Babanapló 1. – Alvási szokásaink

Talán már ki merem mondani: jobban vagyunk. K. tegnap óta dolgozik, igaz, még elég gyengén bírja. Anyósom sem nyomja már az ágyat, és az orrszívó is csak dísznek lóg a konyhában, hamarosan el is merem tenni.

Valószínűleg a náthája javulásával összefüggésben Csongor megint egyre jobban alszik, mára virradóra például este nyolctól hajnali negyed ötig aludt, aztán még ráhúzott másfél órát. Ennek mindenki örülne, én meg most kezdek aggódni – rájöttem ugyanis, hogy a múlt havi kevés hízást okozhatták a néhány hétig átaludt éjszakák is. Szerintem egy ekkora babának még szüksége van az éjszakai szopizásra. Persze más részről, ha szüksége van rá, biztosan felébred, úgyhogy ne aggódjak, hanem aludjak - ugye?

Lassan azon is elgondolkozom, hogy át kéne már szoktatni a kiságyba a hintából. Elkezdtem ott altatni, de Regő feltétlenül szükségét érezte, hogy a már elalvó kisöccsét szórakoztassa, mihelyt kijövök a szobájukból. Aztán elkezdtem azt, hogy a hintában alszik el, de ha ébred éjjel, átviszem a kiságyba. Ennek több kimenetele volt: vagy nem aludt el ott, a keményebb, egyenesebb és hűvösebb ágyban a puha, meleg, kuckós hinta után. Vagy nem is ébredt fel a hintában, vagy már csak hajnalban, amikor meg úgy gondoltam, nem érdemes már áttenni.

Azt is gondoltam, ráérek addig, amíg oviba megy, de ezt nem jól gondoltam, ugyanis kinövi a hintát. Tovább használhatja úgy, hogy kidugja a lábát a két erre szolgáló lyukon, de egész éjszakákat lógó lábbal aludni? Szerintem az nem jó. Végül lehet, hogy az lesz, hogy kihozzuk a kiságyat a gyerekszobából a hálóba vagy a nappaliba. De még bizonytalan vagyok, általában ugyanis szeretem azt hinni, hogy az ehhez hasonló kérdések megoldódnak maguktól, ahogy az élet hozza. Na, majd beszámolok róla, hogyan változtak Csongor alvási szokásai.

Az alvásán kívül nem sok minden változott az elmúlt hét óta. Sokat voltunk a lakásban, erős szél tombolt odakinn, épp csak a boltba elsétáltunk, meg vissza, de majdnem felkapta a babakocsit. Idebenn viszont többet tornáztunk, naponta kétszer-háromszor biztosan elővettem az asszisztált mászatást, és minden pelenkázásnál a csípője tornáztatását. Annak ellenére, hogy a múlt heti kontrollon rendben találtak mindent, javasolták a további tornáztatást, és imádja is Csongor, nagyokat vigyorog hozzá. Nem úgy az asszisztált mászatást – eleve nincs oda a hason fekvésért, hát még ha a lábát is kötött pózban tartom, és erőfeszítést várok el tőle. De azért egy picit mindennap gyakoroljuk.

Közben Csongor már nagyon rutinosan fordul oldalra, oldalt és hanyatt fekve bejárja a járókát. A babatornáztatóról lógó kis játékokért nyúl, meg is fogja őket, de ha a csak úgy fölé tartok egy játékot, csörgőt, azért nem mindig, megtartani sem nagyon tudja egyelőre. A kezeivel játszik, összekulcsolja, megfogja egyikkel a másikat, tömi őket a szájába. Hosszasan tud már gagyogni és visszabeszélni, hosszú párbeszédeket lehet vele folytatni babanyelven.

Jön a húsvét, Marci és Regő kapnak édességet, könyvet, Csongor azt hiszem, egyelőre egy csokinyulat kap, amit anyatejen átszűrve fog elfogyasztani – legalább ráfoghatom a gyerekemre a csokievést!

Timi

Timi , 2012. április 04.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2012 04 04. 10:39
Jó a kép, olyan, mintha haja lenne! :) Én még nem merném bevinni a kiságyat a nagyokhoz, majd ha már stabilan átalussza az éjszakát.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?