Kérdések-válaszok
Válasz
A Crohn betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, amely a bélnek egy vagy több szakaszát érinti, a bél bármely szakaszán. Oka a mai napig ismeretlen, nagy valószínűséggel a bélnyálkahártya immunmechanizmusainak megváltozott működésében keresendő. A folyamat indulásában a táplálék antigének játszhatnak szerepet. A táplálkozási szokások gyakran hasonlóak a betegeknél. Nem szeretik a friss zöldségeket, gyümölcsöket. Sok szénhidrátot, kenyeret fogyasztanak. Ez utóbbi fokozhatja a betegség kialakulásának veszélyét. Bizonyos génállományú egyénekben a betegség jóval gyakrabban alakul ki. A betegség az esetek majdnem felében 20 éves kor alatt kezdődik, de 10 éves kor alatt ritkán. A gyulladás eredményeként a bélfal beszűrődik, hegesedik, ez történik a környéki nyirokcsomókkal is. Erre a betegségre szemben a többi bélgyulladást okozó betegséggel, jellemzőek a belek, a bőr, a környező szövetek és a vizelet kiválasztó rendszer felé kialakuló és közlekedő ún. fisztulák (nyílások). A tünetek: hasi fájdalom, étvágytalanság, hasmenés, rossz közérzet, láz, fogyás, izületi fájdalom, fejlődésben, növekedésben elmaradás, attól függenek, hogy a betegség nyugalmi vagy aktív szakban van-e, és ez utóbbi milyen hevesen zajlik. Feltehetően az Önök labor-eredményei is ennek megfelelően változnak, ill. szerencsére jók most. Természetesen a gyógyszeres, ill. diétás-roboráló kezelés az aktuális állapottól függ. Hogy ma Magyarországon a testvéreket szűrni tudják-e és hogy hol, arra a gasztroenterológus szakorvos tud válaszolni.
Dr. Gömöri Ágnes