#baba#anya

Hogyan kezeljük érzelmileg a NICU-t?

Az újszülött intenzív osztályon lenni ijesztő a szülők számára. Hogyan kezeljük érzelmileg a NICU-t? Hogyan támogassunk egy NICU-szülőt?


Az újszülött intenzív osztályon (NICU) lenni ijesztő lehet a szülők számára. Egy aprócska csecsemőt látni a monitorokra kötve, erre érzelmileg soha nem lehet felkészülni. Az olyan dolgok, mint például az, hogy mennyi ideig marad, hogy kap-e táplálékot vagy sem, hogy mi a diagnózis, és még sok minden más is megterhelheti a szülőket.

Az alábbiakban anyukák osztják meg gyermekeik diagnózisát, tippeket adnak, hogyan dolgozzuk fel ezeket érzelmileg, és néhány tanáccsal segítenek felismerni, hogy mit tehetnek az újszülött intenzív osztályon élő családok támogatása érdekében.

Miért került a babád az újszülött intenzív osztályra?

A megkérdezett édesanyák többsége azt mondta, hogy újszülött babájuk az alacsony születési súly miatt, és/vagy a koraszülés (szervi fejlődési lemaradás) miatt került a NICU-ra. 

- A lányom 10 héttel korábban, a 30. héten született. Amellett, hogy kis súllyal született, légzési distressz szindrómában szenvedett, és koraszülöttsége miatt a szervi fejlődése súlyosan elmaradt. Az inkubátorban töltött idő alatt légzéstámogatásra, a tápláláshoz csőre volt szüksége - mesélte Deb Discenza, 53 éves, springfieldi édesanya.  

- A babámnak átmeneti tachypnoe-ja volt, ami gyakran fordul elő császármetszés esetén. Három héttel korábban, tervezett császárral született, mindez a számos fogyatékosságom miatt, ami ahhoz vezetett, hogy fizikailag képtelen voltam tovább kezelni a terhességet – mesélte Jackie Rosen, 36 éves torontói édesanya.

- A terhességem vége felé szűk méhnyakkal diagnosztizáltak. A szülészorvosomnál tett heti látogatásom alkalmával hatalmas összehúzódásom volt. Sikerült megállítaniuk az összehúzódásokat, és egy hétig ágynyugalomban voltam a kórházban, mielőtt a 33. héten szültem – mondja Margaret Ash, 37 éves, San Francisco-i édesanya.

- A legidősebb gyermekemnél preeklampsziám volt. A vérnyomásom a 27. hét körül kezdett emelkedni, és ágynyugalomra kényszerítettek, amíg meg nem szültem őt a 32. héten sürgősségi császármetszéssel. A középsőt a 37. héten szültem meg, amikor a vérnyomásom elkezdett emelkedni. A vércukorszintjét nehezen tudta stabilan tartani – addig tartották az újszülött intenzív osztályon, amíg nem tudta magától szabályozni. A legkisebb gyermekemet a 35. héten szültem meg, amikor a vérnyomásom elkezdett emelkedni. Néhány napra felvették őt is az intenzív osztályra – mesélte Rachel Weingartner, 37 éves, birminghami édesanya. 

- A 26. terhességi héten, egy rutinellenőrzésen nem tudták bemérni a fiam szívverését. Azonnal mentőautóba tettek, és a legközelebbi kórházba siettek, ahol előkészítettek egy sürgősségi császármetszésre. Az orvosi csapat a mai napig nem tudta kideríteni, hogy miért volt a fiamnak méhen belüli bradycardiája, de ha nem hozták volna világra, és ha aznap nem találkozom az orvosommal, a fiam valószínűleg ma már nem élne – mondta Jenny Reyes-McCormick, 47 éves, Anaheim Hills-i édesanya.

Édesanyák tippjei a NICU érzelmi kezelésére

 • Próbálj meg nem a legrosszabb forgatókönyvre gondolni! Ne hasonlítsd a babádat más újszülöttekhez, mert minden baba más és más. 
 • Ne hibáztasd magadat bármilyen egészségügyi problémáért, amellyel gyermeked esetleg küzd!
 • Beszélgess, és barátkozz a többi anyukával, függetlenül attól, hogy mennyire fáradtak, bizonytalanok és érzelmileg elérhetetlenek! A gyermeked ismeretlen kimenetelétől való félelem pusztító, és az egyedüllét személyes gyötrelme csak fokozza a félelmet. 
 • Csak arra koncentrálj, ami előtted van! Ahelyett, hogy pánikolnál mi történhet, ünnepelj meg minden egyes kis mérföldkövet.
 • Vigyázz magadra! Te is gyógyulóban vagy, ugyanolyan figyelemmel kell lenned a saját gyógyulásodra, mint babádéra.
 • Beszélgess babáddal, mondd el neki, hogy mennyire szeretitek, mondd meg neki, hogy küzdjön, és hogy minden lépésnél ott vagy mellette, és mindenekelőtt kapaszkodj a reménybe!
 • Kegyelmezz magadnak! Bármilyen súlyos érzéseid vannak, rendben van. Légy dühös, légy szomorú... jogod van gyászolni, reménykedni, és érezni. 
 • Mondd el az érzéseidet a családtagoknak, a legközelebbi barátoknak vagy szociális munkásoknak!

Édesanyák tanácsai a NICU-s szülők támogatására

 • Kérdezd meg a szülőket, hogyan érzik magukat! 
 • Ajánld fel támogatásodat – segíts a házimunkában, vigyázz a nagyobb gyerekekre! 
 • Hívd fel a NICU-on lévő családot vagy küldj nekik sms-t, még akkor is, ha csak az időjárás a téma! Ne sértődj meg, ha nem válaszolnak!
 • Küldj nekik ételt!
 • Kerüld a kéretlen tanácsadást vagy a más babákkal való összehasonlítást!

- Soha nem fogom elfelejteni, amikor a kórházban késő este az egyik nővér adott nekem egy táskát, amiben egy kis ajándék volt (már nem is emlékszem, mi volt az) és egy üzenet egy másik anyukától, akinek szintén volt korábban egy újszülöttje az intenzív osztályon. Egyszerű bátorító üzenet volt, és egy képet is tartalmazott, amelyen az akkor 3 éves gyermeke szaladgált. Még mindig könnyeket csal a szemembe, ha arra gondolok, hogy ez mennyit jelentett nekem…. egy vadidegentől kaptam – mesélte Elizabeth Constantine, a 37 éves, atlantai édesanya.

Forrás: verywellfamily.com

B.Edina, 2022. október 12.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?