Mókák a vízben félős gyerekeknek!

Kilenc hónapig körbevesz és éltet minket, simogat, ringat, megvéd az ütésektől. Mégis, miután egy baba a világra jön, előfordul, hogy fél a víztől, nem érzi magát biztonságban. Milyen módon érhetjük el, hogy a pici és a kicsi gyerek kevésbé tartson ettől a közegtől, és hogy tényleg felüdülésnek számítson egy családi csobbanás?

Sokféle vízi játékkal, türelemmel, megértéssel mindenekelőtt. De lássunk konkrét tippeket is, nem igaz?

 • Pici babánál anyára-apára kötözve vagy ölben tartva menjünk be vele a medencébe. Ne akarjuk mindenáron belemeríteni, elég, ha csak a lába éri a vizet. De ha ez is nemtetszést vált ki belőle, akkor csak időnként fröccsköljük le a karját-lábát, testét – az arcát ne -, miközben folyamatosan beszéljünk hozzá nyugodt vagy akár mókázó-bohóckodó hangon.

 • Ha a baba nem fél ennyire a víztől, akkor érdemes kipróbálni vele a lebegést – persze a szülő fogja őt közben, és fontos, hogy csakis olyan medencében próbáljuk ki ezt vele, ahol a vízminőség megfelelő! A babát fektesd háttal a mellkasodra úgy, hogy a pocakját ellepje a víz – az arcát viszont ne –, és miközben locsolgatod, ringatod, beszélsz hozzá, simogatod, olykor lassan merülj lejjebb vele, hogy picit mélyebben mártózzon a vízbe. Ha jól viseli, ringasd a vízben egy kicsit, majd fektesd vissza a mellkasodra és ott fekve játssz vele.
   
 • Nagyobb gyerekeknél imádott játék a lovacskázás! Ilyenkor a szülő nyakába ülve lehet egymást kergetni, rosszalkodni, biztonságos távolságra, de mégiscsak a vízben. Lehet egymást spriccelni – milyen jól jön ilyenkor egy vízi pisztoly! -, ha pedig már bátrabbak a gyerekek, akkor jöhet az alapszabály: be kell dönteni a másikat a vízbe!
   
 • Az is jó feladat, ha a kisebb-nagyobb gyereknek a számára még biztonságos mélységű vízben azt a feladatot adjuk, hogy szedjen össze a medencéből bizonyos tárgyakat – pl. labdákat. Ha versenyt tudunk indítani több gyerekkel, még nagyobb a móka, az nyer, aki a legtöbb tárgyat összegyűjti!

 • Sekély vízben lehet fogócskázni is, bár nehezebb a lábak mozgatása az tény. De elmerülni nem fog a gyerek akkor sem, ha elesne. Ha már magabiztosabb, kipróbálhatjuk a terpeszfogó változatot is, amikor a már elkapott áldozatok lábai között átbújva szabaddá tehető a szegény játékos, és kicselezhető a fogó.
   
 • A gyerekek imádják az utánzást, így az is remekül beválhat, ha azt a célt tűzzük ki eléjük, hogy mutassák meg, hogy mozognak a vízi állatok! Pl. a halacska, a béka, a kacsa. Az nyer, aki a legügyesebben tudja, vagy a legtöbb állatot tudja leutánozni.
   
 • És jöjjön az én személyes kedvencem, gyerekkorom kedvenc balatoni játéka, a halacskázás! Én órákig el tudtam lenni vele, pedig féltem a víztől kegyetlen mód. A játék lényege, hogy a játékosok egy körbe állnak, megfogják egymás kezét – ez a háló -, majd az egyes halacskák tetszőleges sorrendben megpróbálnak átcsusszanni a háló felett, vagyis ráfekszenek a vízre, és a mellette álló két emberrel becélozzák valamely másik két játékos összefogott keze feletti részt.

Nektek mi a kedvenc vízi játékotok?

A cikk megjelenését támogatta:


Szilágyi Diána , 2013. november 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó