Ezért ajánlott a kismamajóga

Mégis csak érdemes jógázni a kismamáknak, mivel ez jót tesz a babánk is, és a szülést is könnyebbé teszik a gyakorlatok – állítja egy friss kutatás.

A terhes nőket rendszeresen figyelmeztetik arra, hogy kerüljenek bizonyos jógapózokat, mert ezek veszélyesek lehetnek a magzatra nézve. A legaggasztóbb tényezők között a magzati vérkeringésre gyakorolt negatív hatást és a túlzott szívdobogást említik meg, ugyanakkor most már biztos: egészséges, tehát alacsony kockázatú terhesség esetén nemhogy jót tesz a jóga a babának és a mamának egyaránt, de ráadásul a szülésre való felkészülést is nagyban segíti.

A szakemberek 25 nőt figyeltek meg, miközben azok 26 jóga-pózt mutattak be. A vizsgálatok során kiderült, hogy a magzati szívhang minden egyes póz alatt egyenletes maradt, és a jógaóra után az anyák sem számoltak be kellemetlenségekről.

Noha a kismamajóga napjainkban egyre népszerűbb, vannak ászanák, amiket nem ajánlanak az orvosok. Ilyen például a babapóz és a lefelé néző kutya – ezekről azonban most bebizonyosodott, hogy teljesen veszélytelenek a magzatra és az anyára nézve, ezért bátran gyakorolhatják őket a kismamák.

Babanet/Medipress, 2016. január 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?