“Mell-kúszás” születés után - A csoda benned él!

Engedd az újszülöttnek, hogy rákússzon a melledre közvetlenül a szülés után! Csodálatos élmény és igen hasznos is!

 


Az újszülöttek számára elengedhetetlen a bőrkontaktus: segítségével sokkal hamarabb megnyugszanak a babák a születés után, a szoptatás is könnyebben megy, ösztönzi a baba és anya közti kötődés kialakulását, valamint az anyákra is pozitív hatással van a baba közelsége, például segíti a méh összehúzódását és csökkenti az anyai vérveszteséget.

Az első gyermekem születése utáni órák és napok a sokk, a könnyek és a frusztráció homályában teltek. Ő és én egészségesek voltunk, ami áldás volt, de bármit tettem, nem tudtam rávenni, hogy szopjon. Egyszerűen nem akarta kinyitni a száját, hogy megszoptassam. Összetörte a szívemet, és nagyon stresszes voltam.

Mire a második babám megszületett, már nem csak tapasztaltabb szoptatós anya voltam (az első babámat sok sírás és küzdelem után végre rávettük a szoptatásra), hanem szoptatási tanácsadó is. Tapasztalatokkal és információkkal felvértezve elhatároztam, hogy ezúttal jobb szoptatáskezdési tapasztalatot szerzek.

Az egyik dolog, ami szerintem az első alkalommal megnehezítette a helyzetet, az az, hogy nem sokkal azután, hogy a kisbabám megszületett, elvitték megfürdetni, megvizsgálni, és beadták neki a K-vitamin injekciót. Tehát nem töltöttük együtt az első órát. Amikor eljött az ideje, hogy felkészüljek a második babám születésére, mindent elolvastam a születés utáni első óra varázslatáról, és arról, hogy a babák ekkor valóban felkészülnek a szoptatásra.

Még videókat is láttam olyan csecsemőkről, akik a születés után "mellre kúsztak", ahol szó szerint odamásztak a mellhez, megtalálták azt, és maguktól rácsatlakoztak.

Ezúttal én is ezt terveztem, és a szülésznőim beleegyeztek, hogy amíg a baba és én egészségesek és jól vagyunk, legalább egy órát a mellkasomon lóghat, mielőtt bármilyen fürdetést vagy vizsgálatot végeznének.

Szerencsére, egy gyors és intenzív szülés után, a kisbabám élénken jött ki a világra. A mellkasomra helyeztük, és vártunk. Először csak ott lógott, szaglászott, nyalt néhányat, és úgymond csak a területet vizsgálta. Aztán úgy 20 perccel később éreztem, hogy a kis lábát belém nyomja, és elkezdett a mellbimbómhoz kúszni, és csipkedni, mint egy apró kis veréb.

És aztán ... rögtön bekapta a mellbimbómat.

Ami engem illet, ez nem volt más, mint egy csoda. És ez tényleg gyógyító volt az első élményem után. A gyereknek ezután soha többé nem volt gondja a mellre ráakadással.

Ha csak lehet, minden újdonsült anyukát arra bátorítok, hogy próbálja ki a ‘mell-kúszást’. Előre nem látható egészségügyi állapotoktól eltekintve szinte minden baba képes erre, és meg lehet csinálni, akár a teljes idejű szoptatás a cél, akár nem. Ez egyszerűen egy szuper klassz élmény - remek módja a kötődésnek, a szoptatás beindításának, és erőt ad, ha meglátod, mire képes a tested és a babád.

Hogyan működik a ‘mell-kúszás’? 

A szakértők úgy vélik, hogy a csecsemők ösztönökkel születnek, amelyeket a születés utáni első órában ki tudnak használni – és ezek az ösztönök segítenek az egész csodálatos jelenség megszervezésében. 

“Minden újszülött, amikor születése után nem sokkal az anya hasára helyezik, képes az anyja melléhez kúszni, és magától elkezdeni a táplálkozást” – írták az UNICEF egyik cikkében. “A jelenség áttörésnek bizonyul a korai szoptatás során gyakran előforduló problémák leküzdésében.”

Az újszülött szaglása, ízlelése és látása összehangoltan működik, hogy megtalálja a mellet -  magyarázzák -, és általában 30-60 percig tart, amíg az egész dolog megtörténik (tehát türelmesnek kell lenned!). Az anyukák segíthetnek a babájuknak, ha úgy érzik, hogy muszáj. Nincsenek igazi szabályok arra vonatkozóan, hogy hogyan kell csinálni, csak annyi, hogy a baba közvetlenül a szülés után ‘bőr a bőrön’ maradjon veled, megszakítás nélkül.

Az UNICEF szerint a szoptatás megkezdése arányának növelése mellett az, hogy a baba mellre kúszhat, ösztönzi az anya és a csecsemő közötti kötődést, valamint néhány más nagyszerű előnnyel is jár. Ilyen például, hogy segíthet melegen tartani a babát. “Továbbá a baba elkezd kolosztrumot [első tej] kapni, amely magas koncentrációban tartalmaz antitesteket. Ez védelmet nyújt a fertőzések ellen, és fontos a baba túlélése szempontjából”.

Nem csak a babák számára jár előnnyel, hanem az anyák számára is: “A mell-kúszás segíti a méh összehúzódását és a méhlepény gyorsabb kilökődését, csökkenti az anyai vérveszteséget és megelőzi a vérszegénységet”.

Persze ne feledd, hogy ha nem akarod csinálni, vagy bármilyen okból nem vagy rá képes, te és a babád is jól fogjátok érezni magatokat. Szóval, ha hajlandó és képes vagy rá, akkor azt mondom, rajta! Tényleg hihetetlen, és egész életedben emlékezni fogsz erre az élményre.

 

Szerző: Bujdosó Edina

Forrás: Scarymommy.com 

Nyitókép: YouTube

B.Edina, 2021. december 28.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?