8 tipp, hogy kevesebb takarítanivaló legyen a gyerek mellett

Mindenki megtapasztalhatta, hogy egy babával-kisgyerekkel az otthoni kupi mennyisége is hatványozottan megnő. Főleg, ha már mozgásképes és pakol, mint akit fizetnek érte. Mármint ide-oda, mindenfélét, visszarendezési indíttatás nélkül.

Anya meg választhat: vagy nonstop jár a gyerek nyomában, egyik kezében játékos kosárral, álla alatt törlőkendővel, másik kezében ügyesen összefogva a porszívót és a felmosót, míg derekáról mindenféle takarítószer csüng, vagy hagyja, hogy a káosz eluralkodjon a lakás minden részén, és inkább véletlenszerű takarítási rohamokkal igyekszik rendezni a helyzetet. Vagy bevet néhány olyan trükköt, amivel a gyerek bimbódzó lakberendezési – laklelakási – készségei azonnali hatállyal és hatásosan kezelhetők és kordában tarthatók.

Kosarak, kosarak, kosarak- Nálunk ez volt az egyik nagy és abszolút beválós ötlet. Rengeteg kosarunk és tárolódobozunk van, ezekbe pillanatok alatt el lehet pakolni – igen, akár a gyereknek is -, még akkor is, ha anyósék már ujjukkal a csengő gombja felé közelítenek.

Gyakori selejtezés- Mi icipici lakásban laktunk kevés tárolóhellyel, így alapból rá voltunk erre kényszerítve, de egyébként is ajánlom mindenkinek, akinek gyereke van: tessék rendszeresen átnézni a játékokat, ruhákat, és ami nem kell, szabadulj meg tőle. A felesleges holmit kiviheted valamelyik börzére, de jótékonykodhatsz is, segítve a rászorulókon – rengeteg szervezet foglalkozik gyűjtéssel, ám ha megkérdezed, a védőnő is biztosan tud a környéken pár családot, ahol örülni fognak bárminek.

Többfunkciós bútorok– Bútorvásárlásnál és a lakás berendezésekor érdemes úgy gondolkodni, hogy egy-egy darab több dologra is alkalmas legyen, így sosem lesz túl zsúfolt a lakás. Például egy a gyerekeknek szánt asztal lehet munka- vagy étkezőasztal is. Vagy választhatunk olyan székeket, amelyek képesek etetőszékként is funkcionálni.

Étkezések az asztalnál– Bármennyire is nem tud egy gyerek megülni a fenekén, az étkezések esetében legyen szabály, hogy addig ehet, amíg ül. Ha feláll, ne legyen étel a kezében, máskülönben fix, hogy a lakás legváratlanabb részein is találsz majd morzsát, fél kiflit, sajtot harapásnyommal.

Nagymamáink terítői– Jó ötlet lehet a viaszosvászon terítő bevetése. Nemcsak bűnrondát lehet ezekből kapni, kifejezetten designos, fiatalos darabokat is találhatunk a boltokban. Hatalmas előnyük pedig az elnyűhetetlenségük mellett az, hogy pillanatok alatt tisztíthatók is. Azon túl, hogy az étkezőasztalnál használjuk, akkor is bevethetjük, ha a gyerekek festeni vagy gyurmázni vágynak.

Elhatárolt területek– Ha a gyerekeknek megvan a kijelölt játszóhelyük, kevésbé hajlamosak beteríteni az egész lakást a játékszereikkel. Ha a konyhában van egy játszókonyha, a nappaliban egy játszósátor és egy szőnyeg, ami csak a játékra való, talán kevésbé lesz tele a kanapé és a fürdőszoba is legódarabkákkal.

Játszópóló, festőpóló– Természetesen a célnak megfelel egy kinyúlt régi felnőtt póló, de vehetünk kifejezetten gyerekeknek szánt festőpólót is, amit aztán nemcsak festésre használhatunk. Kisebb gyerekeknél jól használható előkeként, de bármilyen egyéb, várhatóan koszolással járó tevékenység esetén is bevethetjük.

Cserebere – Ahelyett, hogy a gyerek összes játéka egyszerre mind elöl van, pakold el mondjuk a kétharmadát, és csak az aktuálisan kedvenceket hagyd elérhető helyen. Aztán pár nap-hét múlva vedd elő egy másik harmadát, és tedd el, amivel eddig játszottak. Így a gyerekek is sokkal inkább ki fogják használni a játékaikat, és nem fognak a bőség zavarában szenvedni – ami tényleg előfordul náluk.

+ Jó szokások– Ennél fontosabb tipp talán nem is adható! Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy pakoljanak el maguk után, és hogy segítsenek a háztartásban! Már egész pici kortól bevonhatod őket. És a legfontosabb, amivel ezt átadhatod, az persze, hogy a jó példa!

Nektek milyen tippetek van még a lakás lakhatóságának fenntartására a gyerekek minden igyekezete ellenére?

Szilágyi Diána , 2014. április 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?