Mellbe vág, hogy szoptatás után, melled nem a régi?

A szoptatás egy igen kényes téma az anyukás élet első szakaszában. Számos kérdést vet fel, és annál is nagyobb érzelmeket indít el egy édesanyában, valamint hatalmas elvárásokat támaszt elé. Ezen elvárásokat pedig a társadalom erősen hangoztatja olykor, pedig fontos szem előtt tartani, hogy ugyan vannak általános példák, amik konklúzióként kezelhetőek, de ettől függetlenül minden test máshogy működik, és máshogy reagál egy szülés után.

 


Tökéletes a természetes?

A mell egy nő számára önbizalmat ad, a nagy többség úgy tartja, hogy a nőiesség, a szexiség elixírje ebben koncentrálódik, pedig utóbbi ennél jóval komplexebb. Napjainkban a social media erősen retusált csatornaként issza be magát a mindennapjainkba, és olyan vizuális manipulációval áraszt el minket, amivel azt a tudatot táplálják belénk: tökéletesnek lenni természetes. Pedig a gondolat „tükör fordításban” helyénvaló: a természetes tökéletes. Ugyanis minden ember a maga adottságaival szép és egyedi, a másokkal való összehasonlítás pedig egy energia süllyesztő.

Leonardo megmondta?

Ezzel a gondolattal azonosulni azonban jóval nagyobb kihívás, mint azt elsőre gondolnánk, mert az önelfogadás, a magas elvárások és idealizált testképek normalizálása nehéz feladat. Főleg úgy, hogy nap, mint nap mást sugároznak felénk. A mellek közti aszimmetria egy természetes jelenség, hiába ábrázolta Leonardo a Vitruvius-tanulmányában az embert egy körbe és négyzetbe, jelezvén, hogy az ember teljesen szabályos. Az emberi asszemetria emberi, így a szoptatás utáni deformitások csupán annak lenyomatai, hogy termékeny vagy és egy életet tápláltál.

„Fogadd el önmagad” – unalmas, ámde hasznos

Nem szabad anyaként megtagadni magunktól azt a tényt, hogy egy gyermek világrahozatala után a testünk nem lesz a ugyanolyan, mint előtte. Ám miért is szeretnénk letagadni azt az időszakot, ami egy új családhoz vezetett? Büszkén kell vállalni azt az anyai testet, aki kihordott egy életet miden bagatellizált gondolatot mellőzve, valóban a szíve alatt. Így a striák, a megereszkedett mell egyaránt annak a képnek az egy-egy puzzle-darabjai, amik teljessé teszik a mindennapokat. Viszont ezzel a szemlélettel nem azt a motivációt kell elásni, hogy fejlesszük anyai személyiségünk, hozzuk ki testünkből a maximumot, azaz kerüljünk békébe önmagunkkal. Ugyanis a „fogadjuk el önmagunkat” elv nem egyenértékű azzal, hogy ne törekedhetnénk a legjobbra.

Vissza a régi szép időkkel!

Ahhoz, hogy az anyuka visszakaphassa a régi melleit vagy legalább közelébe kerülhessen a terhesség előtti mellformájának, fontos első körben tisztázni, hogy a koplalással csupán még inkább kibillenti az egyensúlyból a helyzetet, ezért ne tegyük! Viszont vannak olyan gyakorlatok, amelyekkel a mellizomtónus növelésével a mell tartása is emelkedik, így a dekoltázs is szépül. Ilyen gyakorlat például az a gyakorlat, amely során szükséged lesz kézisúlyzókra vagy két tele palackra. Ezeket kézbe fogva hanyatt kell feküdni, a talp legyen a talajon, majd a két kart oldalra kinyújtva érintsd őket össze a levegőben. A gyakorlat közben nem szabad kapkodni. Ezek mellett néha érdemes rászánni magát az embernek a hideg-meleg zuhanyra és alkalmazni a terhességi csíkok elleni olajat, amit szoptatás ideje alatt szigorúan tilos azokon a helyeken használni, amivel érintkezhet a kisbaba. Sétához a megfelelő melltartó viselése elősegítheti a mellszövetek rugalmasságának megtartását, viszont fontos, hogy melleinket ne akarjuk belerőszakolni olyan melltartó kosarakba, amelyek kényelmetlenek.

 

 
D. Dominika , 2022. január 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?