Hogyan reagáljunk a kéretlen terhességi tanácsokra?

Amikor babát vársz, hirtelen mindenkinek lesz valamilyen tanácsa, mondanivalója a terhességgel kapcsolatban – amelyek kellemetlenek vagy kínosak is lehetnek. Hogyan reagálj a kéretlen tanácsokra?

 


Rengeteg mindent lehet hallani a terhességről, de talán még nem hallottál azokról a kéretlen tanácsokról és véleményekről, amelyeket az emberek adnak neked. A családodtól kezdve a munkatársaidon át a vadidegenekig úgy tűnhet, hogy mindenkinek van valami mondanivalója.

Bár ezek közül a tanácsok közül néhány hasznos lehet, előfordulhat, hogy kínosan vagy kellemetlenül érzed magad, vagy akár kötelességnek is érezheted, hogy meghallgasd, ahogy mások beszélnek a terhességedről. Szerencsére vannak módok arra, hogy egészséges határokat állíts fel, és vannak dolgok, amelyeket megtehetsz, hogy megfékezd a másoktól kapott nem kívánt véleményeket. Ne feledd, ez a te terhességed és a te tested, és te vagy a felelős!

Dolgok, amiket hallhatsz

Ahogy minden terhesség más és más, úgy minden kérdés, megjegyzés és tanács is más és más, amit a terhesség alatt kapsz, de van néhány tipikus dolog, amit a várandós anyukák mindenkitől hallanak, akivel találkoznak. Íme a leggyakoribbak:

Kéretlen tanácsok

Nem számít, hogy mennyi kutatást végeztél, hány mélyreható beszélgetést folytattál a szülészorvosoddal, vagy hogy ez a te tested és a te babád, néha úgy érezheted, hogy nem tudsz annyit, mint azok, akik kéretlen tanácsokat osztogatnak. De ez nem így van.

Még ha újdonsült anyuka is vagy, végül is tudod, mi a legjobb neked.

Hallhatsz olyan ellenszenves megjegyzéseket, mint például: “Ügyelj arra, hogy ne hízz túl sokat a harmadik trimeszterben!”. Vagy hallhatod, hogy “Ne stresszelj túlságosan a munkahelyeden. Az nem tesz jót a babának!”

De nincs olyan téma, ami tiltott terület. Ezek a tanácsadók a szoptatástól és az oltástól kezdve a terhességi szexen át a méhszájsebészetig mindenről elmondják, hogy mit kell tenned. Nem kérdezted, de ez nem akadályozza meg őket. 

Nem megfelelő megjegyzések

Mielőtt egy terhes nővel beszélgetnénk, az embereknek jobban tudatosítaniuk kell, hogy minden terhesség más és más, és minden terhes nő más érzelmi állapotban lehet, a sebezhetőségtől kezdve a stresszig és még sok másig.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy az emberek helytelenül megjegyzik, hogy a bokád megdagadt, hogy a várandós kismamáknak bizonyos típusú ruhákat kell viselniük (és másokat nem), vagy hogy egy csomó mindent nem szabad enni vagy inni a terhesség alatt.

Hallgass az orvosodra, amikor a testedben bekövetkező változásokról és azokról a dolgokról van szó, amelyeket fogyasztanod kell vagy nem szabad, de ettől eltekintve ne érezd úgy, hogy követned kell a szabályokat, amelyeket az emberek a nyakadba varrnak – különösen azért, mert ezek nem mindig igazak.

Invazív kérdések

Gyakran előfordul, hogy az emberek hirtelen olyan kérdéseket tesznek fel, amelyeket általában “túl személyesnek” tartanak, így a várandós anyukák abba a szuper kellemetlen helyzetbe kerülnek, hogy a melleikről, a vaginájukról, a székletükről és minden másról is beszélniük kell. 

Mit tehetsz (és mondhatsz)?

Ezt két fontos kategóriára fogjuk felosztani: idegeneknek, illetve családtagoknak vagy barátoknak való válaszadás. Az egy dolog, amikor egy véletlenszerű személy a szupermarketben feltesz egy személyes kérdést, mert (valószínűleg) soha többé nem fogod látni. Teljesen más dolog, ha a nem megfelelő kérdéseket feltevő személy egy hozzád közel álló személy. Ezért a válaszod valószínűleg más lesz.

Hogyan reagálj, ha egy idegenről van szó?

  • Tereld el a témát! Válthatsz témát, remélve, hogy megértik a célzást, vagy rámutathatsz, hogy ez nem az a kérdés, amire szívesen válaszolnál. Egy egyenes “Nem tetszik ez a kérdés” vagy ”Nem szívesen beszélgetnék erről veled” is megteszi.

  • Hagyd figyelmen kívül! Jogod van egyáltalán nem foglalkozni vele. Az udvariaskodást kihagyva, egyszerűen csak elsétálhatsz. Ha nem te kezdeményeztél beszélgetést ezzel a személlyel, nem vagy köteles választ adni a nem megfelelő megjegyzésére.

  • Legyél rövid és kedves! Akár egy kérdésre válaszolsz, akár egy helytelen megjegyzésre reagálsz, próbáld meg nem azt az üzenetet közvetíteni, hogy nyitott vagy a vitára. Egy egyszerű “igen” vagy “nem” is megteszi. Mondhatod azt is, hogy “Köszönöm a tippet!” vagy “Ezt észben tartom!” (még ha nem is fogod). Nyugodtan ne mondj semmit, bólogass vagy mosolyogj, és vond ki magad a helyzetből.

Egy barátot, munkatársat vagy családtagot ugyanúgy kezelhetsz, mint egy idegent, különösen, ha olyan valakiről van szó, akit nem látsz gyakran, vagy akivel nem állsz szoros kapcsolatban.

Ne feledd, hogy milyen erővel bír, ha egyszerűen elsétálsz, és talán még meg is leckézteted az illetőt a tolakodó kérdésekkel kapcsolatban (még akkor is, ha biztosan nem a te feladatod, hogy kiképezd őket!).

De a közeli családtagokkal és barátokkal szemben is hasznos lehet bizonyos határokat felállítani; ellenkező esetben a rossz viselkedésük fennmaradhat, és kellemetlen helyzetbe hozhat téged a terhesség nagy részében (és talán még utána is, amikor a baba megérkezik).

Hogyan reagálj, ha egy ismerősödről van szó?

  • Legyél kedves! Tudasd a másik személlyel, hogy a megjegyzései vagy kérdései milyen érzéseket keltenek benned: “Nem szeretek a súlyomról beszélni... nem hagyhatnánk ezt a témát?” Néha az emberek tényleg nem értik, hogy egy olyan téma, amelynek megvitatása számukra nem okoz gondot, más számára kellemetlen; lehet, hogy el kell mondanod nekik, ha azt akarod, hogy megértsék. 

  • Húzd meg a határokat! A vitás családi dinamika esetén előfordulhat, hogy először is hangot kell adnod a problémádnak, másodszor pedig tudatni kell az emberekkel, hogy mi fog történni, ha nem tudják tiszteletben tartani az érzéseidet. Ha például úgy döntöttél, hogy a szülési szabadságod után visszamész dolgozni, és az anyósod folyamatosan kritizálja ezt a döntést, mondd meg neki, hogy ez nem vita tárgya.

Mondhatod, hogy szeretnéd a támogatását, de ha nem tudja megadni, akkor azt szeretnéd, ha nem hozná fel többé ezt a témát veled kapcsolatban. Ha erre nem képes, akkor kisétálsz a szobából/lerakod a telefont/elnémítod az SMS-eit/teszel valamit, amivel kivonod magad a beszélgetésből, amikor csak szóba kerül.

  • Irányíts: Néha az emberek csak segíteni akarnak, de fogalmuk sincs, hogyan. Ha a jószándékú barátnőd folyton az alvástréninggel kapcsolatos véleményét adja, kérj tőle tanácsot, hogy inkább egy kiságyat vagy mózeskosarat válassz. Ő megnyugszik majd, hogy segített neked felkészülni a baba alvására, és közben te is kapsz cserébe valamit, amire valóban szükséged van.

Tudjuk, hogy ha szembesülünk valamivel, ami kellemetlen, különösen a terhesség alatt, az még nagyobb szorongást vagy kellemetlenséget okozhat – eleinte. De ne feledd, ha megtalálod a számodra legmegfelelőbb módját annak, hogy a terhességeddel kapcsolatos nemkívánatos megjegyzésekkel foglalkozz, az olyan, mintha egy izmot feszítenél. Minél többször csinálod, annál nyugodtabban fogod tudni az emberekkel megismertetni a határaidat. Ez nem csak a terhesség alatt, hanem egész életedben hasznos.

 

Forrás: Verywellfamilly.com 

 
B.Edina , 2022. június 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?