter. Amit még fontos tudnod, hogy nincs meghatározott számú figyelmeztetés vagy dorgálás, amire szükség van ahhoz, hogy a gyerkőceink abbahagyjanak egy bizonyos rossz viselkedést, viszont, ha mindig ugyanúgy reagálsz, valószínűleg négy-öt alkalom után megérti és jó úton jársz.

5. Ne az érzéseid vezéreljenek

Persze, nehéz nyugodtnak maradni, amikor a 18 hónapos gyermeked rángatja a kutya farkát, vagy a 3 éves gyermeked nem hajlandó fogat mosni a többedik egymás utáni éjszakán. De ha dühödben üvöltözöl, az üzenet, amit küldeni akarsz, elveszik - és a helyzet gyorsan eszkalálódik. Most csak gondolj bele, ha a kicsit elönti a te negatív hangulatod, akkor az érzelmeket látja, és nem hallja meg, amit mondasz. De hogy ilyenkor mi a teendő? Vegyél egy mély lélegzetet, számolj el háromig, és guggolj le, hogy a gyerkőccel egy szemmagasságba kerülj. Beszélj határozottan hozzá, és legyél tömör.

Forrás: Parents.com

D. Dominika, 2022. július 27.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?