Rendelő Gyermekvállalás Spontán és művi vetélés Gyermekvállalás vetélés után Teherbeesés vetélés után

Teherbeesés vetélés után:

Kérdés:
Nővérem 36 évesen kezdte meg első terhességét. Nem volt hányingere, sem rosszullétei. AFP eredménye 1,5 lett. Orvosa nem tartotta szükségesnek a magzatvíz-vizsgálat elvégzését. Genetikai ultrahangra elküldték, itt durva eltéréseket nem találtak. Vérképe, vérnyomása rendben volt. A 25 terhességi héten hirtelen rosszul lett, kórházba kerülését követően megállapították, hogy HELLP szindróma áll fenn, ezért azonnal meg kell császározni. A baba 520 g-os kisfiú volt, sajnos sokszoros rendellenességgel jött a világra. 
Hat lábujja volt mindkét lábán, a szemgödrei és az egyik agykamra kisebb volt a normálisnál, nemi szervei nem fejlődtek ki teljesen, a fülénél is találtak rendellenességet, valamint köldöksérve volt, ami a születés idejére kifakadt.
Kérdéseim:  Nővérem rettenetesen fél attól, hogy egy újabb terhesség esetén - melyet új orvosa 3-6 hónap elteltével javasol - mindez megismétlődik. Mekkora esélye van ennek? Az orvos nem tartja szükségesnek a genetikai vizsgálat elvégzését újbóli teherbeesés előtt. Van-e ennek jelentősége?
Válasz:
A baba többszörös, vélhetőleg kromoszóma rendellenesség által előidézett fejlődési rendellenesség következtében halt el. A rendellenességeknek lehetett közvetett szerepük az anyai szövődmény kialakulásában.
Mindenképpen indokoltnak tartom egy következő terhességben már korán (lehetőleg 10-12. héten un. chorion-boholy mintavétellel) a genetikai vizsgálatot a kromoszóma rendellenességek kizárásához. Ez persze nem engedi mellőzni a nagyon gondosan elvégzendő ultrahangos szűrővizsgálatokat!
A 3-6 hónapos szünet a szülészek egy olyan dogmája, amivel nem tudok azonosulni, jóllehet naponta szembesülök vele. Nem teszik hozzá: ez a biológiai minimum és inkább oktalanul nyugtatgatni akarják vele az anyát és családját, akik így sokszor egy újabb sikertelen terhességbe is belerohanhatnak. Az előző sikertelen terhesség oka és lefolyása szerintem döntő abban, hogy mikor lehet újra vállalkozni. A nővére esetében akár egy év is szóba jön.
Dr. Nagy László




Kérdés:
Mennyi időt ajánlatos várni a következő terhességgel vetélés után?
Válasz:
Az az igazság, hogy (tudomásom szerint) nincsenek pontos vizsgálatok arra vonatkozólag, hogy vetélés után mennyi idővel lehet teherbe esni. Én általában 3 hónapot szoktam javasolni (ennél több biztosan nem kell), de őszintén szólva lehet, hogy még rövidebb idő esetén sem lenne probléma. A veszélyt az esetleges ismételt vetélés jelenti, más nem szokott problémaként jelentkezni, ilyenkor. Magzati károsodás, és anyai szövődmény extrém esetektől eltekintve nem
várható. A többszörös vetélésnek sem a következményei veszélyesek, hanem éppen az a probléma, hogy nem sikerül a terhességek kihordása. Az ilyen ismételt, vagy más néven habituális vetélések esetén mindenképpen azt javasolnám, hogy forduljanak olyan szakemberhez, akinek az ilyen esetek megoldásában kellő tapasztalata van.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Mennyi az az optimális idő, aminek művi terhesség megszakítás után el kell telnie a következő teherbeesésig?
Válasz:
Rövid válasz: ha a műtét szövődményeket nem okozott, általában hat hónap pihenő után vállalhatónak tartjuk a következő terhességet. Ez az orvosi szempont, ugyanilyen fontos azonban, hogy párjával tudatosan készüljenek rá és bekövetkeztekor ne merülhessen fel ismét a megszakítás gondolata!
Dr. Nagy László

Kérdés:
A 9.  héten elhalt az első terhességem. Műszeresen fejezték be. Azóta a menstruációm előtt 4-5 nappal rózsaszínes, majd bordós-barnás vérzésem van, ami azelőtt sosem fordult elő. Hőmérőzök is reggel, peteérésem kb. a ciklus közepétől emelkedő görbéből ítélve van. A "rendes" menstruációm első napján - mint eddig egész életemben is - erősen görcsölök. Az elővérzésekkor egyáltalán semmim nem fáj.
De akkor ez mi? Most először próbálkoztunk (4 hónap után) a teherbeeséssel, de nem jött össze. Köze lehet a kettőnek egymáshoz?
Válasz:
Leírása alapján egyrészt feltehető, hogy lezajlott egy kisebb gyulladás, és valószínű az is, hogy hormonálisan még nem állt helyre minden. Az orvosok által vetélés után tanácsolt 3-6 hónap egy optimista jóslat és a biológiai minimumot jelzi, amitől őrült nagy egyéni eltérések lehetnek.
Amit én az Ön helyében tennék: megbízható, ciklust jól stabilizáló fogamzásgátlót szednék 2-3 cikluson át. Utána a "gereblye visszacsapásához" hasonlóan megnő a fogamzási valószínűség. Az ilyen rövid távú szedésnél mellékhatásoktól nem kell tartani, a módszert a meddőség kezelésében elfogadottan használják. A fogamzásgátlókat eredetileg Pincus meddőség ellenei szerként kezdte kutatni...
És főleg: türelem, mert a spontán vetélés önmagában is jelezte, hogy nem minden volt készen a várandós állapotra...
Dr. Nagy László