Rendelő - Orrmandula műtét

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Légutak Orrmandula műtét

Orrmandula műtét:

Kérdés:
Lányom 5 és 1/2-éves, 12 nappal ezelőtt volt orrmandula műtéte. Nehezen viselte, sokkos állapotban ébredt közvetlen a műtét után és pár napon keresztül keserves vigasztalhatatlan sírással kelt fel éjszakánként 3-4 alkalommal is. A 10. napon hajnalban erősen vérzett az orra, bár igazából nem tudtuk megállapítani mi volt a vérzés forrása, mivel szája orra is véres volt. Korházban azt a felvilágosítást adták, hogy ez előfordul. Ma éjjel 2 cm átmérőjű rózsaszín váladék, vagy vér-folt jelent meg párnáján, felriadt, de most nyugodtan alszik. Az elmúlt 12- napban folyamatosan panaszkodott, főleg étkezéskor, hogy fáj mind két füle, ezért az evést abbahagyva ráfeküdt vagy kezével nyomkodta. Kontrol-vizsgálaton nem találtak semmi problémát. Kislányunk fizikai és lelki állapotával egyaránt nem vagyunk elégedettek, félünk, hogy egyéb nem várt komplikáció merülhet fel. Milyen problémákra számíthatunk még, mik a műtéti kockázatok, mit tehetünk stb.
Válasz:
Kérdésére csak részben tudok választ adni, mivel nem gégész szakorvos vagyok, hanem gyermekgyógyász. A műtéti kockázattal és az esetleges szövődményekkel is az operáló orvos van tisztában (az függ az elvégzett műtéti eljárástól is), ezért a hazabocsátás idejéről is ő dönthet. Nem véletlenül azzal az utasítással mennek haza a frissen operált betegek, hogy ha bármilyen utóvérzés, fájdalom, láz, rosszullét lép fel, a kórházi szakembert keressék fel, és nem a gyermekorvost. A házi gyermekorvos ennek ellenére gyakran lát adenotómián frissen átesett betegeket, vagy legalábbis konzultál a szülőkkel. Ezek szerint a gyógyulás bizony általában eltart 2 hétig is, amely alatt az Önök által említett panaszok felléphetnek, komoly szövődmények fennállása nélkül is. Utóvérzés jelentkezésekor gégészeti kontroll, nyelési fájdalom, hőemelkedés esetén fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szirup adása indokolt lehet. Különböző mértékű és jellegű orrváladékozás is megindulhat az orrgaratból, hiszen ott egy sebfelület van. Ennek ürítése legyen nagyon óvatos. Amennyiben ez sárgás-zöldesé válik, újabb gégészeti vizsgálat szükséges. A kórházi tartózkodás és a műtét is különböző mértékben viseli meg a gyermeket. Ennek utóhatásai akár hetekig is fennállhatnak: rossz alvás, az evés elutasítása, akaratosság, durvaság, esetleg főleg az őt otthagyó szülővel szemben. Ez sok türelmet igényel, de ha jól irányítják, a kicsi megnyugszik, és ezek idővel elmúlnak.
Dr. Gömöri ÁgnesKérdés:
Kisfiamnak 2-3 hete orrmandula műtéte volt, ebből teljesen probléma mentesen felépült. Azonban a műtét után pár héttel mandula gyulladást kapott, magas lázzal és fejfájással.
Lehet-e ez kapcsolatban a műtéttel, illetve a fejfájást eredményezheti-e az altatás stb. Gyermekemnek előtte sohasem járt a betegség fejfájással, és ezért nyugtalanok vagyunk.
Válasz:
A kisfiú mandulagyulladása minden bizonnyal egy baktérium által okozott megbetegedés volt, melyből most ősszel járványszerűen sok volt. Ez a betegség hirtelen magas lázzal, fejfájással, néha hányással, végtagfájdalmakkal jár. Ez a mandula a torokban van, az orrmandula az orrgaratban. Az orrmandulának ilyen típusú megbetegedése nincs. Nyilván a fejfájás a gyógyulással megszűnt ennek a műtéthez, altatáshoz  nemigen van köze, mint már említettem ez ennek a betegségnek a tünete.  
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kisfiam 3és fél éves. A szakorvos javasolta az orrmandula műtétet. Kapott antibiotikumos kezelést 5 napig, de nem múlt el teljesen a köhögése meg az orrfolyás. Vajon nem akadálya ez a dolog a műtétnek?
Válasz:
Minden gégészeti műtét előtt a gyermeket megvizsgálja az őt operáló orvos, és az aktuális állapotnak megfelelően tűzi ki a műtét napját. Ezen felül a műtét előtt kb 4-5 nappal kötelező bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzése, ahol egyértelműen kiderül, hogy csak a megnagyobbodott orrmandula fokozott nyáktermelése okozza-e az orrfolyást és köhögést, vagy pedig egy nem gyógyult állapotról, vagy újabb gyulladásról, megbetegedésről van szó. Ez utóbbi esetekben a műtétet elhalasztják, vagy pedig ha az sürgős (arcüreggyulladás, fülgyulladás bizonyos esetei) azt csak un antibiotikus védelemben végzik el.   
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
A kisfiam 2 éves  szinte az egész telet 2-3 nap kiesésekkel kórházban töltötte, hol az asztma, hol a kruppja miatt. Most arra az elhatározásra jutottak a kezelő orvosai és egy gégésszel közösen, hogy kivetetik az orrmanduláját. Egy asztmás gyereknél mennyire kockázatos az altatás?
Válasz:
Az orrmandula műtét nem gépi altatásban történik, és rövid idejű is. Általában inkább csak bódítás. Ilyen módon aszthmás gyerekeknél is biztonsággal elvégezhető. Különös gonddal kell azonban a műtét előtt az esetleg induló akut légúti betegségeket kizárni, a gyermeket a beállított állandó gyógyszerekkel kezelni. Kimutatott allergiák esetében az allergén mentes környezet (pollen, gomba, házipor ) műtét előtt és után biztosítani kell.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
5 és fél éves kisfiamnak úgy tűnik ki kell venni az orrmanduláját. 3 éves korában diagnosztizálták megnagyobbodott orrmandulákkal, ami az állandó nyitott szájtartását okozza. Akkor azt mondták várjuk, hátha visszanő és nem lesz szükség műtétre. Mostanra odáig jutottunk, hogy valamiféle góc alakult ki feltételezhetően az orrmandulájának köszönhetően, így ahányszor egy picit is megfázik, vagy elkap valamit az oviban, másnap már zöldes, bűzös váladékozás jelenik meg az orrából. Ezt helyileg srayvel kezeltük többször is, amivel arra az eredményre jutottunk csak, hogy a váladékozás el nem múlt ugyan, de kitisztult és nem volt büdös többe. Antibiotikummal szintén ugyanezt az eredmény értük el. A kérdésem az lenne, hogy van-e valami más megoldás ennek az állapotnak a megszüntetésére, vagy valóban a műtét a megoldás? Ha ez utóbbi, akkor mi a hátránya az orrmandula kivételének, hisz ez is csak valamiféle védekező rendszere a szervezetnek. (Nekem a mandulámat vették ki és azóta vagyok allergiás...)Valamint hogy lehet erre felkészíteni egy 5 évest, aki nagyon fél a kórházaktól?
Válasz:
Az orrmandulát az orvostudomány mai állása szerint már 6 hónapos kortól ki lehet venni. Ekkor ui. nem a teljes orrmandula kerül eltávolításra, hanem csak az orrgaratba lógó felesleg. Ezért van az, hogy a kb. 2-3 éves korig eltávolított orrmandulák újra visszaburjánoznak. A későbbi életkorban ennek valószínűsége fokozatosan csökken, mint ahogy az egyéb nyirokszervek méretei is csökkennek, és 12 éves kor után elérik a felnőtt méretet. A torokmandulákat 4 éves korig csak kivételesen indokolt esetben távolítják el, mivel azokról egyértelműen kiderült, hogy az immunrendszer bizonyos sejttípusának érésében fontos szerepet játszanak. Az asthma, allergia tehát indulhat ezután., arra hajlamos egyénekben. Valószínű, hogy az orrmandula az orrgaratban csak egy szűrő szerepet tölt be. Ha tehát gócként szerepel, visszatérő középfül- és arcüreggyulladást, alvási légzészavart - apnoe -, halláscsökkenést okoz, eltávolítása igenis indokolt. Manapság úgy tűnik, ilyen esetben több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Kárt okozhat a túl gyakori antibiotikus kezelés is. 
Nehéz dolog tanácsot adni egy kórháztól félő, sokszor már sok fájdalmas gégészeti kezelésen túlesett kisgyermek megnyugtatásával kapcsolatban.. Kb. 15 évvel ezelőtt megjelent egy nagyon kedves könyv, címe: Csaba kórházba megy. Esetleg antikváriumban érdemes megnézni. Még a gégészeti beavatkozásokról is mesél, és ábrákat is mutat a kisgyermekeknek. Ha ezt nem sikerül beszerezniük, bátran meséljék el kisfiuknak, mi fog vele történni (miután ezt az operáló orvostól megkérdezték), hogyan fogják a beavatkozást számára fájdalmatlanná tenni. Ilyen helyzetben a kisgyermekek többsége  partnerré válik.
Dr. Gömöri Ágnes