Medencefenék torna? Minden nőnek szüksége lenne rá.

Minden nőnek szüksége lenne rá, mert jól működő medencefenék nélkül feneketlen gödörré válhatunk.

A terhesség alatt, de főként a szülést követően nem csak hormonálisan áll minden a feje tetejére, hanem a medencefenék is megváltozik. A medencefenék úgy hordozza a belső szerveinket, mint egy nagy tál, amely sajnos könnyen feneketlenné válhat, ha elgyengülnek a záró izmok, más néven gátizmok. A medencénk kapcsolatban áll testünk különféle izmaival, megtartja belső szerveinket, bezárja a test nyílásait, segíti a helyes testtartást, és a megfelelő légzést, A medencefenék állapota örömérzetünket is befolyásolja. Amennyiben valami nem működik jól odalent, az az egész szervezetünkre hatással van.

Szülés után sok nő elveszíti a kapcsolatot az új "régi" testével, testtartásuk megváltozik, és bizonyos izmok feszülő, elnehezedő érzést váltanak ki, különösen a medence területén. A várandósság alatti súlyteher, és kevesebb mozgás, valamint a szülés folyamata gyakran okozza az izmok megnyúlását, amely hosszú távon úgy marad, ha nem teszünk ellene.

De ez nem ok a pánikra! Mint minden izomcsoport, a medencében található izmok is erősíthetők megfelelő edzéssel. Manapság már sokan foglalkoznak úgynevezett intim torna edzések megtartásával, amelyeken megtanulhatjuk, hogyan működik a medencefenék, hogyan kapcsolódnak egymáshoz belső szerveink és az őket tartó izomzatunk, továbbá milyen gyakorlatokkal tudjuk a medencefenéki izmainkat megerősíteni.

A medencefenék megerősítése elősegíti a belső szerveink alátámasztását, így a test az energiái többségét a helyes szervi működésre fordíthatja a támasztás helyett. A gátizmok megerősítése elősegíti a helyes izomzáródásokat, amely befolyásolja a végbél, a hüvely és a hugyvezeték működését is. Amennyiben az egyik területen gyengeség lép fel, az a többire is hatással van. Amennyiben az inkontinencia vagy az aranyér problémáját észleljük, tudnunk kellene, hogy ez mind a gyenge izomműködés eredménye. A különböző negatív következményekre rengeteg gyógyszer és krém készült, hogy a tüneteket enyhítse, kezelje, az állapotot esetleg szinten tartsa, de valós pozitív változást, az eredeti izomműködés visszanyerését kizárólag tornával tudjuk elérni.

A gátizmok edzése főként a terhes nők körében merül fel, sőt leggyakrabban a terhesség előtt a legtöbb nő nem is szembesül azzal, hogy hogyan működik a medencéje, mi történik benne általában az élet lefolyása alatt, ehhez képest a terhesség és szülés mit okoz, és hogyan lehetne mégis megőrizni az izmok állapotát, erősségét. Vannak olyan női szervezetek, amelyek sajnos már fiatal korban is gyenge medenceizomzattal rendelkeznek, de ez soha sem végleges állapot. Kortól, nemtől és fizikai állapottól függetlenül mindenkinek ugyanolyan izommechanizmussal működik a medencéje, ezért mindenkinek ugyanannyi esélye van a helyes izomműködés elérésére, egyeseknek esetleg több edzésre van szükségük. A gyakorlatok többsége fekve végezhető apró mozdulatok, amelyek nem terhelik meg a szervezetet. A sok apró mozdulat minél többszöri elvégzése vezet az izmok megerősödéséhez.

Bizony, nem csak a nőknek van szüksége erős medencefenéki izomzatra. A férfiaknak is ettől függ a záróizom működésük. A szervezet egészséges működésén kívül még a szexuális aktus is élvezhetőbbé válik, amennyiben az altájéki izmaink erősek, akár férfiak, akár nők vagyunk.

A helyes gátizomtorna megtanítására, és a személyreszabott mozdulatsor kialakítására jobb, ha szakemberhez fordulunk, azonban itt van pár gyakorlat, amit nyugodtan végezhetünk minden előképzettség nélkül:

 

 

SZHK , 2019. szeptember 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó