Gyarapodhat a koraszülöttek száma?

Minden év november 17-én ünnepeljük a Koraszülött babákat, akik már születéskor igazi kis harcosként jönnek a világra. Manapság egyre több érdekes eset fordul elő, és úgy tűnik az éghajlatváltozás is befolyásolja a várandósság időtartamát.

 


Koraszülöttek Világnapja, korababák, koraszülött babák
Ha a gyermek érkezése a betöltött 24. illetve a 36. hét közé esik, vagy a 2500 grammos születési súlyt nem éri el, viszont az 500 grammot igen, vagy mindemellett a magzat életjelenséget mutat a világra jöttekor (WHO 1961), akkor koraszülött csecsemőről beszélünk. Legalábbis mindez helytálló volt addig, amíg a modern koraszülött gyógyászat nem fejlődött ki annyira, hogy ma már akár egy 500 grammos vagy akár a 24. hétnél fiatalabb csecsemőt is életben tudnak tartani.

Fontos az időzítés, hogy jókor legyen jó helyen az ember, és ez a gyermek születésekor sincs másképp. Egyesek akkor érkeznek, amikor számítanak rájuk, mások úgy vélik, húzzák az időt, ameddig lehet, és előfordulnak olyanok is, akik úgy gondolják, jobb előbb, mint utóbb. Ők a koraszülött kis hősök!

Vannak közöttük, akiknek sajnos nem sikerül, de számos csodálatos sikertörténettel is találkozhatunk:

Éghajlatváltozás és koraszülés?

Tizenhat hónappal ezelőtt tízből pont ez az egy lett az az amerikai baba, aki tizenkilenc héttel korábban született a vártnál. Az amerikai eset nem csupán egy meghökkentő kivétel volt, mára már egy tendenciává nőtte ki magát az a jelenség, amit a tudósok az éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe.

Csodával határos módon…

Az érintett édesanya ikerterhességének huszonegyedik hetében járt, amikor összehúzódásokat tapasztalt, ami nyomban rossz előérzetet keltett benne. Még aznap két kisgyermeknek adott életet, akik egyenként is kevesebb, mint egy kilót nyomtak. A túlélési esélyük gyakorlatilag 1% volt.. Az iker testvérpár egyik fele idő előtt feladta a harcot, azonban fiútestvére felülírta az orvosi számításokat, és a világ “legkoraszülöttebb” koraszülött csecsemőjeként egy éves születésnapját ünnepelheti, ugyanis most lett tizenhat hónapos. 

Mi történik, miért jönnek előbb a babák?

Számtalan környezetet alakító tényező kövezheti ki az utat, ami a koraszüléshez vezet. Ahhoz, hogy a várt időben szülessen a pici nem elhanyagolható szempont a megfelelő orvosi ellátás, a terhesgondozás alapfeltételeinek megteremtése, az anyagi biztonság, és emellett az egészségügyi állapot felmérése és kordában tartása. Azok az édesanyák, akiknek terhességeik közt túlságosan feszített a tempó és a testünknek, szervezetünknek nincs idejük regenerálódni, ugyancsak számolhatnak a koraszülés esélyével

Te sem gondoltad volna…

A korábban említett anyagi, illetve egészségügyi feltételek, lehetőségek ismeretén túl az amerikai tanulmányok szerzői nem zárkóznak el azon konklúzió elől sem, hogy a mostani időszakban tapasztalt éghajlatváltozás igen is hatással van a koraszülés arányaira. Azonban ezt még nem lehet és nem is szabad sziklaszilárdan kijelenteni, egyelőre az összefüggéseket keresik és elemzik a kutatók. Viszont, ha összefüggésbe hozható a koraszülöttek gyarapodása és az éghajlatváltozás, akkor is van még olyan, aki úgy érzi (még), hogy a globális felmelegedés „nem a mi felelősségünk”?

 
D. Dominika , 2021. november 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó