Rendelő - Gyógyszerszedés terhesség alatt

Rendelő Gyermekvállalás Várandósság Kockázatok a terhesség alatt Gyógyszerszedés terhesség alatt

Gyógyszerszedés terhesség alatt:

Kérdés:
Bőrgyulladás kezelése céljából Elocom kenőccsel kentem a kézfejem. A kenőcs betegtájékoztatóján az szerepel, hogy amennyiben valaki terhes, a kenőcs csak az előny/kockázat igen óvatos mérlegelése mellett adható. Milyen problémát okozhat, ha a terhesség első két hetében használtam a kenőcsöt összesen 2-3 alkalommal?
Válasz:
Semmilyen. A gyógyszergyári prospektusokban minden vacakot le kell írni. A bőrfelszín kevesebb mint egy %-án kezelt szteroid gyakorlatilag még felszívódva sem okoz érdemi változást...
Dr. Nagy László




Kérdés:
Férjem Crohn-betegségben szenved, 25 éves. Természetesen mint minden fiatal pár, mi is szeretnénk gyermeket. Sajnos férjemnek elég sok és erős gyógyszert kell szednie, hogy fennmaradhasson a jó állapota. Mit gondol, azért lehetséges, hogy pár év múlva mi is gondoljunk kisbabára, aki egészségesen születik?
Válasz:
Feltétlenül konzultáljanak kezelő (belgyógyász) orvosával és lehetőség szerint a tervezett gyermek előtt legalább 3-4 hónappal ne kapjon olyan gyógyszert, amelynek potenciális teratogén hatását leírták. Ugyan nem vagyok teljesen otthon a mai terápiában, de ismereteim szerint a gyógyszerek zöme, amit kaphat, nem tartozik ebbe a csoportba. (Ha pl. a házaspár hölgytagja lenne beteg, lenne az a jó hírem is, hogy a terhesség viselése a betegség lefolyását javítja...)
Ha bármi kételyük van, a megfogant magzat genetikai vizsgálatára lehetőség van és lesz!
Dr. Nagy László

Kérdés:
A 15. héten bekeményedett a hasam, de csak az alsó fele és feszült is. Elmentem az orvosomhoz, aki azt mondta, hogy feküdjek be a kórházba kivizsgálásra. Szerencsére mindent rendben találtak, de javasolták, hogy a 36. hétig szedjem a Turinal tablettát (napi 3X1-et) valamint minden reggel igyak meg egy magnézium pezsgőtablettát. Jelenleg a 17. hétben járok. Félek attól, hogy ez a sok gyógyszer ártani fog a magzatnak, a pezsgőtabletta tájékoztatójára pedig az volt írva, hogy huzamosabb ideig nem alkalmazható (Pharmavit).
Válasz:
Általában szerencsére azért a doktorok nem véletlenül írnak elő egy-egy kezelési módot, ezért nyugodt lehet, a Turinal, és a magnézium semmit nem fog ártani a babának, sőt segíthetnek a
koraszülés megelőzésében. Ennek persze egy igazán hatékony eszköze van: az ágynyugalom. Terhesség során a  magnéziumot nagy adagban, és hónapokig szoktuk adni, semmi gondot nem fog okozni, ne féljen. Érdekes ez a Turinal egyébként, ma már ennél sokkal korszerűbb
gyógyszerek is vannak, de bajt a Turinal sem fog okozni, ez egészen biztos.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Jelenleg 16 hetes terhes vagyok és folyamatosan hányással, hányingerrel küzdök. A 7 héten a hányingerre a háziorvos Torecant írt fel, amelyet kb. két hétig szedtem, de a mivel állandóan aludtam tőle és állítólag terhesség alatt nem is javasolt, Daedalont írt fel a nőgyógyászom.
Válasz:
A Torecan valóban "nem támogatott". A Daedalont elvben szedheti, de az én véleményem szerint a 12. hétutáni masszív hányás inkább terhesség által indukált cukorbetegségre utal!!!.
Dr. Nagy László

Kérdés:
27 éves vagyok, első teherbeesésem után néhány nappal herpes zooster /övsömör/ fertőzést kaptam. Bőrgyógyász javaslatára Telviran-t szedtem. Most derült ki, hogy nyolc hetes terhes vagyok. Kérem írja meg, hogy a vírus ill. a gyógyszer befolyásolhatta-e a magzat fejlődését, ha igen merjük-e vállalni a kockázatot vagy az abortuszt válasszuk? Tud-e olyan vizsgálatot ajánlani, amellyel meg lehet állapítani egészséges-e a magzat!
Válasz:
Az ilyen kérdések a legnehezebbek. Ilyen esetben ugyanis csak el tudjuk mondani a lehetséges szövődményeket, azok kialakulásának esélyét, de nem tehetünk egyértelmű kijelentést a terhesség megtartása, vagy megszakítása vonatkozásában. Ebben a kérdésben Önnek kell döntenie. A Telviran az egyszerűbb ügy, itt a terhesség relatív ellenjavallatként szerepel, ami azt jelenti, hogy nem ismert olyan adat, hogy magzati károsodást okozott volna, de nincs még kellő tapasztalat arra, hogy kijelenthetnénk a teljes veszélytelenséget. Ha övsömöre alakult ki, az azt
jelenti, hogy valamikor korábban átesett bárányhimlőn, az övsömör ugyanennek a vírusnak egy helyileg kiújult betegsége. Miután már volt bárányhimlős, a szervezetében ellenanyagoknak kell lenniük a vírus ellen, így a magzat károsodásának esélye minimális. A fentiek ismeretében tehát a magzati károsodás akár a betegség, akár a kezelés következményeként nem valószínű,
de még egyszer mondanám, a döntést csak Ön hozhatja meg.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Azt olvastam, a podofillint nem szabad terheseknél használni. Nem árthatott meg a magzatnak? Ezen kívül Isoprinosine-t is írt fel az egyik orvos, a másik azt mondta, "nem túl jó", ha terhesen szedik. A napi 3x2-t sokalltam, 3x1 adagban szedtem be az összeset. Ennek lehet valamilyen káros hatása? Valamilyen "hexo-" kezdetű hintőport is kaptam, amit a második orvos szerint szintén nem igazán kellene használni, én néhányszor használtam. Ez nem árthat?
Válasz:
A podophyllint helyileg szabad használni, az Isoprinosinet bizony én sem szedném be: egyfelől azért, mert nincs biztos adat, hogy nem árt korai terhességben, másfelől, mert 3x2 alatti dózisban annyit ér mint a kockacukor.
A hexachlorophen hintőpor nem ártalmas helyileg (!). A baba hintőpora is tartalmaz ilyen alkotóelemet.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A terhességem első két hetében orvosi javaslatra húgyhólyag gyulladás kezelésére Nolicin tablettát (20 drb)  használtam. Okozhat-e ez valami problémát a magzatnak.
Válasz:
Elvben a gyógyszer nem fenyeget ártalommal, főleg akkor, ha valóban a fogamzás utáni rövid időszakban kezelték: ekkor még nincs biokémiai kapcsolat az anyai és magzati sejtek között.
Dr. Nagy László

Kérdés:
14 hetes terhes vagyok. Hüvelyi folyásom van. A Klion kúp használható orvosi rendelvényre?
Válasz:
A Klion hüvelytablettát a terhesség első harmadában a gyártó cég nem javasolja alkalmazni, talán jobb lenne valami más kezelési mód.
Természetesen, ha kezelőorvosa ennek ellenére azt javasolja, akkor nyilván megvan rá az oka, biztosan ismeri a kockázatot is.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
mikor szedte őket, mert azért azt is tudnia kell, hogy a fogantatás  első heteiben nincs érdemi kapcsolat az anyai szervezet és a megfogant pete között...
Dr. Nagy László

Válasz:
Kérdés:
Jelenleg 17 hetes terhes vagyok. Még nem tudtam az állapotomról, és olyan gyógyszereket kellett szednem, amiről később megtudtam, hogy nem ajánlott szedni a graviditás I.trimeszterében, ezek a gyógyszerek a Tinidazol, Klion kúp és Gynoflor hüvelytabletta voltak. A kérdésem az lenne, hogy okozhattak és ha igen milyen jellegű fejlődési rendellenességet
Válasz:
A fenti gyógyszerek akár terhesség alatt is adhatóak, bár az első kettőt  valóban csak ha muszáj... 
Kérdés:
7 hetes terhes vagyok és húgyúti fertőzésem van, ami főleg a nemi szerv viszketésében nyilvánul meg. Voltam orvosnál, aki Canesten hüvelytablettát és Pimafucin kenőcsöt írt. Az orvos azt mondta nyugodtan használhatom a magzatnak nem lesz semmi baja tőle. Kérdésem, hogy a használt tabletta és kenőcs valóban ártalmatlan-e a babára?
Válasz:
Az említett szerek terhességben is adhatók, bár általánosságban az első három hónapban célszerű elkerülni minden gyógyszeres kezelést. A panaszok alapján azonban a helyi kezelés indokolt lehet és ez jellege miatt nem gyakorol hatást a magzatra.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Provera 5 mg-os tablettát szedtem 10 napig, napi 2 szemet. Végül a napokban annyira rosszul voltam, hogy vettem terhességi tesztet, ami pozitív lett. Uh-n megállapították, hogy 5-6 hetes terhes vagyok. Tehát a baba a gyógyszerszedés alatt fogant meg. Károsíthatta a magzatot a gyógyszer?
Válasz:
Befolyás = nulla. A provera akár terhességben is adható, mert progeszteron készítményt tartalmaz. Egy tíznapos provera kúra a gyermek életkilátásait a szakma mai ismeretei szerint nem befolyásolta!
Dr. Nagy László

Kérdés:
Árthat-e a magzatnak az anya progeszteronnal  töőrténő kezelése?
Válasz:
A progeszteron kezelés bevett módszer a koraterhességi fenyegtő jelek kezelésére.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Terhességem 7-ik hetében tartok, gyógyszeres kezelés után maradtam terhes ( Clostylbegyt + Utrogestan )Decemberben befejeztem a gyógyszerek szedését és a következő ciklusban maradtam terhes. Az orvosom kb. három hétig, 5 naponként Pregnyl injekciót irt fel, azt mondta ameddig kialakul a méhlepény, legalábbis én így értettem. Miért van szükség erre a gyógyszerre és nem lehetnek negatív hatással a babára ?
Válasz:
Nem. Ez a gyógyszer valóban a pete jobb megtapadását célozza, segíti a szervezetet az egyenletes hormonszint fenntartásában.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Clostilbegyt szedését követően kiderült, hogy terhes vagyok. 2x1-et szedtem 5 napon keresztül. Most 6 és fél hetes terhes vagyok, és kb. a terhesség 10. napjától szedette velem a nőgyógyászom, (persze nem tudott a terhességről, a laboratóriumi vizeletteszt nem mutatta még ki) a gyógyszert. Most nagyon félek, hogy nagyon súlyos hibát követtem el, hogy beszedtem.
Válasz:
Nyugodjék meg a terhesség alatt szedett Clostylbegyt semmi nem árt a babának.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Körülbelül 10 hetes terhes vagyok és magas a vérnyomásom, ezt már a terhesség előtt is regisztrálták s erre Dopegyt tabletta szedését javasoltak. A vérnyomás csökkentőt folyamatosan szedem, a kérdésem ez milyen hatással lehet a magzatra?
Válasz:
A Dopegyt tabletta terheseknek is szedhető, sőt terhességi magas vérnyomás esetén az egyik első a választandó szerek között.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Kb. három hónapja megállapították, hogy magas a vérnyomásom, ezért APROVEL-t szedtem. Ahogy megtudtam, hogy terhes vagyok átállítottak egy másik gyógyszerre. Az orvosom el küld majd genetikai vizsgálatra. Befolyásolhatja e az APROVEL a kisbabám egészségét?
Válasz:
Nem kell aggódnia, és tulajdonképpen a genetikai vizsgálattól sem várok semmit. Az első pár hétben nincs biokémiai kapcsolat a magzati és anyai szervezet között.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Jelenleg 21 hetes terhes vagyok. Legutóbbi vizsgálaton nőgyógyászom Doxilek nevű kapszulát írta fel, amit terhességem hátralévő részében napi egyszer kell szednem. Kérdésem az, hogy nem veszélyeztetem-e ezzel a magzatomat, hogy rendszeresen, napi egyszer szedem a kapszulát?
Válasz:
Nyugodtan szedje a gyógyszert, a Doxilek nem fog ártani a terhességnek ebben a szakában már.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Kb 15 éve erősen allergiás vagyok mindenre egész évben. Tüneteimet szinte teljesen megszüntette a gyógyszerészem által ajánlott Rhinocort aqva 50. orrspray. Most 11 hetes terhes vagyok, és az orvosom nem javasolta a használatát.
Válasz:
A terhesség alatt a szteroid tartalmú készítmények általában nem javasoltak, csak súlyos esetben, a kockázat-haszon mérlegelése alapján, indokoltan és rövid ideig alkalmazhatóak. Konzultáljon orvosával, hogy milyen, kismamák számára megengedett kezelést javasol, másfelől törekedjen arra, hogy a szóbajöhető allergéneket távol tartsa magától.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Érdeklődnék, hogy ha a kismama fekélyes vastagbélgyulladásban szenved, és rendszeresen szed gyógyszert a terhesség ideje alatt (Dipentum 3*2 naponta, Rectodelt alkalmanként) az árthat-e valamilyen módon a kisbabának?
Válasz:
A terhesség alatt szedett gyógyszerek kérdésének eldöntése igen nehéz kérdés, mindig a kockázat-haszon arány egyedi mérlegelése kell, hogy döntsön. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek biztosan nem adhatók, és olyanok is, amelyekről nincs még elegendő tapasztalat. 
A Rectodelt alkalmazható terhesség során, a Dipentum viszont nem javasolt. Ennek ellenére előfordulhat olyan súlyos állapot, hogy a kezelőorvos mégis az alkalmazása mellett dönt. Ez előtt a döntés előtt mindenképpen ki kell kérni a terhességet gondozó szülész szakorvos véleményét.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Több helyen is, hogy terhesség alatt semmilyen hashajtó tablettát nem ajánlatos szedni. Mivel mindig is problémám volt a székrekedéssel, és az orvosom sem tiltotta, tisasent és tamarinlaxot szedtem körülbelül a 10 - 14 hét között.
Válasz:
Teljesen megnyugodhat, a Tisasentől, és a Tamarinlaxtól a babánál semmi gond nem lesz. Inkább azért nem ajánlják ezeket a szereket, hogy például méhgörcsöket ne okozzanak.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Terhes vagyok és a minap bevettem egy bilagitot. Néha én is székrekedésben szenvedek, de van, hogy hirtelen felfújódom és akkora lesz a hasam, mint egy lufi.   Szeretném megtudni, hogy jól, vagy rosszul tettem. Hallottam az espurisam (?) gyógytermékről is. Ártottam e a babának a bilagittal vagy nem és valóban jó e a másik termék és inkább azt szedjem ilyen esetekben?
Válasz:
A Bilagittal nem ártott. Az adott gyógytermék neve nekem nem mond semmit, de az is igazság, hogy nem vagyok un. "gyógytermék" párti, mert ezek hatóanyaga rendszerint pontosan nem meghatározott, másfelől épp a "természetes"-nek mondott anyagai miatt a tényleges hatóanyagokon túl számos más alkaloidát is szoktak tartalmazni, ami ismeretlen és a babára való hatása nem megítélhető. Ezeket tehát mellőzni javaslom.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Gyermekkorom óta igen súlyosak a menstruációs görcseim, többnyire hányással együtt jártak. Fogamzásgátló tabletta szedése megoldotta a problémát, azonban mivel kisbabát szeretnék, ezt ki kellett váltani valamivel. A nőgyógyászom Apranaxot írt fel, amelyet a menstruációt
jelző, még enyhe hasfájások jelentkezésekor kezdtem el mindig szedni.
Most viszont azok a fájdalmak, amelyeket én a menstruáció "előszelének" véltem a terhességemet jelentették, de mivel nem tudtam róla, szedni kezdtem a gyógyszert, ahogy szoktam. Erre körülbelül a terhességem harmadik és negyedik hetében került sor. Miután már több mint két hetes enyhe fájdalmak után sem jött meg a menstruációm, elvégeztem egy
terhességi tesztet, amely pozitív lett. Rögtön átolvastam az Apranax leírását, és szörnyen megijedtem, amikor azt olvastam, hogy terhesség alatt nem szedhető. Ártottam a babának a gyógyszer szedésével?
Válasz:
Nem. Rokon vegyületeket terhességi görcsök leállítására is használtunk korábban és más, specifikus hatású szerek miatt mentek ki a divatból. Bizonyos későbbi korban okozhat(na) esetleg problémát, ez a pár szem gyógyszer valószínűleg ártalmatlan volt.
Dr. Nagy László

Kérdés:
12 éves korom óta fájdalmas a menstruációm. 
Sokszor hallottam róla, hogy valaki terhes és mégis megjön a menstruációja. Ha így járok és szedek Cataflam-t az káros lehet a gyereknek? Hogyan lehet kivédeni? Sajnos tényleg nagyon erős görcseim vannak akkor.
Válasz:
A görcsös menstruációk idején szedett Cataflamm (vagy más szer) biztosan nem kártékony  magzatra, hiszen a vérzés megjövetele éppen a terhesség hiányát jelzi. A terhesség alatt bekövetkező vérzés-vérezgetés tapasztalataim szerint egyértelműen elkülöníthető a menstruációtól és főleg nem igényel gyógyszeres görcsoldást.
A terhesség mellet véletlenszerűen beszedett 1-2 Cataflamm pedig tudásunk szerint nemigen okoz magzati problémát, rokon vegyületeit nem egyszer terápiásan is adjuk terhességben.
Dr. Nagy László

Kérdés:
31 hetes terhes vagyok és most először több órán keresztül 2 perces gyakorisággal közepes menstruációs görcs erősségű fájásaim voltak.  Én 5 óra eltelte után bevettem egy nospát, mert a terhesség elején még azt mondta az orvos, hogy az ellazítja a méhet és nem árt a babának. Jól tettem vagy nem?
Válasz:
A NoSpa-val biztosan nem ártott.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Terhesen fogínygyulladásra használhatom- e a Corsodyl oldatot?
Válasz:
Ha a Corsodylt hangsúlyozottan külsőlegesen használja, véletlenül sem nyeli le, akkor nem kell tartania semmitől.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Terhességem 36. hetében átmenetileg gyógyszeres tömést kaptam (a szülés utánig). Árthat ez a babának? Meddig maradhat benn?
Válasz:
Biztosan nem árt! Orvosa nyilván azért ideiglenes tömést tett, mert egyfelől a fogai állapota ezt indokolta, másfelől nem akarta szülés előtt felesleges kockázatnak kitenni Önt. Így korrekt!
Dr. Nagy László

Kérdés:
Okozhat-e  a babának bármilyen problémát, ha a várandósságom alatti fogkezelésnél érzéstelenítést kérek?
Válasz:
Válaszom egyszerű: NEM. Nyilván célszerű közölni a fogorvossal, hogy várandós és a terhesség pontos korát is, mert ez a gyógyszer megválasztásában befolyásolni fogja őt. Ezen túl az érzéstelenítést kisebb kockázatnak tartom, mint az elmaradása miatt elviselendő fájdalmat!
Dr. Nagy László

Kérdés:
Hat hetes terhes vagyok. A terhességem negyedik és ötödik hetében (10 napig) 1,5 mg  bromazepámot (magnézium sztearát ) tartalmú gyógyszert szedtem. Ártalmas lehet-e a fejlődő babára?
Válasz:
A gyógyszer a Seduxennel azonos csoportba tartozik. Nem örülünk a szedésének, de konkrét magzati ártalmat okozó hatása nem ismert, sőt, szedése nem jelenti a terhesség esetleges megszakításának orvosi indokát.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Seroxat rendszeres szedése veszélyezteti-e a magzat egészségét?
Válasz:
A Seroxat szedésénél a gyártó cég a terhességet csak relatív ellenjavallatként tünteti fel, tehát komoly magzatkárosító hatástól nem kell tartani. Azt gondolom azonban, hogy, ha terhességet tervez, előtte konzultájon pszichiáterével, aki a seroxatot felírta, hogy nem lehetne-e
valami más módon befolyásolni a problémáját!
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Testvérem kb 2 éve folyamatosan szedi a Fevarin és Rivotril nevű gyógyszereket. Most 6 hetes terhes. Kérdezem, hogy a gyógyszerek szedése okozhat-e a magzatnál fejlődési rendellenességet.
Válasz:
A gyógyszerek ismereteim szerint ideggyógyászati - epilepsia - elleni szerek. Ezek többsége nem javallt terhesség alatt.
A helye sorrend az lett volna, hogy a gyermekvállalás előtt konzultál neurológus kezelőorvosával, de talán még most sem késő.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Most kb. 3 hónapos terhes vagyok.  Nem tudom már pontosan mikor, a korai időszakban antibiotikumot (Rovamycin) kellett szednem és egy barátnőm javaslatára bőrproblémákra A-vitamint  (Vitamin A 300000 NE) szedtem. A terhességem közvetlenül fogamzásgátló gyógyszer (Triquilar) szedése után következett be.
Válasz:
A Rovamycin garantáltan nem árt a babának, pl. Toxoplasmosis esetén végig kell szedni a terhesség során. Azzal sem lesz gond, hogy Triquilar szedése után nem sokkal esett teherbe, a fogamzásgátlók még akkor sem csinálnak, bajt, ha valaki a terhesség elején is szedi azokat. Az A vitamin szedés miatt viszont feltétlenül javasolnám, hogy keressen fel egy genetikai tanácsadót. A károsodás kockázata nem nagy, de erre azért ne hagyatkozzunk.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Február óta Helicobacter p. miatt többször kaptam antibiotikumos kezelést (Klacid, Amoxicyllin, Klion és Tetracyclin). Jelenleg Kliont, Tetracyclint, Controlocot és Pyloridot szedek. A kérdésem az, ha kisbabát szeretnék, mennyit kell várni a kezelés után? Ha mégis teherbe esek a kezelés alatt, milyen kockázati tényezőket kell figyelembe vennem?
Válasz:
Az említett antibiotikum kezelések mellett nem javasolnám a teherbe esést, különösen a tetracyclin miatt nem. Úgy gondolom, hogy a kezelés abbahagyása után 1-2 hónappal már nincs
emelkedett kockázat. Ha mégis teherbe esne, akkor pontosan át kell tekinteni a gyógyszeres kezelés, és a fogamzás időpontjait, és akkor lehet, hogy nem fogják javasolni a terhesség kihordását.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Legutóbb a múlt hónapban escherichia coli és enterococcus fecalis lett a tenyésztés eredménye. Kezelésként Sumetrolim tablettát, és egy gyógyszertárban készíthető hüvelykúpot kaptam. A védekezést - mivel nagyon szeretnénk kisbabát és panaszmentes voltam - pont ezelőtt a fertőzés előtt abbahagytuk. Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben terhes lettem, árt-e ez a kezelés a kisbabának
Válasz:
Ezek a kórokozók a végbél florában vannak jelen normálisan, onnan kerülhetnek a hüvelybe. Ha most teherbe esett, akkor nem a legszerencsésebb az időpont, a Sumetrolim ugyanis úgy tűnik, hogy károsíthatja a magzatot, bár ez a hatás visszafordítható. Ha nem terhes, akkor azt javasolnám, hogy a teherbe esés előtt kezeljék ki a hüvelyfertőzést, illetve a terhesség során háromszor vizsgálják a hüvelyváladékot, az esetleg ekkor fellépő fertőzés ugyanis feltétlen kezelendő.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
5 hónapos terhes vagyok. Húgyúti fertőzést kaptam, melyre Zinnat antibiotikumot írt fel az orvos. Nem árthatok ezzel a babámnak?
Válasz:
NEM. a gyógyszer terhesség alatt is szedhető.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A terhességem kb. harmadik-negyedik hetében antibiotikumot (Doxycyclint) szedtem (sajnos akkor még nem tudtam, hogy terhes vagyok). Ennek lehetnek-e káros hatásai és ha igen, milyenek?
Válasz:
Ténylég nem a legszerencsésebb, hogy a terhesség során Doxycyclint szedett, de ezen sajnos már nem tudunk segíteni. Az a szerencse a dologban, hogy ez a gyógyszercsoport inkább a terhesség késői szakában okoz elváltozásokat, pl. a fogak elszíneződését, illetve csont növekedési zavarokat. A koraterhességben szedett doxycyclinről több tanulmány során is igazolták, hogy nem váltott ki semmi káros hatást, azt hiszem, hogy ezek alapján joggal bízhatunk abban, hogy minden rendben lesz Önöknél is.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Körülbelül 3 hete fogant meg gyermekünk. Az 5. és 11. nap között egy gyulladás miatt Doxycyclin-t kellett szednem. Nagyon aggódóm, hogy valami baj történhet a kicsi jövevénnyel. Szeretném tudni mi a helyzet ilyenkor? Bár az orvosom próbált nyugtatni, de én izgulok egy kicsit
Válasz:
A fogamzást követő legalább két hétig gyakorlatilag nincs biokémiai kapcsolat a babával, tehát nem kell tartaniuk károsodástól, ha a fenti adatok stimmelnek. A Doxycyclin egyébként indokolt esetben terhesség alatt is adható - nyilván egy későbbi stádiumban.
Ne aggódjon és lehetőleg ne szedjen hasonló szereket a továbbiakban. Ami tanulság lehet és mindenkinek javaslom megfogadni: már amikor a gyermek fogantatására készül egy házaspár, célszerű ennek a tényét is a felkeresett orvossal közölni, hiszen olyan szerek is vannak, amelyek szedését követően akár hónapokig nem tanácsos a fogamzás.  
Dr. Nagy László

Kérdés:
Gyakori fejfájásaimra Andolt, Cafetint, Oldont szedek. Most 27 éves vagyok, szeretnénk gyermeket. Érdekel mennyit kell várnunk a teherbeeséssel.
Válasz:
Itt azt látom a problémának, hogy, ha fejfájós, akkor a gyógyszer szedést hogyan fogja felfüggeszteni a tervezett teherbe esés előtt. Inkább azt javasolnám, hogy olyan készítményeket szedjen, amik bizonyítottan ártalmatlanok, például aszpirin származékokat.
Egyébként a fájdalomcsillapítók hamar kiürülnek a szervezetből.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Terhesség alatt (most kb. 7 hetes) milyen fájdalomcsillapítót lehet szedni?
 Ritkán (havonta 1-2) alkalommal szokott fájni a fejem, viszont ha nem szedek  be gyógyszert, csak rosszabbodik az állapotom, nem múlik el magától.
Válasz:
Alkalmanként 1-1 Algopyrin, vagy pl. Quarelin megengedhető. Egyetértek abban, hogy inkább egy idejében bevett tabletta, mint a tünetek súlyosabbá válása. (Nekem ha nagyon fájt a fejem, bizony még hányingerem is volt...)
Dr. Nagy László