Hogyan éld túl a dackorszakot?

A dackorszak igencsak próbára teszi szülőként az idegrendszerünket, mikor csemeténk minden kérdésünkre azt válaszolja: NEM. Azért, hogy ezt az időszakot könnyebben át tudjátok vészelni, cikkünkben összegyűjtöttünk pár módszert, amivel könnyebben túl tudjuk élni ezt az időszakot.

Hogyan éld túl a dackorszakot?

A gyerekünk 2-5 éves kora között képes arra, hogy akár az utcán, akár az orvosnál, vagy épp egy bevásárlóközpont kellős közepén földre vesse magát, üvölteni és toporzékolni kezdjen, majd mintha mi sem történt volna, felálljon és továbbhaladjon. Ugye ismerős a helyzet nektek is? 

A kisdedkor után ez az első igazi nehéz időszak nekünk szülőknek. Felvetődhet bennünk, hogy valamit rosszul csinálunk, pedig NEM, viszont ez egy szükséges időszak gyermeked önállósulásához.  

Ebben a korszakban a gyerekek számára elkezd kinyílni a világ, belső késztetést éreznek, hogy fontos kérdésekben döntsenek és feszegessék a saját, valamint szüleik határait. Ilyenkor tudjátok a legjobban megtanítani a gyermeknek, hogyan kell szót fogadni.

A legfontosabb, hogy a gyermek apukájával együtt megértsétek, mi zajlik a kicsi lelkében és megegyezzetek abban, hogy milyen közösen hozott szabályokat és határokat tartotok be.  Nagyon fontos a következetesség, nem szabad hagyni, hogy a gyermek dirigáljon és mindent ráhagyjatok. Ha az a rendszer nálatok, hogy például esténként 8-kor lefekvés és lámpaoltás, akkor mindennap ugyanabban az időpontban kell ágyba parancsolni a gyermeket, és lekapcsolni a lámpát, hogy megszokja. Ha egyik szülőnél csak egy kis gyengeséget érez, hogy később is lekapcsolhatja a lámpát, garantáltan próbálkozni fog.

Tudatosítani kell a gyermekben, hogy ki a főnök, mert különben a fejetekre nő, és nem alakul ki az érzelmi biztonsága. Hogyan is alakulhatna ki, ha azt látja, a szülei úgy ugrálnak, ahogy ő akarja?

Rá kell szoktatnotok a gyerkőcöt, hogy amit képes önállóan megcsinálni, például  a szobában az elpakolásra, akkor csinálja meg saját maga. Biztosan lesz hiszti és duzzogás az elpakolás miatt, mégis hosszabb távon jó hatással van az önállóságra nevelésében.

Figyelmen kívül kell hagyni, minden olyan próbálkozást, amikor hisztivel akarja kiprovokálni amit akar, hiszen  egy idő után ha látja, nincs partnere a „játékban” abbahagyja. Amikor lecsillapodott, el kell vele beszélgetni és elmondani neki, hogy megérted az érzéseit, de nem ez a helyes módja, a helyzet megoldásának. Többször el kell neki mondani, mit kell tennie máskor, hogy tudatosodjon benne.  A kommunikáció során kerüld a NEM szó használatát, mert ezt tanulja meg először és azonosítja magában, hogyha „anya azt mondta valamire nem, az nem is fog megvalósulni” és piszkosul élvezik, ha ők mondhatják neked. smiley

Jó hatással van a hisztik megelőzésére, ha érthetően, szemkontaktust tartva kommunikálsz vele, és választási lehetőséget biztosítasz a számára.  Mindig indokold meg a döntéseidet, hogy mit és miért határoztál az ő érdekében, ebből megtanulja miért fontos az a dolog, amit kértél tőle.

A dackorszak kikészíti idegrendszerünkre, de tudatosítani kell magunkban, hogy ez az időszak egyszer véget.  Szülőként ember vagy és hibázhatsz, nem lehetsz mindig tökéletes. Próbáld humorral felfogni ezt az időszakot, akár meséld el más anyukáknak is a sztorikat. Meg fogsz lepődni, mert lehet nem is a te gyermeked a legnagyobb diktátor a világon. smiley

 

 

Bódogh Gabriella , 2020. február 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó