10 szabadtéri tipp esős napokra

Hiába van február, a szánkók szomorkásan várnak a sorukra a falnak döntve, mert hó, na az egy szem sem esik. Bezzeg az eső! Az ma is szépen kopácsol a járdán, az ablakpárkányon és a háztetőkön. Ami kisgyerekes szülőként nem annyira nagy öröm, hiszen a legtöbben ilyenkor a négy fal között töltik a napot a kiskorúakkal bezárva. Ami egy pöttyet téboly.

De miért is ne mozdulhatnánk ki? Miért is ne válhatna az esős idő maga is játék forrásává? Mennyivel jobb, ha a szabadban a kicsik levezethetik egy kicsit a felesleges energiáikat, hogy aztán otthon anya-apa ne kaparja le a falat. Úgyhogy következzen pár ötlet, amivel mégiscsak érdemes útnak indulni akár ma is!

Dobszekció - menjetek ki a kertbe, vigyetek magatokkal pár tálat vagy fazekat és fakanalat, és indulhat a dobolás. Szigorúan az eső ritmusára! (Úgyse így lesz, de az már igazán nem számít, igaz?)

Esőcsepp vadászat - nyitott szájba esőcsepp megvan? Na, most mutassátok meg ezt a gyereknek is!

Pocsolyába léptem… - mit léptem! Ugrottam! Adjatok a kölkökre gumicsizmát, vízálló nadrágot, aztán lássuk, ki tud nagyobb csobbanást előidézni! Felnőttek is elkezdhetik, jó móka!

Hullámok hercege -vagy hercegnője lehet az a gyerek, aki a pocsolyában állva a legügyesebben csinál hullámokat, örvényeket.

Fejre állt világ - vigyetek magatokkal egy fényképezőgépet, és add a gyerekek kezébe, hogy lefényképezzék, mi minden tükröződik a pocsolyákban.

Ének az esőben - de konkrétan! Séta közben elővehető az összes, esővel kapcsolatos dalocska. Esik eső, karikára, aztán Esik az eső, érik a vessző, és miért maradna el a Süss fel nap? Nagyobbakkal lehet a nemzetközi repertoárból is tallózni. Táncolni sem tilos!

Hajókázás - ha van otthon pár dió, készítsetek dióhajókat, majd menjetek és bocsássátok vízre őket. Akár hivatalos avató keretében is. Ugyanez működhet papírhajókkal is.

Esőfestés - ha van otthon por alakú festéketek – akár anya régi és már nem használt szemhéjpúdere is megteszi, még a lakásban tetszés szerint rendezzétek el egy papíron, majd a papírt tegyétek ki az esőre. Hagyjátok ázni – lehet közben figyelni, érdekes, ahogy a por oldódik a cseppek alatt -, majd mielőtt a papír végképp elázik, vigyétek be és szárítsátok meg.

Szivárványos járda - kapjátok elő az aszfaltkrétákat, és irány egy nagyobb járdafelület. Hadd rajzoljanak a gyerekek szivárványt – vagy bármi mást. Az esőben másképp viselkedik a kréta, mások lesznek a színek is, ezt is érdekes megfigyelni.

Mennyi esett? - séta elején tegyetek egy üres üveget a kiindulási pont közelébe – jó lesz egy cumisüveg is, azon még mérce is van -, aztán induljatok utatokra. Sok érdekességet meg lehet beszélni az esőről – hogy keletkeznek a felhők, mi van az esőcseppekben, mi történik, ha picit hidegebb van vagy sokkal hidegebb, hová lesz az a sok víz később. Mikor hazaértek, kapjátok fel az üveget a benne lévő esővízzel és bent mérjétek meg. Ha van otthon mikroszkóp, akkor érdemes az alatt is megvizsgálni.

Van még olyan játékotok, amit esős időben játszotok a gyerekekkel a szabadban?

Szilágyi Diána, 2014. február 17.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?