Anya, apa mesélj! No de hogy válaszd ki a jó mesekönyvet? – 6 tanács egy könyvesboltban dolgozótól

Egy jó barátom már bő 10 éve könyvesboltban dolgozik. Azt mondja, semmire sem cserélné el, mert sehol máshol nem érezné olyan otthonosan magát, mint ott: túlzottan is magával ragadja a könyvek jellegzetes illata, és az, hogy a választásaik alapján jobban megismerhesse az embereket. Nap mint nap segítőkészen kalauzol el minden vevőt a különböző kiadványok között, és persze nincs ez másként a gyerekkönyvek esetében sem, sőt!

Szerinte az egyik legösszetettebb dolga a szülőknek van a könyvpiacon, hiszen nagyon nehéz kiválasztani a minőségi, tartalmas és a gyermek korának megfelelő olvasmányokat.

Arról kérdeztem, hogy tapasztalata szerint milyen szempontok szerint érdemes könyvet vásárolni az egészen kis gyerekeknek, hogyan érdemes mesélni nekik, milyen jellegű mesék azok, amik már lekötik a kis hallgatóságot. Íme néhány jó tanács tőle, amit érdemes lehet megfogadni, mielőtt jól bevásárolunk a sok színes gyerekkönyvből!

>> Csak életkorhoz illően...

A legtöbb babáknak, óvodás korúaknak szóló könyvecske hátulján, vagy valamely részén ma már feltüntetik az ajánlott életkort, csakúgy, mint számos gyerekjátékon is. Érdemes ezeket szem előtt tartani, mégpedig azért, mert hiába választunk ugyanabból a kiadványból látszólag hasonló könyveket, előfordulhat, hogy fél év, egy év különbség van az ajánlott korosztály között, ami pedig azt eredményezheti, hogy a kisebbeket még nem fogja lekötni ugyanaz a mese, mint a nagyobbacskákat.

>> Mennyire nyűhető?

Fura kérdésnek tűnhet, azonban, ha adtál már pici gyerek kezébe könyvet, vagy újságot, nyilván tudod, hogy azt is rögtön a szájába veszi majd, mint minden mást. Épp ezért nem árt, ha a legkisebbeknek olyan anyagból készült kiadványt választunk, amit nem tud másodpercek alatt szétnyálazni és lenyelni.

>> Szivacs könyvek – nem mindig jó választás

Az előző problémából kiindulva sajnos mérlegelni kell a különféle szivacs könyvek megvásárlását is, hiszen azok könnyű anyagból készülnek-, hogy a kicsik egyszerűen tudják őket forgatni-, épp ezért sokszor sajnos könnyebben szakadnak is.

>> Érdemes kukucskálni!

Rengeteg féle „kukucs-könyv” létezik ma már, a lehető legváltozatosabb témákban: ezekben többnyire kis ablakokat lehet tologatni, előhúzni, ahol újabb és újabb figurák bukkannak fel a lapok között. Ezekkel érdemes kezdeni akár a könyvekkel való ismerkedést is, hiszen az újdonság erejével hat a kicsikre ez az érdekes „bújócska”.

>> Számok, betűk, formák; kivehető, tapintható részek

Számos olyan kis gyerekeknek készült könyv is van, amelyekben az alapvető szavakkal, használati tárgyakkal, természettel, a minket körülvevő környezettel ismerkedhet meg a pici. Ezek közül is jó olyat választani, ami a gyermek korának megfelelő (pl. 1 évesen még fölösleges a színes, ám számokat bemutató könyvet megvenni), és amelyen keresztül valamilyen tapasztalattal gazdagodhat a kicsi. Kezdjük például a kivehető, vagy tapintható részeket tartalmazókkal, vagy azokkal, amelyek hangokat adnak ki (például kisállatokat, vagy járműveket bemutató könyvek).

>> Kell-e a történet?

Mindenki a saját belátása szerint dönti el, hogy mikor kezd el mesélni a gyermekének. Kezdetben az is remek hozzáállás, ha napközben nézegetjük a könyvecskéket, az egyszerűbbekhez mi magunk is kerekíthetünk történetet. Ily módon elmesélhetjük, hogy mi történik például a kertben, vagy az erdőben, vagy amit a könyv tematikája diktál. Később elkezdhetjük a már történetet kínáló, valódi sztorival bíró mesekönyveket is falni, de legyünk türelmesek: 1 éves kortól szépen fokozatosan tudjuk majd csak egyre hosszabb időre lekötni velük a gyerekeket.

B.F., 2019. július 30.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?