Jogaink

Milyen esetben kell választani a gyermekek után járó ellátások között?

Milyen esetben kell választani a gyermekek után járó ellátások között, akár egy gyermekre, vagy testvérekre tekintettel? Milyen esetben lehet két különböző ellátást egyszerre igényelni? Kaphat -e az anya csecsemőgondozási díjat az egyik gyermekre, míg az apa a másik gyermekre tekintettel gyermekgondozási díjban részesül? Mi a helyzet akkor, ha beteg lesz a gyermek, vagy ha két gyermek egyszerre lesz beteg?

Ugyanazon jogviszonyból járó ellátások közötti választás

Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszonya alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, illetve gyermekgondozási díjra is jogosult - néhány kivétellel - csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Például, ha a kismama veszélyezettet terhes és táppénzen van, valamint csecsemőgondozási díjra is jogosult, a szülés várható időpontja előtt maximum 28 nappal választása szerint Csedet igényelhet vagy továbbra is táppénzen marad, de a két ellátást egyszerre nem kaphatja.

Ugyanazon gyermek után járó ellátások közötti választás

Az, aki ugyanazon gyermek jogán egyidejűleg gyermekgondozást segítő ellátásra, gyermeknevelési támogatásra és táppénzre, baleseti táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, illetve gyermekgondozási díjra, is jogosult, csak az egyik ellátást veheti igénybe.

Például az, aki jogosult Csecsemőgondozási díjra, és alanyi jogon Gyes-re is, csak az egyik ellátást igényelheti ugyanazon gyermek után.

Kivétel ez alól azt, aki a Gyes, Gyet, Gyed és Öfd igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

Szülők közötti választás ugyanazon gyermekre tekintettel

Ha a szülők a közös háztartásukban élő gyermek után mindketten jogosultak táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, gyermekgondozási díjra, valamint gyermekgondozást segítő ellátásra, gyermeknevelési támogatásra, az ellátást csak az egyik szülő veheti igénybe.

Pl. ha az édesapa jogosult a gyermekre tekintettel gyermekgondozási díjra, míg az édesanya alanyi jogon Gyes-re jogosult, választaniuk kell, hogy a gyermekre tekintettel ki veszi igénybe az ellátást.

Kivételt képez ez alól a gyermekápolási táppénz, amelyet bármelyik szülő igénybe vehet, függetlenül attól, hogy ugyanazon gyermek jogán a másik szülő már részesül valamilyen ellátásban. Pl. ha édesanya Gyes-ben részesül a gyermekre tekintettel, édesapa a munkahelyén megigényelheti a gyermekre a gyermekápolási táppénzt.

Szülők közötti választás több gyermekre tekintettel

Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermekeik jogán egyidejűleg gyermekgondozást segítő ellátásra, gyermeknevelési támogatásra, illetve táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, gyermekgondozási díjra is jogosultak, választásuk szerint a gyermekek után járó ellátásokat csak az egyik szülő veheti igénybe, az ellátásoknak „egy kézben” kell lenni.

Pl. ha édesapa az első gyermekre tekintettel gyermekgondozási díjban részesül, a testvér születése esetén édesanya nem igényelheti meg a csecsemőgondozási díjat.  Az anya részére a Csed csak akkor állapítható meg, ha az apa részére a Gyed folyósítása megszüntetésre kerül.

Kivételt képez a gyermekápolási táppénz, amelyet bármelyik szülő igénybe vehet, függetlenül attól, hogy ugyanazon vagy másik gyermek jogán a másik szülő már részesül valamilyen ellátásban.

Egyidejűleg járó ellátások különböző korú gyermekek után

A szülő a különböző korú gyermekei jogán a gyermekgondozást segítő ellátást és a táppénzt, a csecsemőgondozási díjat, az örökbefogadói díjat, a gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.

Ha a szülő különböző korú gyermekeire tekintettel az egyik gyermeke után jogosult csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra vagy gyermekgondozási díjra, akkor a másik gyermeke jogán járó csecsemőgondozási díjat, örökbefogadói díjat vagy gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.

Több gyermek egyidejű betegsége esetén bármelyik gyermek után igényelhető a gyermekápolási táppénz, de ugyanazon időtartamra csak egy gyermek után folyósítható az ellátás.

A szerzőről: Bokodi Zsófia, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, közgazdász. Teljes körű bérszámfejtéssel, valamint munkaügyi és társadalombiztosítási feladatok ellátásával, tanácsadással foglalkozik. Kövesd a Facebookon, vagy keresd e-mail elérhetőségén, ha további információra van szükséged.

Bokodi Zsófia, 2023. november 24.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?