#baba#anya

Vannak olyan ételek, amelyeket kerülni kell szoptatás közben?

Vannak olyan ételek, amelyeket a kismamáknak kerülniük kell a várandósság idején. Felmerül a kérdés, hogy vannak-e olyan ételek, amelyeket a szoptatás alatt kerülni kell?


A legtöbb szoptató anyuka az ételek széles skáláját fogyaszthatja anélkül, hogy az hatással lenne a babájára. De minden helyzet más és más. Ha azt veszed észre, hogy a babád nyűgösnek, álmatlannak tűnik vagy a gázokkal küzd egy bizonyos étel elfogyasztása után, beszélj a gyermeked orvosával arról, hogy az ok az étrendedben vagy valami másban keresendő-e.

Szoptatás alatt kerülendő vagy korlátozandó élelmiszerek

A szoptató anyák számára különösen veszélyes élelmiszerek közé tartoznak a következők:

Hal: Kerüld a magas higanytartalmú halfajok – kardhal, király makréla – fogyasztását! A hal azonban nem tiltott dolog szoptatás alatt, amennyiben korlátozod az elfogyasztott mennyiséget, és alacsony higanytartalmú halakat és tenger gyümölcseit választasz. A szoptatós anyáknak ugyanis ajánlott hetente 220-340 g alacsony higanytartalmú halat fogyasztani, amely nagyszerű forrása az omega-3 zsírsavnak.

Alkohol: A legbiztonságosabb, ha szoptatás alatt nem iszol alkoholt. Ha időnként mégis megteszed, figyelj a következőkre. Ha lehetséges, közvetlenül az alkohol fogyasztása előtt szoptasd meg gyermekedet (vagy fejd le az anyatejet). Miután ittál, várj legalább két órát a szoptatással. Vedd figyelembe a véralkoholszintet befolyásoló egyéni tényezőket. Ezek közé tartozik, hogy ettél-e már valamit, és mennyi a testsúlyod. Mértékkel igyál, hiszen ugyanaz az alkoholmennyiség, amely a véráramba kerül, az anyatejbe is bekerül, ezért fontos, hogy miután ittál legalább 2 órát várj a szoptatással.

Koffein: A túl sok koffein túlstimulálhatja a babát. Két-három csésze kávé (300 milligramm koffein) elfogyasztása a nap folyamán elosztva még rendben van, de ennél több kávé megzavarhatja a baba alvását, vagy nyűgössé teheti. Ne feledd, hogy a koffein egyes üdítőkben, teákban és vény nélkül kapható gyógyszerekben is megtalálható.

Gyógynövények: Bizonyos gyógynövények, beleértve néhány gyógyteát is, nem tekinthetők biztonságosnak a szoptató anyák számára. Mivel a gyógynövények nagyon erős hatásúak lehetnek, konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen gyógynövényt szednél.

Csokoládé: Túl sok csokoládé túlságosan stimulálhatja a babát. Nem baj, ha néhány kocka csokoládét vagy egy szelet csokoládétortát eszel. De ha nagy mennyiségű csokoládét eszel, a csokoládéban lévő teobromin (stimuláns) ugyanúgy hathat a babára, mint a koffein. Valmint a csokoládé koffeint is tartalmaz, ami egy újabb ok arra, hogy ne vigyük túlzásba.

Reagálhat a babám egy olyan ételre, amit szoptatás közben eszem?

Lehetséges. Ha úgy tűnik, hogy a gyermeked reagál az étrendben szereplő valamelyik élelmiszerre, beszélj az orvosoddal. Lehet, hogy a babának ételintoleranciája van, vagy lehet valami más is.

Az ételintolerancia tünetei a következők:

  • nyűgösség,
  • kiütés,
  • hányás,
  • véres hasmenés.

A csecsemőkori ételintolerancia két leggyakoribb oka a következő:

  • Tehéntejfehérje-intolerancia: ha a baba érintett, kerülj minden olyan ételt, amely tejet, tejterméket, kazeint, savót vagy nátrium-kazeinátot tartalmaz.
  • Szójafehérje-intolerancia: ha a baba érintett, kerüld az összes szójaterméket, például a tofut, a tamarit, a szójaszószt és a szójatejet.

Lehet, hogy a gyermekem allergiás a szoptatás alatt fogyasztott ételekre?

Az anyatej nagy valószínűséggel nem vált ki allergiás reakciót a babában, még akkor sem, ha allergén ételeket, például mogyorót, halat, kagylót és tojást fogyasztasz.

Ha a babának allergiás tünetei vannak (például ekcéma vagy kiütés, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, vörös és könnyező szemek, hányás vagy hasmenés), akkor azokat valami olyan dolog okozhatja, amivel rendszeresen érintkezik, például szappan, háziállatszőr, por, pollen, vagy olyan ételek, amelyeket a szilárd táplálkozás megkezdése után fogyaszt.

Ritka esetekben a csecsemő allergiás lehet olyan ételallergénekre, mint például az anya étrendjében lévő tehéntejfehérje. Ha aggódsz az allergén ételekre adott allergén reakció miatt, vizsgáltasd meg a babát.

A szoptatás alatt elfogyasztott ételektől gázos lesz a babám?

Bizonyított, hogy a szoptatott csecsemők egy kis része érzékeny lehet az anyukája étrendjében található tejtermékekre, és emiatt jobban felfúvódhat.

Talán hallottál már arról, hogy szoptatás alatt ajánlott elkerülni bizonyos ételeket – például a citrusféléket, a narancslevet, a fűszereket (fahéj, curry, chili paprika), a csípős ételeket és a “gázos” zöldségeket (káposzta, hagyma, brokkoli, karfiol) –, de nincs meggyőző tudományos bizonyíték e tanács alátámasztására.

Mégis, ha azt veszed észre, hogy a szoptatott baba nyűgösnek, gázosnak vagy álmatlannak tűnik egy adott étel elfogyasztása után, beszélj a baba orvosával. 

Forrás: babycenter.com

B.Edina, 2022. szeptember 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?