Ebből tudhatod, ha színtévesztő a gyereked: 7 jel, amire mindenképp figyelj!

Elmondjuk, milyen jelek árulkodnak színtévesztésről, és azt is, mikor jó szakember segítségét kérned.

A színárnyalatokat a kicsik 6 hónapos koruk körül kezdik érzékelni, az alapszíneket pedig 2 éves korukra képesek felismerni, majd nagyjából 5 éves korukra tudják néhány másodperc alatt azonosítani a színeket. De honnan lehet tudni már viszonylag korán, ha a gyerek színtévesztő?

A gyerekkori színtévesztés jelei

A gyerekek színtévesztésének egyik legnyilvánvalóbb tünete az, ha nem tudják megkülönböztetni egyik színt a másiktól, vagy nagyon nehezen megy nekik, illetve az, ha gyakran tévednek a színek beazonosításánál. Vannak azonban kevésbé feltűnő jelek is, amiket nem biztos, hogy azonnal észreveszünk, vagy figyelünk rájuk.

Az is nehezíti a szülők helyzetét, hogy a gyerekek gyorsan megtanulják, hogy a tűzoltóautó piros, a busz kék, így, amikor rákérdezünk a színükre, a helyes választ fogják adni. Ha felmerült benned, hogy a gyereked színtévesztő lehet, akkor a következőkre figyelj:

  • Figyeld meg, milyen színeket használ rajzolás, festés közben – a falevelek zöldek-e, az eget kéknek színezi-e. Természetesen, az önmagában, hogy más színű egy gyerekrajzon a fű, még nem jelent színtévesztést, de ha lilával színezte, miközben zöldre szerette volna, az egyértelműen figyelmeztető jel.
  • Nem feltétlen érdekli a színezés, esetleg ideges, feszült lesz, ha a színekkel kapcsolatos feladattal, játékkal találkozik. De az is lehet, hogy szeret a színes korongokkal, kockákkal, üveggolyókkal, gyöngyökkel játszani, viszont közben kicsit zavartnak tűnik.
  • Problémát okoz a piros vagy a zöld szín megkülönböztetése.
  • Érzékeny az erős fényekre.
  • Kifejezetten jó a szaglása, és szeret mindent megszagolni.
  • Olvasási problémái vannak, ha a betűk színes oldalon vannak.
  • Szemfájásra, fejfájásra panaszkodik, ha piros alapon zöld színt lát, vagy fordítva.

Mit lehet tenni, ha színtévesztésre gyanakszol?

A színtévesztés sokkal inkább érinti a fiúkat, mint a lányokat, mivel az örökletes rendellenességet az X-kromoszóma hibája okozza. Éppen ezért, ha anyai ágon tudomásod van színtévesztő nagybácsiról, nagypapáról, unokatestvérről, és a gyerekednél színtévesztésre gyanakszol, érdemes elmenni egy kivizsgálásra. Előtte azonban otthon is kipróbálhatjátok az alábbiakat:

Fogj egy fehér papírlapot, és egy minimum 12 színből álló színezőkészletet. Színezz 2x2-es területeket a lapon pirosra, zöldre, lilára, barnára és kékre, arra figyelj, hogy se túl világosra, se túl sötétre ne színezd a lapot. Véletlenszerű sorrendben színezz, a pirosat és a zöldet viszont egymás mellé tedd. Ha kész vagy, természetes fényben (de ne erős napfényben) mutasd meg a gyerekednek a lapot, és kérd meg, mondja meg, melyik szín, melyik. Fontos, hogy az egész lapot mutasd meg neki, egyiket se takard le, egyszerre lássa az összes színt. Kérdezd meg tőle azt is, hogy hogy érzi, mely színeket a tudja a legkönnyebben azonosítani. A színtévesztő gyerekeknek rendszerint az élénk kék és a sárga színek azonosítása megy a legkönnyebben. Ezeket a színeket is tartalmazza a lap, hogy mindenképpen legyen sikerélménye.

Fontos, hogy a gyereked közben ne érezzen olyasfajta nyomást, ami arra utalna, hogy van jó és rossz válasz.  Jó, ha a színek felismerése közben ketten vagytok, és nincsenek ott a testvérek sem.

Ha a gyereked azt mondja, vagy azt veszed észre, hogy nem biztos a színekben, akkor 3 éves kortól érdemes elmenni egy optometristához. Fontos, hogy a színtévesztést szakember állapítsa meg, és ha valóban beigazolódik a gyanúd, akkor külön figyelmet kell annak szentelni, hogy a gyereked az óvodában és az iskolában is megkapja a megfelelő támogatást.

via

Babanet, 2024. április 17.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?