Miért remegünk szülés után?

Az izomgörcsök miatti remegés ismert jelenség, de amikor megszültem a kisfiamat, még a szülésznő is megrémült egy pillanatra a látványtól, szinte egy epilepsziás rohamra hasonlító remegés és reszketés fogott el, aztán persze gyorsan cselekedtek. Két oldalról lefogtak erősen, kaptam egy görcsoldó injekciót és körülbelül 5 perc után lecsillapodott a testem.

A közvetlen szülés utáni remegés gyakori jelenség. Az erőlködés, a nagy fájdalom, illetve a hormonok túltengése gyakran okoz remegő, reszkető reakciót a teljes testben. Nemcsak az oxitocinnak jut kiemelkedően nagy feladat, de a stresszhormonoknak, így az adrenalinnak, kortizolnak és epinefrinnek is. Ha ezekből hirtelen túl nagy mennyiség önti el a szervezetet, az sokkra emlékeztető hatással járhat. Akár az is előfordulhat, hogy valaki rettenetesen fázik, olyannyira, hogy még a fogai is összekoccannak. Ez a reakció teljesen normális, nem kell miatta aggódni, nem jelez semmilyen problémát.

Miért remegünk szülés után?

A stressz semmiképp sem olyasmi, ami jót tenne a babának vagy a mamának. Mégis rengeteg stresszes kismama van, és ez természetesen a szülésre is kihat. Vannak, akik majdnem azonnal elmennek szülési szabadságra, amint megtudták, hogy terhesek, mások szinte a munkahelyükről mennek szülni. Természetesen azzal nincs semmi baj, ha egy kismama nem hagyja el magát, viszont fontos lenne megérteni, hogy a baba kihordása és a születés pillanatai meghatározzák a születendő baba életét, nem érdemes ezzel szórakozni. A munkahelyi stressz manapság az egyik legnagyobb ellensége a szervezetünknek. Mind fizikai, mind a szellemi hatása rendkívül káros egy olyan emberre is, aki épp nem hordoz babát a szíve alatt. Azok a kismamák, akik a munkahelyi stressztől nyomasztva hordozzák magzatukat, sokkal nehezebben birkóznak meg azzal az igénybevétellel, ami az anyasággal jár. Nem elég teher annak felelőssége, hogy életet adunk egy emberi lénynek, kell még azon is aggódnunk, hogy a kollégáink dolgoznak-e? A munkahelyi stresszben szülő nőknél gyakoribb a szülés utáni reszketés, és teljes kifáradás.

Nem kell megijedni a szülés közbeni vagy utáni sokkhatástól, a babára nincs veszéllyel, az anyára pedig vigyáznak az orvosok. Mégis javasolt, hogy minél békésebb, minél nyugodtabb állapotra törekedjenek a hölgyek a terhesség és a szülés közben. Kérjünk póttakarókat a kórházban, hallgassunk békés zenét, lélegezzünk nagyokat, ha tudunk, aludjunk és próbáljuk elengedni minden félelmünket. A legnehezebb feladat a szülés lesz, ami pedig mindenképpen megtörténik és nem lehet elrontani.

SZHK , 2019. szeptember 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó