Otthoni veszélyforrások

Annak érdekében, hogy az otthoni körülmények valóban biztonságosak legyenek a kisgyermekek számára, néhány fontos dologra mindenképpen oda kell figyelni. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy hogyan lehet csökkenteni az otthoni veszélyforrásokat.


A gyógyszerek és a vitaminok tárolására kiemelt figyelmet kell fordítani

Ha kisgyermek van a családban, akkor a gyógyszerek és a vitaminok tárolására kiemelt figyelmet kell fordítani. Minden egyes tablettát zárható dobozba kell tenni, függetlenül attól, hogy gyerekzáras csomagolásban van vagy pedig leveles készítmény.

A gyógyszerek és a vitaminok mellett a vegyszerekről sem szabad megfeledkezni. Persze ez nyilvánvaló, de könnyen elérhető helyen maradhat például a mosogatószer vagy a mosópor. Minden vegyszert zárható szekrényben kell tárolni vagy olyan magasságban, ahol biztosan nem éri el a gyermek. Ez vonatkozik azokra a vegyszerekre is, amelyek gyerekzáras csomagolásban vannak.

A szobanövények is lehetnek veszélyesek

A kozmetikumokkal kapcsolatban is óvatosnak kell lenni, hiszen a látványuk és az illatuk egyaránt hívogató lehet a gyerkőc számára, kóstolási vágyat ébreszthet benne. Legyen szó kókusz illatú tusfürdőről vagy gyümölcsös testradírról, minden esetben óvatosnak kell lenni. Érdemes elzárni ezeket a fürdőszobai szekrénybe vagy pedig jó magasra helyezni őket.

A szobanövények is lehetnek veszélyesek, szóval, ha kisgyermek is él a házban, akkor a mérgező növényeket a helyiségekből és a kertből egyaránt el kell távolítani. A szobanövények esetében veszélyes lehet például a mikulásvirág, az anyósnyelv és a fikusz. Az udvaron található növények közül pedig veszélyesnek minősül többek között a leander és a lilaakác.

A bútorokat is ellenőrizni kell

A nyílászárók is otthoni veszélyforrásoknak tekinthetőek a gyerkőcök számára. Emiatt a bejárati ajtót, az ablakokat és az erkélyajtókat mindig zárva kell tartani. Szellőztetés idejére az utóbbi kettőt bukóra lehet nyitni. Másodpercekre sem szabad kockáztatni, továbbá a zárban a kulcsot nem szabad benne hagyni. Utóbbi azért rendkívül fontos, mert a kicsik magukra tudják zárni az ajtót.

A bútorokat is ellenőrizni kell. Fontos, hogy a polcok, a szekrények, az asztalok és a komódok stabilak legyenek. Továbbá érdemes gyerekbiztos zárakat feltenni a fiókokra, illetve sarokvédőket használni. Ezekre a teendőkre azért van feltétlenül szükség, mert amikor a gyerkőcök elérik azt az életkort, amikor ”kalandorokká” válnak, mindent fel akarnak fedezni. Mindenbe belekapaszkodnak, mindenre felmásznak és mindent ki szeretnének próbálni.

S. Dóra , 2022. augusztus 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?