Jogaink

Milyen adókedvezmények járnak anyának és apának?

Hamarosan aktuális lesz foglalkozni az adóbevallással, így már most, viszonylag időben szeretnénk felhívni a figyelmet a szülőknek járó adókedvezményekre. Fontos, hogy cikkünk nem ad teljeskörű tájékoztatást a témában, célja az, hogy összefoglalja a legfőbb szabályokat, lehetőségeket.

 

A magánszemélyek összevont adóalapja többféle kedvezménnyel csökkenthető. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy kinek, milyen feltételekkel járnak az egyes adókedvezmények.

A kedvezményeket a következő sorrendben lehet érvényesíteni, év közben a munkáltatónak, kifizetőnek adott adóelőleg-nyilatkozattal, vagy az adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásban.

1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye

3. 30 év alatti anyák kedvezménye

4. személyi kedvezmény

5. első házasok kedvezménye

6. családi kedvezmény

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye minden más adókedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Az a nő jogosult rá, aki vér szerinti vagy örökbe fogadó szülőként az általa nevelt gyermek után

  • családi pótlékra jogosult, vagy
  • családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt,
  • a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg, és az említett gyermekek száma a négy főt eléri.

Nem jogosult a kedvezményre pl. az a nő, aki a második férjével közösen nevel négy gyermeket, akik közül kettő a sajátja, kettő a férjéé, vagy az a nő, aki négy gyermeket szült, de váláskor az apához került 10 éves kislánya.

A jogosult a kedvezményt értékhatár nélkül veheti igénybe a kedvezmény alapját képező jövedelmére, pl. munkabér, táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, megbízásból származó jövedelem, álláskeresési járadék, egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén. A Nétak nem minden jövedelemre vehető igénybe, pl. bérbeadásból származó jövedelemre nem érvényesíthető.

A kedvezmény annak a hónapnak az első napjától jár a jogosultnak, amelyben akár csak egy napig is négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül, és annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben utoljára, legalább egy napig négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül.

25 év alatti fiatalok kedvezménye

A kedvezményt a 25. életévét be nem töltött fiatal veheti igénybe, a kedvezmény alapját képező jövedelmére, pl. munkabér, táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, megbízásból származó jövedelem, álláskeresési járadék, egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén. A kedvezmény nem minden jövedelemre vehető igénybe, pl. bérbeadásból származó jövedelemre nem érvényesíthető.

2024-ben a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 576 601 Ft, ami 86 490 Ft adómegtakarítást jelent.

A kedvezményről abban az esetben szükséges nyilatkozni a munkáltató, kifizető felé, ha a jogosult nem kéri a kedvezmény figyelembevételét, vagy csak a kedvezmény egy részének a figyelembevételét kéri az adóelőleg megállapítása során.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be, és abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét.

30 év alatti anyák kedvezménye

A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult az a 25. életévét betöltött fiatal anya, akinek a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, magzatára tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022.december 31-e után, az anya 30. életéve betöltését megelőző napon nyílik meg.

Például a kedvezményre jogosult a fiatal anya 2024-ben, ha:

  • március 8-án betölti a várandósság 91. napját, vagy
  • május 15-én megszüli második gyermekét, vagy
  • augusztus 6-án gyermeket fogad örökbe, és

mindhárom esetben elmúlt 25 éves és legkorábban ezen események után tölti be a 30. életévét

A kedvezmény igénybe vehető pl. munkabér, táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, megbízásból származó jövedelem, álláskeresési járadék, egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén.

A kedvezmény összege 2024-ben havonta legfeljebb 576 601 Ft, ami 86 490 Ft adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény tekintetében jogosultsági hónapnak minősülnek a 25. életév betöltésének hónapját követő hónaptól azok a hónapok, amelyekben a magánszemély a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult. Az utolsó jogosultsági hónap annak az évnek a decembere, amelyik évben az anya betölti 30. életévét.

A 30 év alatti anyák kedvezménye és a 25 év alatti fiatalok kedvezménye egyszerre nem érvényesíthető.

Személyi kedvezmény

A kedvezményre az jogosult, akinek jogszabály szerinti igazolt tartós betegsége, súlyos fogyatékossága van, pl. hallási fogyatékosság, látási fogyatékosság, mozgásszervi fogyatékosság, I. típusú cukorbetegség, szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség, laktóz intolerancia.

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni, és a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjában vehető először figyelembe.

A kedvezmény összege 2024-ben jogosultsági hónaponként 2024-ben havi 88 900 Ft, ami 13 335 Ft adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény pl. az alábbi jövedelmekre vehető igénybe: munkabér, táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, megbízásból származó jövedelem, álláskeresési járadék, bérbeadásból származó jövedelem, egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem.

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére az a házaspár jogosult, ahol a házastársak legalább egyike az első házasságát köti. A házaspárnak az a tagja is érvényesítheti a kedvezményt, akinek nem ez az első házassága.

A kedvezmény először a házasságkötést követő hónapra vehető igénybe és a házasság alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül jár. Megszűnik a jogosultság a 24 hónapos időszakon belül, ha a házaspár elválik, vagy az egyik fél meghal.

Ha az első házasok kedvezményére jogosult házaspár mindkét tagja 25 év alatti fiatal, akkor az első házasok kedvezménye érvényesítésének első hónapja az a hónap, amelyet megelőző hónapban a házastársak valamelyike a 25. életévét betölti.

A házastársak által együttesen érvényesíthető első házasok kedvezményének összege jogosultsági hónaponként 33 335 Ft, ami 5 000 Ft adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény pl. az alábbi jövedelmekre vehető igénybe: munkabér, táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, megbízásból származó jövedelem, álláskeresési járadék, bérbeadásból származó jövedelem, egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem.

Családi adó és járulékkedvezmény

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki:

-     jogosult a családi pótlékra (folyósítása nem feltétel)

-     családi pótlékra jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa (pl. nevelőszülő házastársa)

-     a gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján időszakonként felváltva gondozó szülők

-     várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, a fogantatás 91. napjától

-     családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek

-     a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozó

A családi kedvezmény összege – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén 66 670 Ft, két eltartott esetén 133 330 Ft, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 Ft.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos kedvezményezett eltartott gyermek után a családi kedvezmény havi összege 66 670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy havonta és gyermekenként egy eltartott esetén 10 ezer forinttal, két eltartott esetén 20 ezer forinttal három vagy több eltartott esetén 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére.

A kedvezmény pl. az alábbi jövedelmekre vehető igénybe: munkabér, táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, megbízásból származó jövedelem, álláskeresési járadék, bérbeadásból származó jövedelem, egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem. Nem érvényesíthető a kedvezmény pl. ingatlanértékesítés, osztalék miatt fizetendő személyi jövedelemadóból.

Aki a neki járó családi adókedvezményt nem tudja teljes egészében érvényesíteni, pl. alacsony jövedelme miatt, az az őt terhelő társadalombiztosítási járulékból is tudja a kedvezményt érvényesíteni.

A szülővel közös háztartásban élő, családi kedvezményre nem jogosult élettárssal a kedvezmény év közben közösen nem érvényesíthető, viszont az év végi adóbevallásban a kedvezmény az élettárssal megosztható. Például megoszthatja a családi kedvezményt az szja-bevallásban az anya az élettársával, ha a korábbi kapcsolatából származó gyermekét élettársával közösen neveli.

A szerzőről: Bokodi Zsófia, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, közgazdász. Teljes körű bérszámfejtéssel, valamint munkaügyi és társadalombiztosítási feladatok ellátásával, tanácsadással foglalkozik. Kövesd a Facebookon, vagy keresd e-mail elérhetőségén, ha további információra van szükséged.

Bokodi Zsófia, 2024. február 01.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?