#baba#anya

Hogyan támogassunk egy NICU szülőt?

Az újszülött intenzív osztályra (NICU) került babát ápoló szülők számára hatalmas segítséget jelent bármilyen támogatás. De mégis hogyan támogassunk egy NICU szülőt?

 

Aggódva nézed az órát, és várod, hogy csörögjön a telefonod. Tudod, hogy a baba bármelyik percben itt lehet, vagy már megérkezett, de még nincs hívás vagy sms. Aztán megkapod a híreket: a baba az intenzív osztályon van, és hirtelen azon gondolkodsz, hogyan támogass egy olyan szülőt az intenzív osztályon, akit ismersz és szeretsz. Bármit is teszel – egy támogató szöveges üzenet küldésétől kezdve az ételek elkészítésén át a takarításig – minden segítséget nagyra értékelnek.

Hívd fel őket és küldj nekik sms-t (de tartsd tiszteletben a magánéletüket)!

Még ha nem is tudsz személyesen ott lenni a barátod vagy családtagod mellett, akkor is lehetsz biztos pont. Hívd fel és küldj neki SMS-t!

“Az újszülött osztály rendkívül magányos hely lehet” – mondja Sam Atchison, háromgyermekes édesanyja, a Texasi Gyermekkórház újszülött központjának tanácsadó testületének tagja. Atchison legkisebb lánya, majdnem két hónapig volt a Texas Children’s újszülött osztályán. “Minden nap hét órát ültem ott vele. Alacsonyan tartják a fényeket, és ez egy nyugodt hely, de egyfajta időzavarral jár. Úgy tűnik, mintha egy másik világ lenne.”

“Az emberek kérdezni akarnak, és tudni akarják a részleteket, de adjunk nekik teret” – mondja Ashley Dempsey, háromgyermekes édesanya, akinek lánya 10 napig volt az újszülött intenzív osztályon. “Nem akartunk beszélni róla. Tudom, hogy ez az aggodalom és a törődés jegyében történt, de tartsuk tiszteletben a kívánságukat”.

Tartsd a frontot!

Az, hogy egy baba az intenzív osztályon van, nem jelenti azt, hogy az életünk megáll. Segíts szeretteidnek a nagyobb gyerekekről és háziállatokról való gondoskodásban, és a háztartási teendők elvégzésében, hogy a babával való együttlétre koncentrálhassanak.

“Nagyon nehéz volt megoldani az otthoni életet – két kisbaba otthon, egy pedig az intenzív osztályon”– mondja Erika Lamas, hármasikrek édesanyja. Őket a floridai Jacksonville-ben található Wolfson Gyermekkórház újszülött intenzív osztályán kezelték 27, 29, illetve 65 napig. “A sógornőm vigyázott Ellie-re és Camilára, míg én átmentem az újszülött intenzív osztályra, hogy Ariával legyek. Miután ő elment, az anyósom és a másik sógornőm is eljött, hogy szintén segítsen támogatni minket ez idő alatt. Nagyon sokat segítettek nekünk, és örökké hálásak leszünk nekik”.

Atchison egyetért ezzel, és azt mondja, hogy a két idősebb lánya melletti segítség tette lehetővé számára és férjének, hogy kislánya mellett maradhassanak az újszülött intenzív osztályon. “Anyukám a két nagyobbik lányunkkal maradt, így a férjem öt napig velem maradhatott a kórházban, majd hazajött, hogy a két nagyobbik lányunkkal legyen”.

Készíts ételt vagy küldj ajándékkártyákat!

Ha segítesz a friss szülőknek a napi étkezések kezelésében, azt biztosan értékelni fogják. Lehet, hogy nincs idejük főzni maguknak vagy a nagyobb gyerekeknek. Sőt, a baba hazatérése után is hasznos lehet.

“Amikor kislányom szívműtéten esett át, a cég, ahol dolgoztam, összefogott, és 600 dollár értékű UberEats-ajándékkártyát szerzett nekünk, így soha nem fizettünk étkezésért, amikor ott voltam a műtétje alatt” – mondta Atchison.

Segíts nekik minden nap eljutni az újszülött intenzív osztályra!

Azoknak a családoknak, akik nem a kórház közelében laknak, már az is megterhelő lehet, ha minden nap el kell jutniuk oda, hogy meglátogassák a babájukat. Ez az idő létfontosságú, hogy a szülők kötődhessenek a babához, és megtanulhassák, hogyan kell gondoskodni róla.

Lamas és férje 35 percet vezetett, hogy láthassák hármas ikreiket, Atchisonék pedig négy órát utaztak oda-vissza. A benzin ajándékkártyák segíthetnek ellensúlyozni a hosszú utak költségeit. “Segíts a szülőknek eljutni a kórházba, ha szükség van rá, vagy adj nekik egy Uber-ajándékkártyát” – mondja Atchison.

Emlékeztesd őket, hogy vigyázzanak magukra is!

Szülés utáni szülőnek lenni elég nehéz, és ha a baba az intenzív osztályon van, az még sok szívfájdalmat okoz. Atchison szerint a szülőket a saját maguk kényeztetésére szolgáló ajándékkártyák emlékeztethetik arra, hogy a saját igényeiket is tiszteletben kell tartaniuk.

“A masszázsra vagy pedikűrre szóló ajándékkártyák, komolytalannak tűnnek, de emlékszem, hogy egy nap elmentem, és pedikűröztettem, mert szükségem volt egy percre, hogy magammal is foglalkozzak” – mondja.

Segíts azután is, hogy a baba hazament!

Sok olyan szülő számára, akinek a babája az újszülött intenzív osztályon töltötte az idejét, a stressz nem szűnik meg, csak mert a babát hazaengedik. A babának folyamatos orvosi szükségletei vannak, és egy összetett állapotú újszülött gondozása nehéz feladat. Lamas számára a hármasikrekkel való élet kitalálása könnyebb volt a támogatással.

“Miután a lányok mind otthon voltak, anyukám és anyósom felváltva jöttek segíteni” – mondja Lamas. “A legnagyobb dolog az volt, hogy segítettek nekünk a háztartási teendőkben és a főzésben, hogy minden időnket arra használhassuk fel, hogy kötődjünk a babákhoz, és megpróbáljuk kitalálni, hogyan neveljük fel a hármasikreket. Azt is megengedték, hogy szundikáljunk, amikor szuper kimerültnek tűntünk. Azt hiszem, ez tartott minket józanul az életük első négy hónapjában”.

Bármilyen módon is támogatod az általad szeretett szülőt az újszülött intenzív osztályon, a tudat, hogy törődsz vele, sokat számít!

Forrás: romper.com

B.Edina, 2022. október 11.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?