Minden, amit az anyatej színéről tudni kell – avagy hogyan és miért változik, és mikor kell hívni az orvost

A kéktől és a sárgától a piros, zöld és rózsaszínig itt van minden, amit az anyatej színéről tudni kell, és arról, hogy mikor adhat okot aggodalomra. Szóval, ha szeretnél olyan anya lenni, aki tájékozott és akár már mániákusan körberág minden témát – maradj velem. Ha csak jól tájékozott szeretnél lenni – akkor is.

 


Egy eperturmixot?

Ha pumpálod - vagy lefagyasztod - az anyatejedet, talán észrevetted már, hogy (néha) más színű. Bár az anyatej "folyékony aranynak" számít, különböző árnyalatokat vehet fel: a fehértől kezdve a sárgán át, egészen a kékkel, zölddel vagy a barnával bezárólagosan. A fenébe is, néha az anyatej rózsaszínű, ahogy azt nemrég a TikTok is bizonyította, amikor egy anya videója amiatt ért el több százezres nézőszámot, mert a teje olyan árnyalatú volt, mint egy epres turmix. De miért változik az anyatej színe, és okot adnak-e ezek a változások aggodalomra? Íme minden, amit az anyatej színéről tudni kell.

Mi az anyatej "normális" színe?

Bár a legtöbb szoptató szülőnek fehér, vagy akár világoskék színű a teje, nincs olyan, hogy "normális". Ami egy ember számára normális, az neked más lehet. Az, hogy milyen típusú tejet termelsz, szintén befolyásolja az árnyalatot. Például a kolosztrum - vagyis az emlőmirigyek által termelt tej első formája - általában sűrű és sárga, bár lehet folyós és tiszta is. A lényeg, hogy ha a tejed nem fehér, ne bosszankodj: legalábbis még ne.

"Az anyatej színét tekintve a normálisnak széles skálája van" – olvastam egy hitelesített szülés és szülés utáni dúla írásában, aki egyben egy nemzeti tanács által tanúsított egészségügyi és wellness coach és tanúsított laktációs oktatási tanácsadó. "A kékes, sárga, krémszínű, narancssárga mind normális és biztonságos a baba számára".

Mitől lesz sárga az anyatej?

Több oka is lehet annak, hogy az anyatej sárga. Ha most kezdtél el szoptatni, valószínűleg olyan folyadékot választasz ki, amely sűrű és sárga színű (úgynevezett kolosztrum). A béta-karotinban gazdag ételek - például a sárgarépa, a tök és az édesburgonya - fogyasztása szintén megváltoztathatja a tej színét. A tej fagyasztáskor is megváltoztathatja az árnyalatát. Néha az anyatej fagyasztása enyhén sárgává változtathatja azt.

Mitől lesz fehér az anyatej?

Amikor a tejed a kolosztrumból átváltozik és éretté válik - vagy eléri a tejtermelés végső szakaszát -, (a legtöbb esetben) fehéres árnyalatot vesz fel. "Az érett tej általában fehér, világossárga vagy kékes árnyalatú" – írta a korábban említett szakember. "Néha a sovány tejre emlékeztető kinézetet vesz fel. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár az érett tej jellemzően fehér, az étrendtől és az elfogyasztott ételektől függően változhat a színe. A fagyasztott anyatej sárgának tűnhet, mivel elválik, és akár rétegesnek is tűnhet".

Lehet az anyatej kék - vagy akár zöld?

Akár, de komolyan mondom, meglepődnétek, miket tudunk produkálni. Bár a kék anyatejet más körülmények okozzák, mint a zöld anyatejet, egyik sem ad okot aggodalomra. Szóval no para. A kék anyatej általában azért olyan színű, amilyen, mert az érett tej, vagyis az előtej, amely vékonyabb és kevesebb zsírt tartalmaz, mint az élesen fehér megfelelője, a háttej. A csecsemő az etetés elején előtejet, a végén pedig hátsótejet iszik. A zöld anyatej színét a sötétzöld zöldségektől, például a kelkáposztától vagy a spenóttól, valamint a zöld ételfestékektől kapja. Mondjuk, így végiggondolva elég logikusnak hangzik.

Mitől lesz az anyatej rózsaszín, piros vagy narancssárga?

Több oka is lehet annak, hogy rózsaszín, piros vagy narancssárga tejet termelsz a szoptatás időszaka alatt. Egy nemzetközi szoptatási tanácsadó és betegellátási koordinátor szerint a rózsaszín tej - amelyet gyakran epertejnek is neveznek - akkor keletkezik, ha vér van benne. Ez általában a mellbimbóban és/vagy a mellbimbó körül lévő repedések, valamint a csatornákon belüli sérülések eredménye. Az élénk neonrózsaszín anyatej pedig bakteriális fertőzésre utalhat és ebben az esetben érdemes felkeresni a háziorvosunkat vagy a nőgyógyászt. A vörös tej származhat akár ételfestékektől, vagy a vér származhat abból a sebből, amit a szoptatás során „szedtünk össze”. A rozsdás cső szindróma kijelentéssel találkozhattatok már, mindez ártalmatlan, azonban szintén okozhat vörösre színezett anyatejet. Ez az állapot akkor lép fel, amikor a régi vér - amely az érrendszeri mellbeömlésből származó tejcsatornákban maradt - felszabadul.

Mikor kell felhívni az orvost

Bár riasztó lehet, ha az anyatej színe megváltozik, a legtöbb fent említett változás nem ad okot aggodalomra. Sok közülük jóindulatú. Ha azonban az anyatejed néhány napig vagy tovább véres marad, valószínűleg fel kell keresned orvosod - ahogy azt a bakteriális fertőzésnél is javasoltam -, mivel a rózsaszín vagy vörös anyatej más problémákra is utalhat. Akkor is fordulj egészségügyi szolgáltatódhoz, ha az anyatejed fekete színű – igen, olyan is lehet. A fekete és/vagy barnás színű anyatejet általában gyógynövények vagy gyógyszerek okozzák, és fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az említett gyógyszerek szedése biztonságos-e a szoptatás alatt.

 

 

 
D. Dominika , 2022. április 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?