Kérdések-válaszok
Válasz
A tejfehérje érzékenység sajnos nem ritka probléma csecsemő és kisdedkorban. Ez elsősorban bőr és légúti tüneteket okoz, másodsorban emésztési problémákat. Habár azok inkább tejcukor érzékenységre utalnak. A mai korszerű vizsgálati módszerek (vér, labor) mellett ezek viszonylag jól kimutathatók, a mértékére is következtetni lehet. Sajnos ilyenkor gyakran pozitív a tojás és a szója allergia vizsgálati eredménye is. Ez a túlérzékenység helyes diéta mellett általában 3-4 éves korra nagymértékben szelídül. A kicsik tudnak tejtermékeket, majd tejet, tejfölt, tejszínt fogyasztani először ételekben, majd töményen is. Vannak esetek amikor a gyerek továbbra is csak kis mennyiségben bírja a tejtermékeket, ezt a szülő általában pontosan meg tudja figyelni (pl. 1 joghurt +1 túró rudi), ezenfelül megjelennek újra a korábbi problémák. A gyerekek nagy része 4-5 éves kortól diéta nélkül is jól van. Érdekes módon közöttük sokkal többen vannak, akik nem fogadják el a tejet. Ha azonban nem diétáznak csecsemő és kisdedkorban ezek a gyerekek, akkor allergiájuk megerősödhet, tartóssá válhat. A kisfiúnál is gondos fokozatos visszaadás szükséges. Először kis mennyiségben még tejfehérje érzékenyeknél is az erjesztett tejtermékek adását javasoljuk (eleinte egy nap csak egyfélét), majd ezután először főtt ételben a tej a tejföl, tejszín adását. Ha eddig nem lépett fel semmilyen probléma, szabad ez utóbbiakat töményen is adni. Én azonban -mint írtam- óvatos lennék 3-4 éves korig lehetőleg inkább erjesztett tejtermékeket adnék csak, még főtt ételekben is.
Dr. Gömöri Ágnes