Dolgozzunk vagy szüljünk? A modern kori nő karrierista.

Napjainkban egyre több 30 év körüli nőt aggaszt az a bizonyos kérdés, hogy a munkát vagy a szülést válassza. Meddig akarsz várni a szüléssel? Hangzik el a nagy kérdés.


A társadalmi elvárások, a családtagok nyomasztása, és azok a „bizonyos” kérdések jutnak azoknak, akik a karriernek ugyanolyan jelentőséget tulajdonítanak, mint egy gyermekvállalásának. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a biológia nem változik, mégis a legtöbben úgy gondolják, a világ átalakult és ezzel párhuzamosan a nők vágyai is. A legtöbben hallották már legalább egy személytől, hogy a nőiség virágzását szerencsésebb kihasználnunk 35 éves korunkig, így hát mielőbb hozzuk világra első gyermekünket. Azonban egyre többen érezzük úgy, hogy lassabban érik meg bennünk ez a döntés. Vajon miért?

Az anyagi biztonság kérdése mozgatja a karrierista nőket!

Dolgozzunk vagy szüljünk? Kinyílt a világ, rengeteg lehetőség van arra, hogy képezzük magunkat, ugyanis a modernkori társadalom szeret fejlődni, önmegvalósítani, emellett az igények is megnövekedtek. Előfordul, hogy valaki már a harmadik diplomáját csinálja, komplett karrierutat tervez, bejárná a világot, és eszébe sem jut 30 éves kor alatt családot alapítani. Miért lettünk ennyire törtetőek? Manapság rengeteg egyedülálló nő képes eltartani a gyerekét. Egyre megfontoltabb lett a társadalom, biztosabb hátteret szeretnének teremteni a születendő gyermeknek, és a legtöbb családban bizony mindkét szülőnek dolgoznia kell, ha rendesen meg akarnak élni. Emiatt több huszonévesnek dilemmát okoz a gyerektéma. 

Ezen túlmenően…

A munkán kívül egyéb más tényezők is befolyásolják a gyermekvállalás idejének halasztását. Gondot jelenthet az otthon megteremtése, elköltözés a szülői házból, a tanulmányokra fordított idő. Egyre több embert foglalkoztat az önismeretben való fejlődés, mivel a születendő gyermeknek megannyi tapasztalatot és tudást szükséges majd átadni. A mai nagyvilági nők nem csak anyák akarnak lenni, hanem sikeresek is.

 Valóban több nehézségbe ütközünk 30 felett?

Tegyük félre a munkát, és lőjük be 25 éves korra a szülést? Tény, hogy a harmincas években járó hölgyek között többen hosszabb ideig próbálkoznak a babaprojekttel, mint a húszas éveikben járó nő társaik. Igaz az is, hogy változik a női test, ez természetes. Viszont teljesen egyéni döntés, hogy hogyan alakul valakinek az élete, és mikor érik meg a nagy feladatra. Nagyobb kárt okozunk azzal, ha felkészületlenül, mások elvárásait, tanácsait figyelembe véve vállalunk gyereket.

Sokan elfelejtik, hogy apára is szükség van…

Rohan a világ, vagy csak éppen nem jön velünk szembe a szőke herceg fehér lovon, mindegy mi a felállás, a lényeg, hogy önhibánkon kívül megy az idő. Van, aki 31 évesen szingli, így hát hiába kérdezzük meg őt havonta, hogy mikor lesz már gyereke, az Apa nélkülözhetetlen szelete a családalapításnak. Valószínűleg, ha holnapután megismer valakit, akkor is idő míg baba születik a kapcsolatban. Ne ítélkezzünk! Nem kell belelátnunk mások életébe, a sok kérdéssel csakis frusztrációt váltunk ki a jelenleg még gyermektelen nőkből.

Ismerd meg önmagad, hogy jobb anyává válhass!

Aki úgy gondolja nem vállal gyereket, mert korai, annak nem kell aggódnia. Ha valaki még vár, nagyobb esélyt ad arra, hogy kiforrjon az egyénisége, később kevésbé lesz kapuzárási pánikja, és a célok elérésével magabiztosabb lehet. Kiegyensúlyozottabb, boldogabb nőként kezdhet bele a gyermeknevelésbe. A legfontosabb, hogy több értéket lesz képes átadni a kis csemetének. Nem csak önmegnyugtatásról van szó. Tények is bizonyítják:

Egy új kutatás alátámasztja, miért lehet jó döntés 35 év felett szülni!

Kimutatták, hogy testileg lehet, hogy könnyebben esik teherbe egy 24 éves hölgy, de szellemileg egy nő jobban felkészül a gyerekvállalásra 35 év környékén. Problémamegoldó készséget vizsgálva, a verbális képességeket, ezenkívül a vizuális észlelést tekintve egyértelmű győztesek lettek a 30-asok. 

A legeslegfontosabb a karrier és a gyermekvállalás közötti választásban, hogy nem másoknak kell megfelelni, ugyanis az semmi jóra nem vezet. Ugyanolyan csodálatos dolog huszonévesen anyává válni, mint 30 felett. Mindenki döntse el maga, hogy mi neki a legjobb. Aki nagyobb tervekkel rendelkezik, előbb járja be az útját, hagyjuk őt szárnyalni! A lényeg, hogy ne a társadalom diktáljon, hanem a szíved és a saját megérzéseid!

D. Dominika , 2021. december 28.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?