Normális, ha a baba nem kúszik?

A kúszás az első módja annak, hogy a babák hatékonyan közlekedjenek egyedül. Azonban nem minden csecsemő kúszik – néhányan teljesen kihagyják a kúszást, és egyből járni kezdenek.

 


Könnyű belefeledkezni abba, hogy az első pillanattól kezdve nyomon követjük gyermekünk mérföldköveit – mindannyian szeretnénk megnyugodni, hogy gyermekünk normális ütemben fejlődik; hogy jól csináljuk ezt az egész szülői dolgot. De a helyzet az, hogy természetesen nincs teljesen “normális” út a gyermek fejlődésében, ahogy a szülői nevelésben sincs egyetlen “helyes út”. Nem minden baba fog mosolyogni 2 hónaposan. Nem minden baba fog kúszni 9 hónaposan. Ez így van rendjén! A mérföldköveket általános iránymutatásként kell használni, nem pedig konkrét szabályként.

Mikor másznak a babák?

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) korábbi irányelvei szerint a csecsemők 50%-a 9 hónaposan kúszik. A tényleges tartomány azonban sokkal szélesebb. “A legtöbb baba azután kúszik, hogy felült, és mielőtt felállna, tehát 6 és 12 hónap között” – mondja Dr. Molly O’Shea, gyermekorvos és szülői coach. “Vannak azonban olyan csecsemők, akik soha nem kúsznak, legalábbis nem a hagyományos módon.” 

Néhányan gurulnak, hogy eljussanak oda, ahová akarnak, mások csak a karjukat használják, hadseregszerűen kúszva, megint mások pedig a fenekükön gurulnak – teszi hozzá. “Amíg a gyermeked húzza magát, hogy álljon és cirkáljon, addig nem kell kúsznia.”

Normális, ha egy baba kihagyja a kúszást?

Teljesen normális, ha a baba nem kúszik, mondja Brittany Ferri mozgásterapeuta, a Medical Solutions BCN orvosi tanácsadója. 

“Mindenki más ütemben fejlődik, és néhány gyermek kihagyja a kúszást, és rögtön áttér a felálláshoz való húzódzkodásra és a járásra” jegyzi meg Dr. Ferri. “Ha azonban a gyermek 9 hónapos kora körül van, és nem mutat semmilyen tendenciát a célzott mozgásra (pl. a karok mozgatása tárgyak után nyúlva, a lábak és a lábujjak vonaglása), akkor ezt meg kell említened a gyermekorvosodnak”.

Az is normális, ha gyermeked mászik. Amikor a CDC a kúszás mérföldkövet elhagyta a listájáról (2022), lényegében elismerte, hogy néhány gyermek számára normális, ha kihagyja a kúszást, és a támasz nélküli üléstől a bútorjáráson (asztalokba, székekbe és kanapé párnákba kapaszkodva) át a járásig jut el. 

“Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy a kúszás abnormális” hangsúlyozza Dr. Ferri. “Sokkal inkább azt, hogy ez nem egy olyan tartós készség, amely évekig elkíséri a gyermeket”.

A kúszás fontos mérföldkő más készségek szempontjából?

Nem feltétlenül. “Néhányan azt hitték, hogy a kúszás szükséges lépés a fejlődésben, és más dolgokra, például az olvasásra is hatással van, de megtanultuk, hogy ez nem szükséges lépés” – jegyzi meg Dr. O’Shea. Különösen azért, mert nagyon változó az időzítés és a megjelenés módja. 

Ez arról szól, hogy a fejlődési mérföldköveket hogyan kell használni. A gyermekorvosok (és a szülők) számára arra szolgálnak, hogy azonosítsák azokat a gyermekeket, akik számára hasznos lehet a korai beavatkozás – nem pedig ellenőrző listaként vagy a jövőbeli képességek garanciájaként. Ha a gyermeked nem teljesíti valamelyik mérföldkövet, akkor azt a gyermekorvosoddal való beszélgetés kiindulópontjaként kell használni a következő lépésekről, nem pedig arra, hogy azonnal aggódj, hogy valami nincs rendben.  

De természetesen a kúszás nem előnyök nélkül való. “A kúszás mindenképpen segíthet a koordinációban, hiszen a gyermeknek a karokat és a lábakat egyensúlyban kell mozgatnia ahhoz, hogy hatékonyan tudjon előrehaladni” – mondja Dr. Ferri. “A kúszás a végtagok nagyobb erejét is elősegítheti, mivel a gyermeknek négykézláb állva kell megtámasztania a teljes testsúlyát. Ilyen szempontból a kúszás mindenképpen előnyére válhat, ha a gyermek természetes módon eljut ehhez a mérföldkőhöz”.

A térbeli memóriát, a figyelmet és a kreativitást is segítheti, mivel kúszás közben az agyban az idegpályák felgyulladnak – mondja Esther Ruber Lavi, foglalkozásterapeuta, csecsemőalvás-tanácsadó és a Dream Big Baby vezérigazgatója/alapítója.

Ösztönöznöd kell gyermekedet a kúszásra?

Ez az kisgyermekedtől függ. “Ha a gyermek nem mutatja a kúszás jeleit, és ehelyett láthatóan megpróbál felállni és járni kezdeni, a szülőknek ezt kell bátorítani” – jegyzi meg Dr. Ferri. “Ha azonban a gyermek a kúszásra készülve “négykézláb” pozíciót vesz fel, de valójában nehezen kúszik, a szülők mindenképpen segíthetnek neki.”

Hogyan ösztönözd a baba egészséges mozgását és motoros készségeit? – Dr. O’Shea és Dr. Ferri megosztja legjobb tippjeit:

  • Kínálj sok padlón töltött játékidőt, hogy lehetővé tedd a felfedezést! Legyenek elérhető és elérhetetlen, de szem előtt lévő játékok is, hogy a baba nagyobb kedvvel mozoghasson.

  • Segíts erősíteni a lábait azzal, hogy a karja alatt tartod úgy, hogy a lábuk kissé a földtől távolabb legyen, ami arra ösztönzi a lábaikat, hogy mozogva próbálják elérni a földet. 

  • Korlátozd a zavaró tényezőket, tartsd kikapcsolva a háttérben a tévét és a képernyőket, hogy a baba más érdekes tárgyakra koncentrálhasson, és jobban érdekelje a mozgás. Ne feledkezz meg a bababiztos otthonról sem!

  • A hasonfekvés ösztönzése alapvető fontosságú, de a szülőknek azt is lehetővé kell tenniük, hogy gyermekük különböző pozíciókat vegyen fel (a hátán, az oldalán és a hasán), hogy ösztönözzék a teste számos részének megerősítésére. 

  • Modellezd a kúszó viselkedést! Mászhatsz a babád mellett, hogy megmutasd neki, hogyan kell mozogni, ami szintén segíti a szülő-gyermek kötődést.

Végül, ha aggódsz amiatt, hogy gyermeked nem teljesíti a fejlődési mérföldköveket, mindenképpen beszélj erről gyermekorvosoddal, aki szakértői tanácsot tud adni a Te egyedi gyermekeddel kapcsolatban.

 

 

Forrás: Motherly.ly

 
B.Edina , 2022. június 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?