5 tipp, ha gyereket vársz vagy gyereked van

„Nem aggódhatok állandóan valami miatt vagy, hogy éppen mit csinálhatnék jobban, mert időközben elfelejtem élvezni a pillanatot. Az anyaságot elsősorban élvezni kellene, nem pedig teljesíteni, mint egy feladatot.” Andrea Szigeti

Az anyaság egyáltalán nem habostorta, vattacukor és társai. Erre viszont csak akkor eszmélsz rá, amikor már nyakig ülsz a gyerkőc kakis pelenkáiban. Nagyon szeretek ma már anya lenni, de baromi sokat kellett arra várni, hogy annyira megérjek a „feladatra” , hogy elengedve folytonos aggódásimat olyan mami lehessek, aki ki meri mondani azt, hogy élvezi az anyaságot. Ha Te is hamarosan anya leszel, vagy paramami vagy, akkor a következő sorok elolvasása Neked is szinte kötelező.

  1. Mindig mindent lehetne jobban csinálni. De te is tudod, hogy utólag okos az ember. Ha tudom, hogy elüt az autó nem lépek az úttestre. A gyereknevelés viszont folyamatos megoldandó feladatok elé állít. Akkor és ott azonnal dönteni kell! Az, hogy a legjobb utat választottad-e az csak később fog kiderülni. Ha mégsem a legjobb utat választottad, akkor sem érdemes rajta tovább rágódni, hiszen a múlt az, amin sosem fogsz tudni változtatni. Ahelyett, hogy tovább eszed a kefét, gondolj a jövőre és koncentrálj az aktuális dolgokra.
  2. TÉNYLEG! éld meg a pillanatot. Olyan gyorsan felnőnek! Bújj vele össze! Táncolj vele! Énekelj Neki! Nézzetek a füvön fekve a felhőket. Számoljatok virágszirmokat. Te leszel az első az életében, aki megmutatja neki a világ csodáit. Meglátod, majd mennyi csoda mellett megyünk el mi felnőttek nap, mint nap észrevétlenül, és ők megtanítanak minket is újra rácsodálkozni ezekre a dolgokra. Éljétek meg együtt ezeket a csodákat!
  3. Fotózz minél többet! Hozz létre egy emailcímet a gyermekednek és küld át neki a legszebb pillanatait. Ha nagyobb lesz, igazán értékelni fogja majd ezt az ajándékot.  És hidd el a legrosszabb pillanatokra is mosollyal fogsz tudni emlékezni, amikor a nap végén elküldöd neki majd emlékül.
  4. A gyerek nem csak egy élethosszig tartó felelősség és feladat. Megtanít újra gyereknek lenni. Megtanít ugyanakkor villámgyorsan felnőni. Kicsit néha kiszipolyoz, néha felvillanyoz, időnként a mennybe repít vagy pont, hogy pokolian érzed majd magad. De ne aggódj nem vagy skrizofén, csak te is emberből vagy. Vannak érzésid! Néha bal lábbal is fogsz majd felkelni, de a legjobb tanítómestert kaptad magad mellé ebben biztos lehetsz.
  5. Minden elmúlik majd. A nehéz időszakok is és a legszebbek is. Ezért élvezd ki minden percét a gyereknevelésnek! Vagy ezt már írtam? Hát persze! Ezzel kezdtem. Mert ez a legfontosabb! Jöhetnek fogfájások, mehetnek frontok, fájhat a hasa, sírhat duzzogva a sarokban, akkor is Ő lesz az, aki a legfontosabb a számodra. Érzelmi hullámvasút ez, azóta mióta a gyereket először a kezedbe fogtad. Nem kell jól csinálni. Nincs jó vagy rossz, hiszen Neki mindig te leszel neki a legjobb…
Juhász Nóra , 2016. július 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X