Nem ismersz majd magadra!

A terhességgel kapcsolatos információk, mendemondák mindenhol ott vannak. Elkerülhetetlen, hogy ne találd magad szembe velük, főleg, miután várandós leszel. Az első terhesgondozáson az orvosod valószínűleg egy csomó brosúrát ad majd neked - nekem is adott -, amelyek minden vizsgálatot és trimesztert lefednek.

 

 

Mindezen információk ellenére van - legalább - 10 gyakori meglepetés, amit a terhesség okozhat, de nem hívják fel rá kifejezetten a figyelmedet, na ebből hoztam el most én ötöt.


1. A fészekrakó ösztön

Sok terhes nő érzi a fészekrakó ösztönt, azt az erős késztetést, hogy takarítással és dekorálással felkészítse otthonát a babára. Én is éreztem, elképesztő. Nem kifejezetten vagyok az a dekorálós feleség, de akkor, ott, abban az időszakban ez igaz volt rám.

Ahogy közeledik a szülés időpontja, lehet, hogy azon kapod magad, hogy szekrényeket takarítasz vagy falakat mosol - olyan dolgokat, amikről a terhesség kilencedik hónapjában el sem tudtad volna képzelni, hogy megteszed! Ez a vágy, hogy felkészítsd az otthonodat, hasznos lehet - a szülés után kevesebb tennivalód akad, mármint a lakás takarítással. Pontosítok - lenne teendő és lesz is, de sosem érsz a végére. Azonban arra vigyázz, hogy ne vidd túlzásba!

2. Koncentrációs problémák

Az első trimeszterben a fáradtság és a reggeli rosszullétek miatt sok nő érzi magát kimerültnek és szellemileg homályosnak. De még a jól kipihent terhes nőknek is lehetnek koncentrációs nehézségeik és feledékenységi időszakaik. Ismerős?

Ebben szerepet játszik a babáról való gondolkodás, valamint a hormonális változások is. Minden - beleértve a munkát, a számlákat és az orvosi találkozókat is - kevésbé tűnhet fontosnak, mint a baba és a közelgő szülés. Minden gondolatod akörül fog forogni, és ez normális. A listák készítése segíthet emlékezni a dátumokra és a találkozókra, használj post it-eket, jegyzetfüzetet vagy a tenyeredet arra, hogy felírj dolgokat, mert higgy nekem - el fogod felejteni.

3. Hangulatváltozások

A premenstruációs szindróma és a terhesség sok tekintetben hasonlítanak egymásra. A melleid megduzzadnak és érzékennyé válnak, a hormonjaid fel-le járnak, és kedvetlennek érezheted magad. Ha PMS-ed van, akkor a terhesség alatt valószínűleg súlyosabb hangulatingadozásokkal kell számolnod. Ezek miatt az egyik percben még boldog lehetsz, a másikban pedig már sírni támad kedved. A hangulatváltozások nagyon gyakoriak a terhesség alatt. Ezek inkább az első trimeszterben és a harmadik trimeszter vége felé fordulnak elő.

Sok terhes nő szenved depressziótól a terhesség alatt. Ha 2 hétnél hosszabb ideig jelentkeznek a tünetek, például alvászavarok, az étkezési szokások megváltozása és hangulatingadozás, beszélj a kezelőorvosoddal.

4. Melltartó mérete

A mellméret növekedése a terhesség egyik első jele. A mellnövekedés az első trimeszterben az ösztrogén és a progeszteron hormonok magasabb szintjének köszönhető. Ez a növekedés az első trimeszterrel nem biztos, hogy véget ér - a melleid a terhesség teljes ideje alatt tovább nőhetnek! Vokt olyan időszak, amikor csak erről álmodoztál, nem igaz? Vagy csak én?!

A melltartó méretét a bordakosár is befolyásolhatja. Amikor terhes vagy, megnő a tüdőkapacitásod, így több oxigént tudsz beszívni, ami nagyobb mellméretet eredményezhet. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt többször is le kell cserélned a melltartódat.

5. Bőrváltozások

Azt mondják a barátaid, hogy ragyogsz a terhességtől? Ez az egyik hatás a sok közül, ami a hormonális változások és a bőröd megnyúlása miatt jelentkezhet.

A terhes nőknél megnövekedett a vérmennyiség, hogy extra véráramlást biztosítson a méhnek és más szerveknek, különösen a veséknek. A nagyobb térfogat több vért juttat az erekbe, és fokozza az olajmirigyek kiválasztását.

Egyes nők arcán barnás vagy sárgás foltok, úgynevezett chloasma, vagy "terhességi maszk" alakulnak ki. Néhányan pedig sötét vonalat észlelnek az alhas középvonalán, amelyet linea nigra (vagy linea negra) néven ismerünk. A mellbimbók, a külső nemi szervek és az anális régió hiperpigmentációja (a bőr sötétedése) is előfordulhat. Ez azért van, mert a terhességi hormonok hatására a szervezet több pigmentet termel. Tehát, ha ilyet érzékelsz, ne ijedj meg, ne érezd magad furán. Ezek mind természetesek.

A terhesség alatt gyakori a pattanás, mivel a bőr faggyúmirigyei több olajat termelnek. A terhesség előtt meglévő anyajegyek vagy szeplők pedig nagyobbak és sötétebbek lehetnek. A legtöbb ilyen bőrelváltozásnak a szülés után el kell tűnnie.

Sok terhes nőnél hőkiütés is előfordul, amelyet a nedvesség és az izzadás okoz. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség viszkető időszak lehet a nők számára. A has fölött húzódó bőr viszketést és hámlást okozhat. Orvosok ilyenkor felírhatnak krémeket a száraz vagy viszkető bőr megnyugtatására, nekem is volt ilyen és abszolút megérte.

 

 

Forrás: Kidshealth.org  

 

 

D. Dominika , 2022. június 12.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?