#baba#anya

Ne félj a szoptatástól!

A szoptatás mind az anya, mind a csecsemő számára tanult készség, amely időt és türelmet igényel. Íme néhány tanács, hogy bátrabb és magabiztosabb légy.


Mikor kezdd el a szoptatást?

Nincs okod várni! Közvetlenül a születés után a baba lelkes, éber és készen áll a szoptatásra. Helyezd a babát rögtön a bőrödre, hogy a bőre a te bőröddel érintkezzen! Ez nemcsak a szoptatás miatt fontos, hanem az anya-gyermek kapcsolat megerősítéséhez és a pici nyugalmához, biztonságérzetének növeléséhez is hozzájárul. Tedd a babát tehát a bőrödre a születés után, és amilyen gyakran csak lehet az élete első napjaiban! Ez segít a babának alkalmazkodni a testeden kívüli élethez és jobban szoptatni. A baba szopási reflexe a születés után 45 perctől 2 óráig a legnagyobb. Az első néhány etetésnek tartós hatása van, amellyel megalapozhatjátok a szoptatáshoz való pozitív hozzáállásotokat.

A baba kezdeti éberségét és buzgóságát egyre mélyebb alvás követi. Körülbelül 20-24 órás kora körül a baba gyakrabban lesz ébren, és jobban érdeklődik majd a szoptatás iránt. Amikor ébren van, előfordulhat, hogy a pici gyakran akar enni, és váltakozik a könnyű alvás és a csendes ébrenlét között. Előfordulhat, hogy a csecsemő többször is szopizik egymás után (csoportos szoptatás), és több órát alszik aztán evés nélkül. Normális esetben az egészséges újszülöttek óránként vagy egy órán belül többször is szopizhatnak, általában az esti, késő éjszakai vagy kora reggeli órákban. A csecsemő csoportos etetési igényeinek való megfelelés segíthet abban, hogy a baba elégedettnek érezze magát, azután érdemes lesz majd egy napirendet elkezdeni beállítani, mert ezzel a baba étkezését és a tejtermelődést is kiegyensúlyozottabbá tudod tenni.

Szoptatás császármetszéses szülés után

A császármetszéses szülés nem befolyásolja közvetlenül a szoptatási folyamatot. A fizikai kényelmetlenség, a fáradtság és a műtét során alkalmazott gyógyszerek azonban nagyobb kihívást jelenthetnek a szoptatás megkezdésekor. A szülés után a lehető leghamarabb (24 óránként 8-12 alkalommal) szoptasd a babát. Amint elkezded a rendszeres etetést, a tejtermelődésed is megnő.

Partnered vagy segítőd személye nagyon értékes lehet abban, hogy segítsen neked felemelni és elhelyezni a babát. Kényelmesebb lehet a labdatartás, az oldalfekvés vagy a bölcsőtartás, miközben a hasadon párnával támasztod a picikét.

A szoptatás első néhány napja

A kutatások szerint a szoptatás sikere szempontjából kritikus napok a szülés utáni első hétben, majd később, a baba hatodik hete környékén vannak. Fontos, hogy ezekben az időszakokban megkapd a szükséges segítséget. A fáradtságtól és kimerültségtől gyakran elbizonytalanodhatsz a szoptatás folytatásával kapcsolatosan, de ne add fel! Ha lehetséges, kérj segítséget a házimunkában és a csecsemőgondozásban, hagyj időt a pihenésre és a kényelemre. Ne habozz elfogadni a segítséget, ha felajánlják! Egyszerűsítsd a házimunkát, amennyire csak lehetséges, például használj papírtányérokat/poharakat vagy vegyél igénybe élelmiszer-szállító szolgálatot. A születést követő kezdeti nyugodt, éber állapot után normális, hogy a babák a következő 24 órában álmosak. Szoptass 24 óránként 8-12 alkalommal.

Hozz létre egy nyugodt, kényelmes "szoptatóhelyet", és engedd meg magadnak, hogy pihenj. Keress egy kényelmes pozíciót, például egy székben, amelynek oldalán és hátulján bőven van hely a babát és a karodat megtámasztó párnáknak. Ha felhúzott lábakkal ülsz egy ágyon, vagy ha székben ülsz, egy lábzsámoly segítségével kényelmesebbnek érzed magad. A szoptatószék nagy áldás tud lenni, mert a támlája is úgy van kialakítva, hogy ne fájjon a hátad és a nyakad. Sokan nem gondolnak arra, hogy szoptatás közben az anya gyakran lefelé néz a babájára, és ettől a nyak és a gerinc is igencsak meg tud fájdulni.

Olykor akkor is rá kell venni a picurt, hogy szopizzon, ha épp nem akar. Csomagold ki a babát, és ellenőrizd, hogy kell-e pelenkát cserélni. Ez segít felkelteni és szoptatásra ösztönözni a kicsit, különösen, ha éppen álmos. 

Hogyan csináld?

A leginkább megfelelő pozíció megtalálása mindenkinél egyedi. Próbálgasd, amíg meg nem találod azt, amely számodra leginkább kényelmes, praktikus és nem fárasztó, mert folyamatosan tartanod kell, amíg a picike abba nem hagyja az evést. Lehet ülve, fekve, de fontos, hogy a hátadat ne terheld meg nagyon, illetve, hogy a kicsi rendesen hozzádférjen.
Ha a baba csak a mellbimbóra kapaszkodik, és nem a mellbimbóudvarra, problémák alakulhatnak ki, például fájó mellbimbó és gyenge tejellátás a baba számára. Előfordulhat, hogy többször is meg kell ismételni ezeket a lépéseket, mire a baba megfelelően be tud kapcsolódni:

  • Tartsd a babát közel a melleidhez! Győződj meg róla, hogy a baba füle, válla és csípője egyenes vonalban van, és a baba orra egy magasságban van a mellbimbóval!
  • Hozd a picikét közel a melledhez!
  • Érintsd a mellbimbót a baba ajkaihoz!
  • Amikor a picur szája tágra nyílik, gyorsan húzd közelebb a babát, hogy rácsatlakozzon, mivel a szája csak néhány másodpercig lesz nyitva. 
  • A baba állának érintenie kell a mellet, és a baba szájának teljesen nyitottnak kell lennie, hogy minél több mellbimbót vehessen fel.
  • A baba ajkainak kifelé kell fordulniuk a mellhez képest.
  • A szopómozgás az állkapocs mentén történik, nem pedig az arcon.

Fontos, hogy inkább húzd a babát a melledhez, minthogy a melled a baba szájához vidd. Így a hátad kevésbé fog fájni, és a gyermekedet is arra ösztönzöd, hogy akarjon szopizni aktívan, ne pedig passzív befogadó legyen.

A baba akkor is tud majd lélegezni, ha az orra esetleg a mellhez nyomódik. Az első héten hasznos, ha a szoptatás során továbbra is megtámaszod a mell súlyát. Támaszd meg a baba fejét a nyak tövénél is.

A szoptatásnak nem szabad fájnia. Erős ritmikus húzódást kell érezned a melleden. Az első percben jelentkező kis mellbimbóérzékenység normális a tanulási időszakban. A fájó, kipirosodott, vérző vagy repedezett mellbimbó azonban nem normális. Ha ez történik, figyeld meg, hogy vajon mit csináltok másképp, ha nem tudsz rájönni, fordulj szoptatási tanácsadóhoz vagy a védőnőhöz.

A baba levétele a mellről és a büfiztetés

Ügyelj arra, hogy a szívást úgy szakítsátok meg, hogy a kisujjadat a baba szája sarkába csúsztatod az ínye közé. Ne vedd le a babát a mellről, amíg a szívás meg nem szűnik, különben fájó mellbimbó alakulhat ki. A szívás elég erős, és némi erőfeszítést igényelhet, hogy elengedje a baba szorítását.

Nem minden szoptatott babának van szüksége minden etetésnél büfiztetésre. Általában a szoptatott csecsemők nem nyelnek annyi levegőt, mint a cumisüvegből táplált csecsemők. Ha a baba az etetés előtt sírt, és húzza a mellet, vedd le a cicidről és próbáld meg a büfiztetést, majd próbálkozz újra a szoptatással. Egyes babák nem büfiznek azonnal, és előfordulhat, hogy több pozíciót is ki kell próbálni.

A baba büfiztetéséhez hasznos pozíciók a következők: a baba pocakját a válladnak támasztod és a pici hátát simogatod vagy befekteted az öledbe a hasára fordítva.

A szoptatás csodálatos dolog, rendkívül erős kötődést alakít ki anya és gyermeke között, valamint hozzájárul az egészséges és erős immunrendszer kialakításához. Mindenki egyedileg dönti el, hogy meddig akar vagy meddig tud szoptatni, de nagyon fontos, hogy nem szabad erre sem rágörcsölni. Ha nem megy, ha neked ez idegen dolog vagy esetleg nincs elegendő tejed, akkor is jó anya vagy, és akkor is egészséges gyermeked lesz, ha tápszerrel eteted. Fontosabb, hogy nyugodtan és harmonikusan kezd az anyaságot, ami nem megy, ha lelkiismeret-furdalásod van. A tápszeres etetésbe pedig apát is be tudod vonni, akinek így könnyebb lesz belejönni az apa szerepbe és kialakítani a pici babátokkal egy csodálatos kötődést. 

Forrás: llli.org

 

Purkald Krisztina, 2023. január 25.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?