Karácsony Készülődj a karácsonyra a gyerekkel együtt!

Készülődj a karácsonyra a gyerekkel együtt!

Hajlamosak vagyunk mindent a nyakunkba venni, hogy az ünnep minél gyorsabban és hatékonyabban váljon tökéletessé. Pedig a karácsonyi készülődés együtt, családostul az igazi, még akkor is, ha a kicsik is segítenek – ha valami, hát ez biztosan segíteni fog a karácsonyi hangulat megteremtésében is.

Bízzunk csak feladatokat a készülődés során a gyerekre is – már akár bölcsis-kiscsoportos kortól segíthet a gyerek!

1. Egy gyerek sem érzi kötelességnek a közös sütést – sőt, ha közösen csináljátok, a mosogatás is lehet móka. Vagy a mosogatógép ki- és bepakolása.

2. Takarító-csoport: a picik valamiért iszonyat nagy mókának veszik a felmosást általában, de ha nem emeleten laktok, az ablakok pucolásába is beszállhatnak. Már ha akarsz ablakot pucolni. A csempemosás is remek játék, ha nem bánod, hogy a fűtött lakásban a kölkök csuromvizesek lesznek.

3. Rendezett lakásban szebb a hangulat, és ebben is segíthetnek a gyerekek. Adj nekik válogatni valót, vagy dobozokba rendezgetős feladatokat. Vagy párosítsák végre össze a zoknikat.

4. A nagyobb bevásárlásokkor – ha nincs autód – tevékeny segítséget jelenthetnek a gyerekek. Vagy egy-egy könnyebb zacskó cipelésében, vagy ha van kerekes kocsi, akkor annak húzásában.

5. Dekoráljatok közösen: a legegyszerűbb papírkarika girlandot már az apró kezek is képesek elkészíteni, a nagyobbakkal koszorúk, gyertyák készítésébe is belekezdhettek.

6. Közösen kitalálhatjátok azt is, mi legyen a karácsonyi menü. Persze, nem a mindig kedvenc borsófőzelék és fasírt a megoldás, de lelkes és kreatív gyerekeidre ebben is számíthatsz.

7. Ha már a kreativitásnál tartunk és gondot okoz az ajándékozás: akár a gyerekek véleményét is kikérheted abban, hogy a nagymama, nagypapa vajon minek örülne.

8. A nagy napon add át nekik az asztal megterítését és feldekorálását.

9. Segíthetnek a főzésben is, persze bizonyos biztonsági szabályok betartásával. A zöldségek pucolásától a kevergetésig.

10. Ha vendégek jönnek, kérd meg őket, hogy legyenek házigazdák és segítsenek a tálalásnál is. Pont, mint az oviban a naposok!

Persze, dönthetsz úgy is, hogy inkább megelégszel a kevesebbel, ami a karácsony esetében is sokszor több. Vagyis nem csiszatolsz napokig az ünnep előtt a lakásban, így több erőd és energiád marad magára a családi együttlétre.

A döntés a tiéd. Te melyik típus vagy? A tökéletes karácsony magányos hőse, a családot összefogó és irányító hangulatfelelős, vagy az, aki képes lemondani a csillogó ablakokról és a pormentes szekrénytetőkről.

Szilágyi Diána, 2014. december 15.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?