10 ok, amiért sírhat a baba

A baba a sírással kommunikál, mégis, sokszor nehezen értjük, hogy mit akar. Ha eleinte nagyon bizonytalannak is érezzük magunkat, ne csüggedjünk, hamarosan a sírás milyenségéből tudni fogjuk, pontosan mi is a baja a picinek.

Addig is, összegyűjtöttük a tíz leggyakrabban sírást kiváltó okot, amelyekre érdemes gondolni ilyen esetben. Ha a baba sírása közben lázat vagy nehézlégzést, netán hányást tapasztalsz, érdemes felhívni a gyerekorvost.

 • Éhes vagyok! ez az egyik leggyakoribb indok, amiért egy kisbaba sírni szokott. A baba gyomra még igazán aprócska – kb. 7 ml akkor, amikor megszületik -, így mindig csak egy kevés anyatejet tud befogadni. Ezért ha sír a baba, próbáld meg megetetni, hiszen még akkor is éhes lehet, ha nem túl rég evett utoljára.
   
 • Fáradt vagyok! A babák egy része nehezen tud elaludni, még abban az esetben is, ha egyébként teljesen kimerült. Az álmosság ilyenkor nyűgösségben és sírásban csúcsosodhat ki, de előfordulhat, hogy csak bámul a semmibe csendesen. A legjobb, ha megtanítod neki, hogyan altassa el magát.

 • Mert sírnom kell! Sok babánál előfordul, hogy öt hónapos korukig késő délután vagy estefelé sírva fakadnak. Menetrendszerűen. Ez teljesen normális, de a szülőnek elég idegőrlő jelenség. Ha egy egyébként egészséges baba folyamatosan sír, akkor általában hasfájósnak ítéljük, de a fenti jelenségnek ehhez nem feltétlenül van köze. Mindenesetre a ringatás, járkálás, a monoton zaj – pl. bekapcsolt porszívó vagy hajszárító – segíthet a kicsinek megnyugodni.
   
 • Tele a pelenkám! No persze, a baba tiltakozhat azért is a sírással, mert tele van a pelenkája, ami zavarja – vagy netán csípi is. Ha pedig ez a helyzet, akkor biztos, hogy sírni fog. Érdemes a pelenkázásokkor minden alkalommal popsikenőcsöt használni, ami taszítja a vizeletet és így védi a baba érzékeny bőrét. Ahogy jót tesz az is, ha naponta minimum egyszer fél-egy órára leszedjük a pelenkát a kicsiről.
   
 • Szeretgetésre vágyom! Egy kisbaba - főleg egy újszülött - még igazi ösztönlény, olyan, mint egy kismajom. Rengeteg ölelgetésre és minél több testkontaktusra van szüksége az optimális testi-lelki-szellemi fejlődéshez. A legjobb, ha valamilyen hordozóval magadra kötöd, így a járásoddal is elringatod, hallja a szíved dobogását, és halkan beszélhetsz hozzá vagy dúdolhatsz neki.
   
 • Büfiznem kell! Ha a babád etetés alatt vagy után sír, lehetséges, hogy a szelek bántják. A bélben fejlődő gázok mellett a leggyakrabban hasfájást okozó probléma az, hogy egy mohó baba az anyatej – vagy tápszer – mellett nem kevés levegőt is betermel a hasába. A hatékony büfiztetés megoldhatja ezt a problémát.
   
 • Melegem van! Figyelj arra, hogy ne öltöztesd túl a babát, mert túl fog melegedni. A legjobb, ha mindig csak egy réteggel adsz rá többet, mint amiben te jól érzed magad az adott időjárási viszonyok között.
   
 • Fázom! Ha egy baba pelenkázás vagy fürdetés közben visít, könnyen lehet, hogy csak emiatt teszi. A meztelen bőrünkön érezni a hideget nem is túl jó érzés. De idővel az anyukák is belejönnek a pelenkázásba, és gyors, határozott mozdulatokkal le tudják rövidíteni a hűvös időszakot.

 • Nem érzem jól magam! Figyelj a babád sírásának változásaira. Ha nem érzi jól magát, lehetséges, hogy más, eddig nem hallott tónusban fogja kifejezni magát. Lehet, hogy gyengébben sír, lehet, hogy sürgetőbben, nagyon magas hangon vagy csak kitartóan. Senki sem ismeri annyira a babádat, mint te. Ha úgy érzed, valami gond lehet, ne habozz, bízz az ösztönödben, és hívd fel a gyerekorvost. Inkább menjetek feleslegesen, mint hogy egyszer ne vidd el, amikor el kellene.
   
 • Túl sok ez nekem! Az is kiboríthatja a bilit egy babánál, ha túl sok az őt érő inger. Például ha folyamatosan abajgatják az őt csodáló látogatók, amivel túlstimulálják a picit. Ilyenkor jobb, ha a babát bevisszük egy nyugodt, csendes szobába, és ott próbáljuk meg lenyugtatni, esetleg elaltatni.

Gyakorlott anyatársak, nálatok mi vált be a síró baba lenyugtatására?

Szilágyi Diána , 2013. június 19.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2013 06 20. 11:56
- nepdalenekles (komoly!)

- hirtelen langyos furdovizbe meritem (annyira meglepodik, hogy elfelejti, miert is bombolt az elobb - csak olyan babaknak ajanlott, akik imadnak pancsolni)

- legyezes
- zene


→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó