Ismered gyermeked álmait? Tudod mit szeret igazán csinálni, vagy csak a hiányosságaira fordítod a figyelmed?

Az érzelmi intelligencia a mai világban kulcsfontosságú kompetencia.

Tudod, hogy miért?

Mert értelmi neveléssel/oktatással nem fejleszthető!

Mire gondolok többek között: empátia, humorérzék, együttműködés, érdeklődés vagy kíváncsiság, rugalmasság, nyitottság, az érzelmek felismerése és megnevezése, másokon való felismerése, kritikai gondolkodás, megoldásközpontúság, tolerancia…

Az jó hír, hogy folyamatosan fejlesztheted és gyermekednek is segíthetsz benne! Nem direkt módon, hanem elsősorban az élményszerű tapasztaláson keresztül. Vannak szuper módszerek és eszközök, csak sajnos nem tanítják sehol, vagy legalábbis nem biztos, hogy hiteles forrásból tudsz tájékozódni. Nagyon sok a félrevezető „jótanács”, ami lehet, hogy jól hangzik, de inkább árt, mint használ.

Kérdés, hogy mivel teszel jót?

A környezeti tényezők nagy mértékben hozzájárulnak az érzelmi intelligencia fejlődéséhez. De vajon milyen hatások érik gyermekedet, amikor nem tudsz róla, és vajon milyen hatással van rá az, ahogy Te működsz, viselkedsz, hogyan érzi magát a jelenlétedben és mit adsz át neki tudat alatt?

A mai világban erre egyáltalán nem fordítanak figyelmet az intézményes nevelésben/oktatásban, ezért a szülőkre hárul ez a felelősség, ha szeretnék, hogy gyermekükből önálló, lelkileg egészséges, boldog és sikeres felnőtt váljon.

A világ a digitalizáció és robotika felé rohan, és az iskolák célja is az, hogy robotokat képezzen a gyermekeinkből.

Neked mi a célod?

Melyik irány tetszik?

Milyen életet szeretnél gyermekednek?

Tudtad, hogy azok az emberek, akik igazán sokra vitték, többségük nem kitűnő bizonyítvánnyal végzett?

Neked mi a fontosabb: az iskolának megfelelni, vagy az életben boldogulni?

Ismered gyermeked álmait?

Tudod mit szeret igazán csinálni, miben érzi igazán jól magát?

Vagy csupán arra fordítod a figyelmed, hogy a hiányosságait fejleszd?

Szoktad figyelni játék közben gyermeked?

Mi mindent érezhet?

Mi mindenre figyel?

Hogyan nyilvánul meg?

Milyen oldalát mutatja meg, amit máskor nem?

Milyen lehetőségek rejlenek benne?

Mi érdekli?

A gyermek 100%-ban érzelmi lény, az érzelmei alapján működik és nem képes még a viselkedését a gondolkodásával befolyásolni, mert az agyában a frontális lebeny még nem fejlődött ki, annak 23 évre van szüksége! Ez azért fontos, mert az érzelmein keresztül vagy rá hatással, nem azzal, amit mondasz. Sokkal inkább számít, hogy hogy viselkedsz, hogyan érzed magad. Ehhez magaddal is tisztában kell lenned, ezért fontos az önismeret.

És ez hogyan lehetséges szülőként?

Tudok rá egy jó módszert:

Ismerd meg gyermeked és megismered önmagad!

Már a magzat is érzékeli az érzelmeket, a hangulatokat, hiszen elsőként a szív fejlődik ki az anyaméhben. Az újszülött is teljes összhangban és egységben van az édesanyával. Sokkal inkább érzékeli a láthatatlan energiákat, amire mi már el is felejtettünk odafigyelni. A sok külső inger, médiazaj elvonja a figyelmet magunkról, hogy befelé figyeljünk. Pedig az, amilyen példát mutatunk, az sokkal „ragadósabb”, mint az, amit meg akarunk tanítani.

A gyermek a tükörneuronok segítségével tükrözi vissza, és így sajátítja el a Te mintáidat. A reakcióid pedig az énképét alakítják, és a valóságról alkotott fogalmait is így sajátítja el.

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen mintát szeretnél tudatosan átadni a gyermekednek?

Felfedezted már, hogy ugyanúgy beszélsz, mint a saját anyád vagy apád? Tetszik? Erre vágytál régen?

Ha nem, és szeretnél változtatni, szeretnéd a saját és gyermeked érzelmi intelligenciáját fejleszteni, de nem olyan egyszerű, mint hitted, és fogalmad sincs, hogy fogj hozzá, akkor most egy hiánypótló és különleges programot javaslok, mert az idő halad, a gyermeked nő, és az első 7 éve alatt a személyisége tulajdonképpen kialakul. Mindent rögzít, minden tapasztalat és érzelem beépül és örök lenyomatot képez. Az is, amit Te akarsz adni és az is, amit nem akarsz. Hogy hogyan dolgozza fel ezeket, az pedig a megküzdési stratégiáin múlik.

Jól teszed, ha elkezdesz kutatni, utánanézni, elkezded fejleszteni magad, hogy megismerd a belső működésed, és a gyermekedét is. Olvass könyveket, hallgass tudásanyagokat, és próbálkozz, nézd meg a hatást, beválik-e. Ez igen sokáig tart, és nem is biztos, hogy sikerhez vezet. A gyermek pedig nem kísérleti nyuszi.

Ezért inkább gyere el a 4. Léleknevelés napra (jelentkezési link és program) előadásokkal és szülőformáló gyakorlati tréninggel! Hiteles szakemberektől tanulhatsz, és több működő módszer közül választhatod ki azt, amit számodra megfelelő, önazonos.  

 

Szeretettel:

Léleknevelés – Rácz Mónika gyermekszakértő, a tudatos szülők mentora

Rácz Mónika – Léleknevelés, 2023. december 05.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?