Mit tehetünk a sikeres szoptatásért?

Talán kevesen tudják, de orvosok által igazolt tények szerint a mama-baba párosok 95-98 %-a képes a megfelelő szoptatásra. Erre azonban nem árt már a terhesség alatt felkészülni.

szoptatás

Sokan már a kórházban kétségbeesnek a sikertelenség láttán. Sajnos a magyar kórházak közül még kevés olyan van, ahol valódi segítséget nyújtanak az újdonsült mamáknak abban, hogy valóban szoptatni tudják gyermeküket. Nem árt tehát már a kórház kiválasztásánál figyelni arra, hogy valóban olyan helyre kerüljünk, ahol ebben a fontos kérdésben is támogatást kaphatunk.

A szoptatásra való felkészülés lényege

  • alapos tájékozódás az igény szerinti szoptatás módjáról már a terhesség alatt (Felbecsülhetetlenek pl. azok a tanácsok, amelyeket a már sikeresen szoptatóktól kaphatunk. Egy-egy jól képzett csecsemősnővér is sokat segíthet, és ha végképp nem sikerülne a dolog, bármikor fordulhatunk például a La Lecha Liga (www.lll.hu) képzett tanácsadóihoz.)
  • a lelki ráhangolódás
  • információszerzés (mit tegyünk mellgyulladás, befelé forduló mellbimbó, nehezen meginduló tej stb. esetén)

Az ideális szülészet

A születés utáni első néhány nap nagyon fontos a sikeres szoptatás szempontjából. Íme azoknak a szülészeteknek ismérvei, amelyek valóban tudnak segíteni abban, hogy a baba a legegészségesebb táplálékot kaphassa.

  1. 24 órás rooming-in.
  2. Pótlás csak megalapozott orvosi kérésre, nem teáztatnak és nem adnak cukros vizet.
  3. Biztosítják a szülés utáni fél-egy órán belül a zavartalan szoptatást, melyet nem korlátoznak időben, nem teszik inkubátorba az egészséges gyereket.
  4. Felvilágosítják az anyát a szoptatás módjáról, megmutatják többször is a helyes mellrehelyezést, különféle testhelyzeteket.
  5. Nem adnak a mamának bimbóvédőt és fejőgépet csak azért, mert lapos, vagy befelé forduló a bimbója, hanem az átlagosnál nagyobb időráfordítással, és a szokásosnál gyakrabban segítik az anyát a megfelelő szoptatási technikák elsajátításában az első napokban.
  6. Szükség esetén megtanítják a bimbóvédő helyes használatát. Felvilágosítják a mamát arról, hogy lapos vagy befelé forduló bimbó esetén a bimbóvédő rutinszerű alkalmazása nehezíti, egyes esetekben lehetetlenné teszi a bimbóvédő nélküli szoptatás elsajátítását. Ha mégis szükség lenne ezekre az eszközökre, vékony, szilikon bimbóvédőt kell választani, így a bimbóvédő használata mellett is sikeres lehet a szoptatás, ha megfelelően alkalmazzák, és meg is mutatják, hogyan kell jól felhelyezni.


Ha szoptatási problémák adódnak, a megoldás nem egy eszköz beszerzésében rejlik, hanem szakszerű szoptatási tanácsadásban, támogatásban. Lehetséges, hogy az elhangzó lehetőségek, javaslatok közt egy-egy segédeszköz beszerzése vagy használata is szerepel alternatívaként, de ez semmiképp sem helyettesítheti a szoptatás megfigyelését, a mama gondos kikérdezését, többféle megoldás felkínálását, és a probléma holisztikus megközelítését.

Miért ideális anyatejjel táplálni a kicsit?

- kórokozómentes
- meleg (testhőmérsékletű, mégsem romlik meg)
- ideális tápanyagösszetételű (laktóz, zsírsavak, vas)
- immunanyagokat tartalmaz
- nem allergizál
- segíti a normál bélflóra kialakulását
- összetétele, íze változó

Forrás: Nõk Lapja Café

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó