Várd a „váratlan”-t?

A legtöbbünk számára az aggódás egy csomagként együtt jár azzal, ha egyszer anyává válunk. És akár hétnapos, akár tizenhét évesek a gyerekeink, jó eséllyel vannak olyan dolgok, amelyek miatt gyakrabban aggódunk, mint mások. Mi lesz, ha sosem tanulnak meg egyedül elaludni? Mi van, ha nincsenek barátai? Mit gondolok majd akkor, amikor átadom majd nekik a kocsikulcsot?!

 

Túlaggódni a túlaggódást?

De az igazság az, hogy ha nem sikerül az aggódásunkat egy kezelhetőbb szintre csökkenteni, akkor nehezebbé válhat a szülői lét váratlan pillanatainak minden örömét átélni. Példának okáért: nem akarsz visszatekinteni, és rájönni, hogy nem élvezted ki azt a napot a strandon, mert túlságosan aggódtál a naptej újbóli felkenése miatt, vagy hogy nem kellett volna-e más fürdőruhát venned. Beugrott egy ehhez hasonló emlék?

1. Modellkedj az önbizalomban (még akkor is, ha addig kell színlelned, amíg nem sikerül).

Vázolok egy szituációt: amikor majd a gyereked aggódik valami miatt a jövőben, és katasztrofális kimenetelű dolgot jósol magának, valószínűleg a legnyugodtabb éneddé fogsz válni, és segítesz neki visszarendeződni, jól mondom? Győződj meg róla, hogy te is így bánsz magaddal. Tracy Hall wellness- és gondolkodásmód-tréner szerint fontos, hogy ne feledd, a gyerekeid mindig azt figyelik, hogyan kezeled a dolgokat. Tehát példát statuálsz. Azt mondja: "A gyermekem úgy tanul, hogy engem figyel. Ha állandó félelemben és aggodalomban vagyok, és ezt a gyerekem is érzi, az önbizalom helyett önbizalomhiányt ébreszthet bennem". Néha ez az egyszerű felismerés segíthet visszalépni.

2. Törekedj arra, hogy szeresd azt a testet, amiben vagy

Az egyik első "Hűha, erre nem számítottam" pillanat sok anyuka számára az, amikor szülés után észreveszi a teste változásait.

A legtöbb nőnek a terhesség alatt valahol a testén (comb, has, popsi, fenék, mellek) striák keletkeznek. Először is, a striák száz százalékban normálisak. Olvasd el még egyszer! Egyáltalán nem kell szégyellni őket. Mégis, a terhességi csíkok megjelenésének minimalizálása, valamint a szülés utáni bőr gyógyulása miatt magabiztosabbnak érezheti magát, ami teljesen érthető.

3. Felejtsd el a teljesítményértékelést

Annak ellenére, amit a közösségi médiában láthatsz, az anyaság nem verseny, és ha a gyerekeidet etetik, szeretik és viszonylag tiszták, akkor nagyszerűen csinálod. Pont. Ennyi. Nincs „de”, meg „ha”. Vége a történetnek.

4. Ne feledd, hogy a legtöbb aggodalom nem válik valóra.

Az aggodalommal az a helyzet, hogy megbízhatatlan narrátor; ritkán mondja el a teljes igazságot. Íme egy szórakoztató módja annak, hogy emlékeztessük magunkat erre. Egy darab papírra (vagy a telefonodra) készíts két listát – én is így tettem - "Aggodalmak" és "Igaznak bizonyult aggodalmak". Minden alkalommal, amikor aggódsz valami miatt, írd be az első oszlopba. Ha megtörtént, írd át a másik oszlopba. Adj neki egy hetet. Meg fogsz lepődni, hogy milyen gyakran az aggodalom csak úgy egyenesen hazudik neked.

5. Lélegezz be, lélegezz ki

Anissa Amason, okleveles reiki mester és öt (!) gyermek anyukája egy egyszerű, "bárhol elvégezhető" visszaállítást ajánl: a légzésedet. "A szülői lét olyan, mint a gólyalábakon járás; ingatag és elkerülhetetlenül bizonytalan. Én így találom meg a belső szilárd talajt, hogy átvészeljem a váratlan pillanatokat. Teljes figyelmemet a belégzésemre, majd a kilégzésemre fordítom, és igyekszem észrevenni a lélegzetvételek közötti apró szüneteket. Megpihenek a hézagokban. Körülbelül három lélegzetvétel alatt nyugodtabb és erősebb anyuka vagyok, bármi is történjék."

6. Hagyd, hogy a gyerekeid olyanok legyenek, amilyenek lesznek

Akár be akarjuk ismerni, akár nem, mindannyiunknak vannak elvárásaink azzal kapcsolatban, hogy kik lesznek a gyerekeink, milyen emberek lesznek valójában. Nem a "balerináról" vagy az "űrhajósról" beszélünk. Arról beszélünk, hogy "nyugodt" vagy "mindig boldog" vagy "kalandvágyó". De a gyerekek olyanok lesznek, amilyenek lesznek, és te csak annyit tehetsz, hogy ott leszel, és támogatod őket a törekvéseikben, és elfogadod őket olyannak, amilyenek, még ha nem is olyanok, amilyennek elképzelted őket.

 

 

 

D. Dominika , 2022. május 30.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?