Tanácsok, hogy könnyebb legyen az ovikezdés

Nemsokára búcsút inthetünk a nyárnak, véget ér a szünidő. Sok szülő számára rendkívül izgalmas ez az időszak, hiszen a gyermekük most kezdi az óvodát. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot, melyekkel megkönnyíthető ez az időszak.


Érdemes mesélni szülőként a saját ovis élményekről

Fontos, hogy a gyermek ne érezze, hogy ez az időszak stresszes a szülő számára. Inkább azt kell látnia a csöppségnek, hogy már a készülődés is nagyszerű élmény. Nemcsak a bevásárlólistán szereplő dolgok kipipálására kell figyelmet fordítani, hanem arra is, hogy a gyermek lelkileg is hangolódjon élete egyik nagy eseményére, az ovikezdésre.

Érdemes mesélni szülőként a saját ovis élményekről. Az óvónénitől tanult különleges gyerekdalokról, az óvodában kötött barátságokról és a varázslatos játékokról. Annak érdekében, hogy a pici számára az előkészületek is izgalmasak legyenek, kaphatnak szerepet a bevásárláskor. Akár üzletben, akár webáruházban történik a vásárlás, érdemes megmutatni a gyermeknek a kínálatot, hogy ő választhasson az alap óvodai kellékekből.

A piciknek hozzá kell szokniuk a napirendhez

Szeptembertől talán az egyik legnehezebb dolog az óvodát kezdők számára a szigorú napirendhez való hozzászokás. Ezen a téren is segíthetnek a szülők, hiszen augusztus utolsó heteiben már otthon is kialakítható a mindennapi rutin. Így előkészíthető a gyermek számára az oviban rá váró napirend. Természetesen nem kell mindent úgy időzíteni, ahogy majd az óvodában történik. Apró dolgokra érdemes gondolni, mint például a délutáni játék vagy a meghatározott időpontban történő étkezés.

Természetesen azoknak a gyerekeknek, akik jártak bölcsődébe, könnyebb dolguk van. Azonban akik nem jártak, nehezebben fogják megszokni, hogy távol kell tölteniük idejük egy részét a szüleiktől. Érdemes beszélni a kicsikkel arról, hogy mi vár rájuk. Hangsúlyozni kell, hogy minden egyes nap haza fognak menni. Pontosan meg kell határozni, hogy meddig maradnak az óvodában. A legjobb, ha valamilyen eseményhez van kötve a hazamenetel időpontja. Például ebéd után vagy alvás után.

A gyermek számára könnyebbé tehető a kezdeti időszak, ha az első napokban már ebéd után érte megy a szülő. Később pedig fokozatosan növelhető az óvodában töltött idő. Így bőven lesz ideje megszokni a picinek az új helyzetet. Ha a reggeli búcsú során mégis elsírja magát a gyermek, nem szabad leszidni. Át kell ölelni és mosolyogva a tudtára kell hozni, hogy minden helyzetben támogatást kap a szüleitől.

Bátran segítséget kérhet

Mindemellett érdemes meséket olvasni a gyermek számára a témában. Ezeken a kis történeteken keresztül még ovikezdés előtt megismerkedhet a gyermek a rá váró újdonságokkal. A történetek felolvasása után időt kell hagyni a számára, hogy kérdéseket tehessen fel vagy a véleményét elmondhassa.

Feltétlenül érdemes megtanítani a gyermeket segítséget kérni. Meg kell értenie a picinek, hogy bármikor szólhat az óvónéninek. Nemcsak akkor, ha például pisilnie kell, hanem akkor is, ha a játéka az öltözőben maradt. Szóval tudnia kell, hogy minden helyzetben bátran segítséget kérhet. Továbbá érdemes néhány alkalommal elsétálni az óvodához, hogy a pici megismerje a környéket. Meg lehet neki mutatni az épületet, az udvart és a játékokat. Így az első óvodai napon nem lesz ismeretlen számára a környék.

S. Dóra , 2022. augusztus 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?