Pozitív lett a terhességi tesztem – de lehetséges, hogy mégsem vagyok állapotos?

Felmerül a gyanú, hogy kisbabát vársz. Beszerzed a terhességi tesztet, ami pozitív lesz. De vajon mennyire biztos a dolog? Tévedhet a terhességi teszt? A válasz igen: ritkán ugyan, de előfordulnak álpozitív eredmények!

Pozitív lett a terhességi tesztem – de lehetséges, hogy mégsem vagyok állapotos?

Manapság nagyon megbízhatóak az otthoni terhességi tesztek: 97 százalékos pontossággal képesek kimutatni a terhességet a menstruáció kimaradását követő napokban. A terhességi tesztek a HCG hormont jelzik a szervezetben, ez a hormonszint pedig megemelkedik a terhességnél. Vannak viszont nagyon ritkán, de olyan esetek, amikor álpozitív lesz a terhességi teszt. 

Ezt már olvastad? Miért születik minden gyerek kék szemmel?

Kémiai terhesség

A leggyakoribb álpozitív terhességi tesztek mögött az áll, hogy a teszt elvégzésekor valóban állapotos volt a tesztet végző – így ez igazából nem is álpozitív eredmény, hiszen a terhesség megtörtént, a baba viszont korán elment, történt egy spontán korai vetélés. Szakértők szerint a terhességek 25-40 százaléka így végződik, de sokan, mivel a vetélés nagyon korán megtörténik, azt sem tudják, hogy babát vártak.

Ha pozitív lett a terhességi teszt, érdemes a nőgyógyászodnál időpontot foglalni, azt azonban tudnod kell, hogy ultrahanggal sem sok mindent látni az első 6 hétben, a szívverést is 6-7 hét után lehet hallani, így addig sajnos van pár aggódós hét, hogy minden rendben van –e a terhességgel. Ha viszont már van szívhang, onnantól 5 százalékra csökken a vetélés kockázata. Azonban a legelső hetekben is nagyon figyeld magad, erős vérzés és komoly görcsök esetén mindenképp keress fel szakembert!

Vetélés után

Vetélést követően is magas a szervezetben a hCG szint, és ez maradhat magas egészen a következő menstruációig is.

Ezt már olvastad? TEJBAJOK: MI TÖRTÉNIK, HA VALAKI NEM TUD SZOPTATNI? VAGY NEM AKAR?

Hibás a teszt, vagy hibásan használták

Először is a teszt lejáratát mindig ellenőrizd le, illetve pontosan kövesd az utasításokat. Ha ugyanis nem tartasz be valamit, az komolyan befolyásolni fogja a végeredményt is.

Különféle gyógyszerek

A meddőségi kezelések részét képezik a hCG injekciók is, amik ovulációt okozhatnak. Ha te is részt veszel ilyen kezelésben, akkor az orvosod pontosan el fogja mondani, hogyan érdemes elvégezni a teszteket. De antihisztaminok, görcsoldók, nyugtatók is okozhatnak hCG szint emelkedést.

Petefészekciszta

Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a szervezetben egy tumor termel hCG-t: a hasnyálmirigy sziget sejt tumora, illetve a trofoblasztikus tumor is megemelheti a hCG hormon szintjét. 

Barbara , 2020. március 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó