Rendelő Gyermekvállalás Várandósság Kockázatok a terhesség alatt Fertőzések és betegségek a terhesség alatt Hüvelyi fertőzések

Hüvelyi fertőzések:

Kérdés:
Több, mint másfél éve tartó baktériumfertőzésem van, amit többszörös antibiotikum kúra sem mulasztott el. Orvoshoz fordultam, hogy tanácsot kérjek, hogy ez a clamidia pneumoniae nevű baktérium okozhat-e problémát a terhesség során a magzat egészségére nézve. Ő megnyugtatott, hogy nyugodtan vállalhatok gyermeket. Terhes is lettem, azonban kicsit elbizonytalanított az első vizsgálat során. Doktor Úr, kérem mondja meg, hogy ez a véremben lévő baktérium bekerülhet-e a baba szervezetébe, okozhat-e neki károsodást, ill. bekerülhet-e a hüvelyváladékba és onnan okozhat-e károsodást.
Válasz:
Ebben az esetben az a fontos, hogy hol van ez a Chlamydia fertőzés. A vérében, amint írta, remélhetőleg nincs, mert az elég súlyos állapotot jelezne. Mivel ilyenről nem írt, feltételezem, hogy nincs is ilyen rosszul. Ha a hüvelyváladékban mutatták ki ezt a baktériumot, akkor a
terhesség során jó lenne kikezelni. Nem az a veszély elsősorban, hogy a baba fertőződik, hanem az, hogy a hüvely bakteriális fertőzése koraszüléshez vezethet. Ezért kell a kérdést komolyan venni, és megoldani.
Dr. Ács Nándor



Kérdés:
Feleségem 38. hetes kismama és a hüvelyi kenet vizsgálatakor Streptoccocus B típusú bakteriális fertőzést állapítottak meg. A Szülész-nőgyógyász szakorvosa kezelésként a szülés megindulásakor óránkénti antibiotikumos kezelést írt elő. Kérdéseim a következők:
1.Vajon ez nem elkésett beavatkozás lesz és ezáltal nem veszélyeztetjük a babát? Avagy éppen azért rendelkezett így a doktor úr, hogy a túl korán megkezdett kezelés következtében az anyai szervezetből a méreganyagok ( antibiotikum ) ne kerülhessenek át a babába?
2. Mennyire súlyos ez a fertőzés, mit okozhat a babánál illetve a feleségemnél?
3. Végül nem biztonságosabb ha ezek után nem a hagyományos úton jön világra a baba hanem császármetszéssel?
Válasz:
A terhesség vége felé a hüvelyben észlelt Streptococcus B baktériumok a babánál fertőzést, pl. tüdőgyulladást okozhatnak. Feleségénél nagy valószínűséggel semmi következménye nem lesz a fertőzésnek, a baba védelmében viszont jobb lenne mielőbb kivédeni a baktérium fertőzést, egy megfelelő antibiotikum kúrával. Számos olyan készítmény van, amelyik minden gond nélkül adható terhességben. Az Ön által kérdezett császármetszés ilyenkor nem biztonságosabb, sőt!
Dr. Ács Nándor 

Kérdés:
38 hetes terhes vagyok. Soha eddig nem volt semmi fertőzésem, pedig rendszeresen úszom. A második eset, most  streptococcus  fertőzésem van. Négy honapja gyógyultam ki Candibene fertőzésből. Partneremet is kezelték. Érdekelne hogyan lehet beszerezni és elkerüljük az ilyen kellemetlenségeket? 
Válasz:
A terhesség vége felé a szövetek annyira fellazulnak, vérbővé és vizenyőssé válnak, hogy szinte ideális táptalajt jelentenek a kórokozók számára: olyanok is fertőzést okozhatnak, amik normálisan nem. A gomba és a streptococcus ott él a bőrünkön: a lábunkon, a torkunkban, stb.
Természetesen ki kell kezelni és valóban megfontolandó a partner kezelése is, bár ugye a terhesség legvégén már a házasélet nemkívánatos, tehát oda-vissza fertőzés emiatt nem valószínű...
A gombás fertőzés kisebb jelentőségű, a streptococcus valóban árthat a babának: időelőtti burokrepedés, méhen belüli fertőzés. Tehát ki kell kezelni!
Dr. Nagy László

Kérdés:
A terhességem 36. hetében sor került egy hüvelyi vizsgálatra, amely során fény derült arra, hogy streptococcus baktérium található a hüvelyben, s a nőgyógyászom azt mondta nem kell idegeskedni, mivel ezt időben észrevették, így ugyanis a szülés folyamán penicillint fogok kapni, ami megelőzi a kisbabánál a légzési problémákat, amelyek abban az esetben felléphettek volna a szülést követő nyolc órában, ha ez nem derül ki a vizsgálat folyamán.
Válasz:
A nevezett kórokozó egy gennykeltő baktérium és valóban fontos a kezelése a szülés előtt. Az én fogalmaim szerint - mivel a terhességben ártalmatlan és szabadon adható penicillin készítményekkel kezelhető - rögtön a felismerésekor jó kezelni, így még idő van újabb váladékvizsgálattal az eredményesség megítélésére, szükség esetén a további kezelésre. Tény az is, hogy a hazai gyakorlatban szüléskor adnak megelőző célzatú antibiotikumot.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Néhány hete kezelések ellenére sem múló hüvelyfertőzésem van. Terhességem 37. hetében vagyok. A fertőzés milyen problémákat okozhat a kicsinél?
Válasz:
A szülés előtt egy-két héttel mindenképpen hüvelyváladék vizsgálatot kell végezni, ez még akkor is így lenne, ha nem lennének a fertőzésnek nyilvánvaló jelei. Ha a hüvelyváladékban baktériumokat lehet kimutatni kóros számban, akkor az a fertőzés kezelendő. A 37. héten koraszülésről persze már nem lesz szó, itt inkább az a lényeg, hogy az újszülött esetleges fertőződését megelőzzük.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Éppen ma végeztem el a tesztet,amely pozitív lett.Üröm az örömömben:Candida albicans fertőzésem van,és már hetek óta Nystatint szedek.Ön szerint azonnal hagyjam abba, vagy még szedhetem pár hétig következmények nélkül?
Válasz:
Nyugodtan hagyja abba, mert alapvetően nem ezen múlik. A hüvelyi fertőzés leküzdése elsősorban a túrós váladék eltávolításából áll: mosakodás, avagy Lactacyd-os öblítés. Mindkettő mehet kora terhességben is. A helyi gyógyszeres kezelés is kevésbé problémás, mint szájos át szedni gyógyszert. 
A Nystatinban az a szép, hogy nemigen szívódik fel a gyomorból-belekből, így csak ott fejti ki a hatását. Emiatt a magzatra veszélytelen, a többi elbírálását Önre bízom.
Dr. Nagy László

Kérdés:
5 hetes terhes vagyok és hüvelyi gombás fertőzésem van, amire az orvosom Canesten hüvelytablettát írt fel. Kérdésem, hogy tényleg nem árt ez a magzatnak, avagy melyik a rosszabb: a gyógyszer vagy a gomba?
Válasz:
Az az igazság, hogy én még soha nem hallottam arról, hogy a Canesten bármiféle rendellenességet okozott volna a terhesség során, a gyártó cég óvatosságból mégis azt ajánlja, hogy a terhesség első 12-13 hetében ne alkalmazzuk azt. Van egy olyan hüvelykúp is, amely teljes biztonsággal adható a terhesség során is, ez a Pimafucin. De még egyszer mondom, a Canestent is inkább csak óvatosságból kerülném, nincs semmi rossz tapasztalat vele kapcsolatban.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Tünetmentes, de ki nem kezelt coli hüvelyfertőzés terhesség alatt jelenthet-e veszélyt. (Vizelettenyésztés eredménye: negatív, de a hüvelykenet vizsgálat colit mutatott ki). Ha igen, hányadik terhességi héttől, és milyen jellegű problémát okozhat? Igaz-e, hogy a terhesség alatt a coli hüvelyfertőzés kezelésére nincs biztonságos szer?
Válasz:
A coli fertőzés a hüvelyben mindig a végbél felől érkezik. 
A colit a hüvelyben kezelni kell. Létezik általános (szájon át szedhető gyógyszer) és helyi módja is. A probléma megoldható és meg is kell oldani, mert az állandósuló hüvelyi jelenlét felszálló fertőzést, koraszülést, magzati fertőződést okozhat.
Dr. Nagy László

Kérdés:
10 hetes terhes vagyok, és egy hete hüvelyi fertőzésem alakult ki, mely égő, viszkető érzéssel jár (ugyanakkor folyással nem). Az orvosom azt vallja, hogy a 12. hétig nem szabad hüvelykúpot alkalmazni ilyen fertőzésre, mert árthat a babának, ezért már 1 hete Pevaryl krémmel kenem a viszkető területet, annak tudatában, hogy ez csak a tüneteket enyhíti. 
Kérdéseim a következők: van-e mód az ilyen hüvelyi fertőzés terhesség alatti kikezelésére, vagy csak visszaszorítani lehet, és mindig kiújul majd?  Olvastam, hogy bizonyos hüvelyfertőzések a terhesség 16. hete után a fertőzés átterjedésével magzatvíz elfolyást, így vetélést/halvaszületést okozhatnak.
Válasz:
Az én véleményem szerint egyfelől mindent meg kell tenni azért, hogy a kórokozó mibenlétét megállapítsuk. Erre végtelen egyszerű módszerek vannak, amelyek nem lépik túl a szokásos nőgyógyászati vizsgálat terhelését (váladékvétel és ~leoltás kis vattapálcával, vegyhatás mérés egyszerű indikátor papírral, stb.). A kórokozó mibenlététől függően megállapítható, hogy az milyen szerrel és milyen módon adagolva kezelhető eredményesen. A gyógyszer és alkalmazásának módja pedig meghatározhatja azt a viszonyt, hogy terhességben adható-e, melyik szakaszban. Való igaz az is, hogy komolyabb fertőzések esetén (elsősorban bakteriális megtelepedésre gondolok) a későbbi kockázat többségében felülmúlja a kezelési kockázatot.
Igazából ugyanakkor igazat adok orvosának is, aki az első három hónapban kerülni szeretné a gyógyszert. Ennek logikáját a magzati szervfejlődés zavartalanságának biztosítása adja, de a potenciális veszély nem egyetlen nap alatt szűnik meg.
Az orvosnak van lehetősége arra is, hogy ártalmatlan helyi kezeléssel (pl. általa végzett bórax-glicerines áttörléssel) segítsen már korai szakban is. Persze a gyári készítmények garmadája mellett a több évtizedes patikaszereket sokan megmosolyogják.
11-12. héten a terhesség stabilizálódott, a baba szerveinek jórésze kialakult. A fertőzés a fenti gondosság betartása mellett, egyénre szabottan kezelhető.
Amit még tudnia kell: a terhesség, az alhasi bővérűség, a bővebb hüvelyi váladék és a hormonhatások miatt hajlamosít a hüvelyi fertőzésekre, ezért a személyi higiénia jelentősége fokozott és ezt várja el párjától is.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Feleségemmel elég sokáig küzdöttünk és tulajdonképpen ma is küzdünk a hüvely gombás, bakteriális, viruális fertőzésével, gyulladásával. Azért írom mind a hármat, mert most egy nagyon erős fertőzése van, ahol a nőgyógyász szerint mind jelen van. A nejem most állapotos. Eddig a fertőzés főleg kellemetlen volt /folyás, ping-pong effektus stb./, de most már aggodalommal tölt el a dolog. Igazán nem lehet használni semmilyen kúpot. Vagy igen? Mi van ha a fertőzés kitart a szülésig?
Válasz:
Kezdem a végén: a terhesség alatti hüvelyi fertőzéseknek persze van bizonyos kockázatuk koraszülésre, méhnyakelégtelenségre, stb, de a tapasztalat azt mutatja, hogy erre inkább a méhnyakban ülő kórokozók hajlamosítanak, az egyszerű folyást okozó hüvelyiek kevésbé.
A kérdést persze nem lehet elbagatellizálni, igenis kezelni kell. A gomba és baktérium egyszerű hüvelyváladék vizsgálattal kimutatható. Ilyen krónikus esetben nyilván mindkét személynél egyidejű, lehetőség szerint helyi és általános (általában szájon át szedendő gyógyszerek) kezelés alkalmazandó. Ami a vírust illeti, azt hüvelyi és méhnyak váladékból felkészült laboratóriummal ki kell mutatni. Ma Magyarországon szerintem mindenhol elérhető annak a pesti labornak a szolgáltatása, amely tömegvizsgálatok számára is alkalmas módon használ egy valóban forradalmian új és megbízható technikát. A váladékot az Ön orvosa veszi le, tőle szállítják el a mintát és hozzá érkezik az eredmény.
Nyilván sikeresebb lenne un nem-terhes állapotban végére járni a dolognak, de ez esetben is tudni kell, hogy türelmet és kitartást igénylő folyamat. Nem szabad azzal áltatni magunkat, hogy egy felírt kúra egy csapásra megold mindent. És az Ön által is említett ping-pong valóban fennáll, pedig, ahogy mondani szoktam, a férfi "már megint jól járt", mert neki szem előtt van minden. Persze ezzel arányban hajlamosabb is, pláne ha nincs tünete, elhárítani az együttműködést. A női szervezetben elbújva, redők között tenyészve sokkal nehezebb kiirtani a kór okát.
Végezetül csak egy példa: nem egy makacs gombás fertőzésben mindkét partner olykor hónapokig (fél-egy évig) tartó szakaszos kezelésére is szükség lehet...
Dr. Nagy László

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Diplomám megszerzése után a Madarász utcai Gyermek- kórházban szereztem gyakorlatot a csecsemő, koraszülött és belgyógyászati osztályokon. 2006 óta házi gyermekorvosként is praktizálok.
KÉRDEZZ
A SZAKÉRTŐTŐL!

Varga Vivien
Vezető oktató, Uszodavezető Stilianos Babauszoda
Válaszaimmal szeretnék segíteni azoknak a szülőknek, akik információ hiányában nem kapnak reális képet a babaúszásról, nem tudják eldönteni miért és mikor érdemes elkezdeni és milyen előnyei vannak.
KÉRDEZZ
A SZAKÉRTŐTŐL!

Család, Gyermek, Ifjúság logo