Mit éreznek és min mennek keresztül a koraszülött babák apukái?

2023. november 17-én este – a Koraszülöttek Világnapja alkalmából - láthatja a budapesti közönség a Tollár Mónika által rendezett ’A PADON – apa születik’ című színházi produkciót, melynek témája a koraszülés és a koraszülöttekkel kapcsolatos apai érzelmek. A Marczibányi Tér színháztermében olyan előadást láthatnak az érdeklődők, ahol minden érzés, szó és gondolat valódi: három férfi igaz történetét ismerhetjük meg tabuk nélkül, Bozsó Péter, Inotay Ákos és Zámbori Soma színművészek interpretálásában.

A 90 perces előadásban, amelyet tavaly mutattak be először - Zsolt, Bence és László igaz történetével ismerkedhetünk meg, akiknek az élete 180 fokos fordulatot vett, amikor gyermekeik idő előtt jöttek világra. A képzeletszínházi előadás az ő élményeiket, vívódásaikat mutatja be, találkozásukat ezzel a váratlan, küzdelmes helyzettel. Naplóik tanúskodnak minden küzdelemről, kudarcról, bizonytalanságról, és persze örömről, élményről, amelyet a kis csöppségek érkezése okozott. A darab különlegessége, hogy Zsolt, Bence és László hús-vér apukák, történetük – ezzel együtt minden érzés, szó és gondolat, ami megjelenik a színpadon – valós.

A színpadi szövegkönyv és előadás a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) szárnyai alatt született. A civil szervezet egyik legfontosabb célkitűzése ezzel a projekttel is az össztársadalmi érzékenyítés egy olyan témában, amely még mindig nem kapja meg a kellő fókuszt: ez pedig a szülői trauma. Ez az alkotás azért is rendhagyó, mert az szülés körüli eseményeket az édesapák szemszögéből ismerhetjük meg, erősítve ezzel, hogy nem statisztái, hanem kulcsszereplői ezeknek a történeteknek.

„A mű olyan témát dolgoz fel, amelynek ma minden tizedik család részesévé válik Magyarországon, minden évben újabb nyolcezer kisbaba születik idő előtt. Szeretnénk láttatni, mi minden rejtőzik a nyolcezres számadat mögött. A babán kívül ugyanis a koraszülésnek sok érintettje van: anyák, apák, testvérek, nagyszülők, rokonok, barátok. Ez egy olyan életesemény, amely nem csak körülöttünk, hanem bennünk is zajlik. Meghatározó, és nyomot hagy…” – mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

„Amikor legelőször olvastam az eredeti interjúkat, mélységesen megilletődtem és megihletődtem az apák vallomásaitól. Végiggondoltam, vajon milyen érzés lehet olyan helyzetbe kerülni, amit elképzelni sem lehet előre, s utólag sem lehet belőle mindent elmesélni... Próbáltam megérezni, vajon mikor érthetjük meg mindazt, ami tulajdonképpen felfoghatatlan... Számomra László, Bence és Zsolt valójában olyan érzelmi hullámvasút-utasok, akik a kétségbeesés és a hála ismeretlenül kanyargós pályáján rodeóznak…” – fogalmazta meg Tollár Mónika, az előadás szövegkönyvének írója, dramaturgja és rendezője.

„Gyakran hallható az a közhely, hogy csak „megszületni volt neki nehéz”. Mostanában sokat gondolkodom ezen. Először is nem „csak”: a születés a legnagyobb csoda – hiszen, ha az nincs, vagy valami rosszul sikerül, akkor semmi sincs. Továbbá megszületni mindig nehéz. Gyermeknek, anyának, apának is. Ezeket a tanulságos, keserédes, lebilincselő interjúkat olvasva vált számomra értelmezhetővé, és igazán átélhetővé a születés…” – mondta az előadáshoz kapcsolódóan Bozsó Péter, színművész.

“Bár én koraszületésben nem vagyok érintett, de apaként nagyon hamar megtaláltam a kapcsolódást. A próbák során újra tudatosult bennem, hogy édesapává nem a gyermek születésekor válik az ember. Bele kell nőni ebbe a kezdetben nagy kabátba. Az apukák történetébe belemerülve, az előadás során megélhettem igazi mélységeket, magasságokat, felemelő pillanatokat. Hálás vagyok, hogy újraélhettem a születés csodáját is. Az előadást ajánlom apukáknak, anyukáknak, érintetteknek, nem érintetteknek, leendő anyukáknak, leendő apukáknak, szülőknek, nem szülőknek, mindenkinek. Mert az előadás arról is szól, hogy miként lehet krízisben, egy embert próbáló élethelyzetben, egyfajta jobb önmagunkat létrehozva felnőni a feladathoz. Sok minden születik ott a padon. Apuka, erő, hit, önismeret.” - mondta az előadáshoz kapcsolódóan Inotay Ákos, színművész.

A november 17-i előadásra jegyek  ITT kaphatóak még.

2023. november 13.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?